H2SO4

A világ érdekes, de ezt nem mindenki veszi észre az iskolában, vagy pedig már rég elfelejtette.
Ez a blog az ismeretterjesztésről szól. Aki minden, a blogban előforduló fogalmat ismer és ért, annak valószínűleg nem mondanak sok újat ezek a bejegyzések. Inkább azoknak szól, akik természettudományos okosságokról és butáskodásokról szeretnének valamit olvasni, (ál)tudományoskodás nélkül, egyszerű, közérthető nyelven.
Ez a blog nem tankönyv, nem törekszik teljességre, nem akar az érdeklődőre ráborítani egy kisebb kérdésnél egy egész könyvtárat. Az sem rossz, de az legyen az érdeklődő döntése.

Főző Attila László

facebook

Hozzászólások

vidzset.

Budapesti légszennyezés

Budapest szmogtérképe

A Föld által felhalmozott hő

Csíkos fogkrém

2012.08.25. 12:28 :: H2SO4

fogkrem2.jpgKi ne tette volna fel a kérdést, hogy mi van a csíkos fogrém tubusában, illetve, hogyan tessékelik be a fogkrémet oda? Egyáltalán miért nem keveredik össze a két-három-négy színes csík?

A csíkos fogkrém elsősorban azért csíkos, hogy őt válasszák a vásárlók és nem a monokróm társait. Igaz, azok egyéb ígéretekkel igyekeznek elnyerni a fogkefére jutás jogát. Érdekes kérdés, hogy a hiszékeny (ez egy enyhén mentolos kifejezés) vásárlók számára készített homeopatikus fogkrémben milyen hordozóanyagba keverik a nagy semmit. Nehogy a hordozóanyag véletlenül fogkrém tulajdonságú legyen. Mert ha az, akkor minek a kimutathatatlan hatóanyag...

fogkrem1.jpgby bradleypjohnson

Van, aki egy késsel bekukkantott a tubusba és ezt látta (óvatosan érdemes nézni, mert sajnos zenei aláfestés is van, ami tematikusan illeszkedik :-)):

Látható, hogy nincs szükség belső, külön kamrákra a színes csíkok számára, ahhoz hogy csak a kupak közelében találkozzanak. A gyártás során eleve különböző színű, esetleg különböző feladatkörű fogkrém masszákat készítenek. Például az egyik erősebben mentolos, hogy az idegvégződésekre hatva úgy érezze a fogmosó halandó, hogy hűvös van a szájának az ő üregében. A másik massza lehet, hogy kis szemcséket tartalmaz, amelyek dörzsanyagként funkcionálnak és segítenek lebontani a rosszarcú baktériumok által gyártott lepedéket. Persze nem hiányozhat a nátrium-fluorid sem a fogzománc védelme érdekében és még rengeteg vegyület kap beszállókártyát minden tubusba.

A csíkok szempontjából lényeges tulajdonság a rétegek különböző viszkozitása. A viszkozitás a belső súrlódás, amely akkor érvényesül, ha egy anyag részecskéi, részei elmozdulnak egymáshoz képest. Nagy viszkozitású például a szurok vagy az üveg (idegtépően lassan folynak), elég viszkózus a méz is, és kevéssé az a víz vagy a folyékony nitrogén. Mivel a csíkok viszkozitása különböző és az együttes haladásuk (áramlás) a tubusban lassú, ezért a rétegek nem keverednek.  Ez a lamináris áramlás, amely bizonyos sebességhatár felett megszűnik és turbulenssé válik, azaz a csíkok összekeverednének. Ehhez sokkal gyorsabban kellene nyomni a fogkrém tubusát.

fogkrem3.jpg 

így töltik a fogkrémet a gyárban - részlet a híres Hogyan készült sorozat egy darabjából

A fogmosás akkor is nagyon jópofa tevékenység, ha nem csíkos a fogkrém. Ám van, akinek fontos, hogy egy pár másodpercig lássa a színes rétegeket, mielőtt azok a fogkefe és a fogak martalékává válnak-

Ez a helyzet.

Szólj hozzá!

Címkék: homeopátia fogkrém fluorid áramlás viszkozitás

A bejegyzés trackback címe:

https://h2so4.blog.hu/api/trackback/id/tr294730983

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása