H2SO4

A világ érdekes, de ezt nem mindenki veszi észre az iskolában, vagy pedig már rég elfelejtette.
Ez a blog az ismeretterjesztésről szól. Aki minden, a blogban előforduló fogalmat ismer és ért, annak valószínűleg nem mondanak sok újat ezek a bejegyzések. Inkább azoknak szól, akik természettudományos okosságokról és butáskodásokról szeretnének valamit olvasni, (ál)tudományoskodás nélkül, egyszerű, közérthető nyelven.
Ez a blog nem tankönyv, nem törekszik teljességre, nem akar az érdeklődőre ráborítani egy kisebb kérdésnél egy egész könyvtárat. Az sem rossz, de az legyen az érdeklődő döntése.

Főző Attila László

facebook

Hozzászólások

vidzset.

Budapesti légszennyezés

Budapest szmogtérképe

A Föld által felhalmozott hő

Gáz nevek

2011.04.18. 22:18 :: H2SO4

A gyerekek névadását könyv segíti, de persze azt is el lehet szúrni. A márkanevek, a zeneipar világában azonban vannak olyan elnevezések, amelyeket a periódusos rendszer emlékfoszlányai ihlettek.

Itt van mindjárt az örökzöld ózon. Nagyon szeretnek hoteleket, panziókat, kempingeket elnevezni erről a mérgező gázról. Kevesen tudják, hogy az ózon az oxigén egyik módosulata, de a névválasztásban nem ez az érdekes. Ez a gáz egy aggresszív anyag, kőkemény terrorista, amely azonnal támad. Semmi kellemes nincs benne. Néha a nyomtatók és fénymásolók környékén is érezni jellegzetes, egyáltalán nem kellemes szagát.

Az ózondús levegő, mint pozitív fogalom állítólag Jókai Mórtól származik, de nincs ember, aki örömmel töltene el egy wellness hétvégét ózondús levegőben. Vajon tudják a wellness guru névadók, hogy az ózon nem egy bájos jelenség? Azt hiszem, hogy nem. Nehezen hihető, hogy a névadásnál az ózonnak a sztratoszférában betöltött életbevágóan fontos szerepére gondoltak.

Vajon mennyire lenne vonzó egy Hotel Klór? Aligha. Mondjuk, jogos. És a Hotel Nitrogén? Aligha. Pedig a nitrogén a légynek sem árt nagyon és a levegőben is nagyon sok van belőle.

A világon az O3 (ózon) molekulát kevesebben ismerik, mint az O-zone nevű román fiúkból álló együttest, akik a Dragostea din tei című "fantasztikus" slágerükkel robbantottak (több mint 11 millió megtekintés a Tecsőn nagyon nagy szám!). Az O-zone slágerénél 2 millióval többen látták egy Gary nevű srác produkcióját, aki valószínűleg cseppet sem gondolt a háromatomos molekulára, miközben korszakalkotó előadását feltette a Youtube-ra:

A klór elvezetett minket a nem túl barátságos, de nagyon érdekes és hasznos halogénekhez. Itt van napjaink egyik zenecsinálója, aki Fluor Tomi néven ontja a slágergyanús hangfájlokat (picit kerülném a zenész kifejezést). A honlapján az olvasható, hogy gyermekkora óta a zene rabja, nem csoda, hogy nem sokat találkozott a kémiával. A fluor ugyanis egy igen mérgező, zöldes színű és haverjánál, az ózonnál is agresszívebb és roncsolóbb gáz. Rajonganának érte a diákok, ha tudnák, hogy a kémiai elemek világában a fluorhoz képest Darth Vader egy Micimackó. És ha az énekest a gáz régebbi nevén hívnák Folyany Tominak?

Művészeknek sokkal inkább ajánlanék olyan gázokat a névadáshoz, mint a nemesgázok közé tartozó argon vagy hélium. 

Íme ismét egy román együttes, a Krypton dala. Vigyázat, ők egy vegyülettel is operálnak, ez pedig a szacharóz olyan mennyiségben, hogy kicsit ragacsos is.

 Ez a helyzet.

4 komment

Címkék: gáz ózon fluor klór kripton szacharóz

A bejegyzés trackback címe:

https://h2so4.blog.hu/api/trackback/id/tr282838240

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2011.04.20. 09:21:34

Ózonra ismerős példa; OzoneNetwork

Avatar 2012.03.26. 16:41:12

"A fluor ugyanis egy igen mérgező, zöldes színű és haverjánál, az ózonnál is agresszívebb és roncsolóbb gáz."

Ez hülyeség, ha gáz lenne, akkor nem tudnám a fogkefémre nyomni. És nem is zöld, hanem fehér, és max a fogszuvasodásnak mérgező. ;)

H2SO4 2012.03.26. 22:45:02

@Avatar: Ravasz észrevétel. Remélem senki nem hiszi el :-) Kevés fogorvos lenne, ha fluorral mosnánk fogat...

vomit 2013.01.22. 00:06:00

@Avatar: gondold vegig, miert volt jo harold hodge-nak elterjeszteni a fluoros meset. annyit segitek, hogy a bacsi nem fogorvos volt, a gyerekek foga helyett az ipari balesetek rossz PR-je aggasztotta.
www.youtube.com/watch?v=AuK7-af6diA#t=4m3s
"should we try to alleviate the fear of the public by telling them it's good for their teeth?"
süti beállítások módosítása