H2SO4

A világ érdekes, de ezt nem mindenki veszi észre az iskolában, vagy pedig már rég elfelejtette.
Ez a blog az ismeretterjesztésről szól. Aki minden, a blogban előforduló fogalmat ismer és ért, annak valószínűleg nem mondanak sok újat ezek a bejegyzések. Inkább azoknak szól, akik természettudományos okosságokról és butáskodásokról szeretnének valamit olvasni, (ál)tudományoskodás nélkül, egyszerű, közérthető nyelven.
Ez a blog nem tankönyv, nem törekszik teljességre, nem akar az érdeklődőre ráborítani egy kisebb kérdésnél egy egész könyvtárat. Az sem rossz, de az legyen az érdeklődő döntése.

Főző Attila László

facebook

Hozzászólások

vidzset.

Budapesti légszennyezés

Budapest szmogtérképe

A Föld által felhalmozott hő

Hőmérséklet kérdése

2007.06.16. 23:51 :: H2SO4

Lehet, hogy nagyon rendes ember volt az a nyelvújító, aki a hő és a hőmérséklet szavakat kreálta. Az is lehet, hogy reggel kakaót készített a gyerekeinek, esténként pedig mesélt. De ezt a két szót mégsem kellett volna... A magyar ajkú, fizikát, kémiát tanulókat rendesen elintézte. Az a helyzet, hogy a hő és a hőmérséklet két teljesen különböző szót érdemelt volna. Vagyis mi, a derék utókor igazán nem duzzogtunk volna, ha az egyik pl. "heat", a másik "temperature". Angol társaink nem is tudják, hogy milyen mázlisták.

A hőmérséklet a testekben levő és állandóan izgő-mozgó részecskék mocorgási sebességét jellemzi. A kakaóban levő részecskék lényegesen fürgébbek a jégkockában levő vízmolekuláknál. Zárójelben megjegyezném, hogy olyan nem lehet, hogy a részecskék nem mozognak. Ha nagyon hideg van, akkor sem.
A hő az energiaátadás formája. Kapcsolatba hozható a testek hőmérsékletével, de két különböző, egyéniségére büszke fogalomról van szó.

Az agyrém az, hogy a hőmérők valójában nem hőt, hanem a betyárját neki: hőmérsékletet mérnek. Egy régi hőmérő látszik a képen is. Ha a levegő felmelegedett, az edény és a benne levő folyadék kissé kitágult és esetleg a folyadék ki is folyt.  
A mértékegységeket a világban sajnos nem veszik elég komolyan. Tegyük szívünkre a kezünket! Hányszor hagyja el a szánkat a négyszögöl, a hold, a bar, a higanymilliméter, a col, a hüvelyk? A mértékegységek sokfélesége nem színes virágoskert, hanem gyilkos bozót. Benne nem illatfelhők, hanem bűzös halál.

A hőmérséklet SI egysége (nem téli sport) a kelvin. Nem kelvin fok! Csak kelvin. Jele: K. A kelvin az ún. abszolút hőmérséklet mértékegysége. Nullpontja az elvileg is elérhetetlen 0 K hőmérséklet. (Nem lehet elérni, még akkor sem, ha az aszcendens vagy a homeopátia a feje tetejére áll!)

Születtek más skálák is, melyek használatban vannak. Szuper tulajdonságuk, hogy a beosztásuk ugyanaz, csak az alappontjaik vannak máshol.
Ilyen az Anders Celsius által készített skála, mely a víz fagyáspontja és a víz forráspontja közötti tartományt osztja fel 100 részre. (Maga a fagyáspont és a forráspont nem csupán a hőmérséklettől függ, de most ezt hagyjuk.) A svéd tudós egyébiránt a skálán levő számokat felcserélve használta a maihoz képest.
A mértékegység neve Celsius-fok (°C - a karika helye fontos). A szépség az, hogy 1 kelvin akkora mint 1 Celsius-fok.
A Fahrenheit-skálát Európában nem használjuk, de azért azok is készítenek habos kakaót csemetéiknek, akik szerint 77 °F a szobahőmérséklet.

Itt lehet olvasni az átalakításról és itt találsz konvertálót, ha gond lenne: http://www.onlineconversion.com/temperature.htm

Sajnos a Celsius-fokot nagyon ritkán láthatjuk szépen megjeleníteni. Pedig már Unicode karakter is van, amelyben a karika és a C-betű össze van forrasztva: ℃.

Ez a helyzet.

3 komment

Címkék: hőmérséklet celsius

A bejegyzés trackback címe:

https://h2so4.blog.hu/api/trackback/id/tr67100092

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hayo 2007.06.24. 00:31:58

Attila!
A reszecskek a hires abszolut nulla fokon is mozognak - mozognanak? Csak azert az altalanositas a mindig mozgasrol, mert elerhetetlen, vagy mert akkor is mozognak? Ha akkor is, akkor nem lehetne meg abbol is elviekben csokkenteni a homersekletet a reszecskek megjobban lelassitasaval - megallitasaval?

H2SO4 2007.06.24. 23:30:17

Nem, ott ők egy kicsit sem mozognak. Ott bekövetkezne a nyugalom. Ott is lenne energiájuk, ezt hívják nullponti energiának.
A nulla K egy olyan hőmérséklet, amit meg lehet közelíteni, elérni nem.
Már sikerült elérni a 4,5 pK-t (4,5 x 10 a mínusz tizediken) is például. Mindezt igen nehezen és költségesen.

Nádori 2007.07.01. 17:46:03

Írhatnál arról is, hpogy akkor mi a hő!
Meg arról is, hogy az entrópia (meg a szabadentalpia esetleg a kémiai potenciál).
süti beállítások módosítása