H2SO4

A világ érdekes, de ezt nem mindenki veszi észre az iskolában, vagy pedig már rég elfelejtette.
Ez a blog az ismeretterjesztésről szól. Aki minden, a blogban előforduló fogalmat ismer és ért, annak valószínűleg nem mondanak sok újat ezek a bejegyzések. Inkább azoknak szól, akik természettudományos okosságokról és butáskodásokról szeretnének valamit olvasni, (ál)tudományoskodás nélkül, egyszerű, közérthető nyelven.
Ez a blog nem tankönyv, nem törekszik teljességre, nem akar az érdeklődőre ráborítani egy kisebb kérdésnél egy egész könyvtárat. Az sem rossz, de az legyen az érdeklődő döntése.

Főző Attila László

facebook

Hozzászólások

vidzset.

Budapesti légszennyezés

Budapest szmogtérképe

A Föld által felhalmozott hő

Az ellen nem szűr?

2009.08.12. 23:19 :: H2SO4

Az ellen nem véd - mondta Szalacsi Sándor, amikor Árpád bunkerének atomtámadással kapcsolatos védelméről kérdezték. Egy volt diákom hívta fel a figyelmemet egy flaskára, mely piszkos vízből ivóvizet "készít". A Lifesaver nevű rendszer, melyet Michael Pritchard ipswichi feltaláló jegyez, képes oly módon megszűrni a szennyezett vizet, hogy a szűrletbe nem jutnak át például a kórokozók. A 7,5 deciliteres sportflaskához hasonló palackba betöltjük a sáros, piszkos vizet, pumpálunk párat és már ihatjuk is. Az alábbi frappáns előadásban pikk-pakk megtudhatjuk mindezt.

Nézzük meg a filmbejátszást, majd tegyünk fel hiányzó válaszokhoz kérdéseket: 

 

 

A filmből is látszik, hogy amiben nincs nanotechnológia az már szinte ciki. A feltaláló az előadásban is hangsúlyozza, hogy olyan szűrőt használnak, amely a 15 nm (ez nanométer és nem négyzetméter, mint a lakáshirdetésekben) méretnél nagyobb részecskéket kiszűri. Így tesz az E.coli baktériumokkal és a szintén említett polio vírussal. Ha megnézzük a termék honlapját, akkor ott megtaláljuk egy angol laboratórium igazolását, hogy ez tényleg igaz.

A terméknek előbb főleg a katonai alkalmazásait hangsúlyozták, mert az nyilvánvalóan jobb piac, mint mondjuk Banglades. A 150 dolláros Lifesaver bottle 4-6000 liter víz előállítását ígéri a szűrőbetét cseréje nélkül, de kérik a felhasználókat, hogy a lehető legtisztább vízből merítsenek.

Mindez jól hangzik, amíg eszünkbe nem jut, hogy a víz (a poláros galád) számos anyagot sunyi módon felold és az oldott részecskék bizony kisebbek 15 nanométernél. Sőt a kolloidok részecskéi is éppen a határon vannak. A legkisebb kolloid részecskék átbújhatnak a "szitán". Ezek a részecskék csak ún. ultramikroszkóppal láthatók, melyet egy tévesen magyarnak tartott osztrák kémikus, Richard Zsigmondy fedezett fel.

Érdemes azonban megnézni a termék leírását és a mellékelt rajzot, melyből kiderül, hogyegy aktívszenes szűrő is van a palackban. Aktívszénnek nem lehet születni, azt jómunkásemberek készítik. Ennek az anyagnak érdekes tulajdonsága, hogy egy gramm aktívszén olyan porózus, hogy belső felülete nagyobb, mint két teniszpálya. Egyes aktívszeneket különböző vegyületekkel kezelik.

A Lifesaver palack ismertetője a kórokozók, gombák kiszűrése mellett (az aktívszén miatt) a gyomirtószerek, gyógyszerek maradványait, oldott nehézfémek ionjait is távol tartja. Valószínűleg a vízben oldott klórral is ezt teszi. Az aktívszén nem szűrő. A rajta áthaladó részecskék egy részét finomat, de határozottan maradásra bírja, megköti.

Egy részét. A leírás nem említ savakat, alkoholokat, bizonyos mérgező anyagokat (pl. arzéntartalmű vegyületek), melyek átjutnak a szűrőn és az aktívszén sem marasztalja őket. Az viszont olvasható az ismertetőben, hogy a berendezés nem alkalmazható sók szűrésére (meg üdítőknél, de az nem annyira érdekes). A sók sem egyformák, egyáltalán nem mind hasonlítanak az enyhén veszélyes konyhasóra.

Felmerül a kérdés, hogy mi történik a kiszűrt anyagokkal, élőlényekkel, amíg nem tisztíjuk meg a szűrőt. És bizony a tisztításhoz vízre van szükség...
Sokan felvetik, hogy a rászorulók, a katasztrófák által sújtott területek lakói nem tudják megfizetni ezeket az eszközöket. A humanitárius segítők meg tudják fizetni? Addig is használhatják katonák, ha jól meggondolják, hogy milyen vízbe merítik palackjukat! Esővízből nyerhetnek ivóvizet a Mazda egyik koncepcióautójának utasai is, mert a Lifesaver palack alaptartozék. (Ha nem esik az eső, akkor irány a benzinkúti shop.)

Tanulságot nem szűrnék le, de a téma érdekes és jó lenne, ha sok komment szűrődne át a neten. Ígérem, nem szűrök ki egyet sem.

Ez a helyzet.
 

17 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://h2so4.blog.hu/api/trackback/id/tr281306158

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Hasznos Oldalak Víztisztító Témában 2009.12.06. 23:48:13

Cellulit ellen- idejében - Vitaminok, étrendkiegészítők, víztisztító Kérdések és válaszok az Aquarion víztisztítóról - Vitaminok... Víztisztító vásárlás 2 lépésben - Élet Szegeden Ionizált víz, lúgos víz : ház...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Joco74 2009.08.13. 13:37:09

Értem amit mondani akarsz.

Viszont ha arra használják amire kell, nagyon jó dolog.

Eltévedsz egy dzsungelben. Nincs más víz, csak ez előtted csordogáló poshadt vizű erecske. Ha iszol belőle tuti, hogy megfertőződsz, hasmenésed lesz, folyadékveszteség, gyengeség és ott maradsz...végleg.

Nincs más választásod kockáztatni kell...vagy iszol belőle vagy szomjan halsz... na ekkor jó ez az izé.

Hogy megmenti a afrikai gyerekeket, az persze hogy egy nagy baromság. Ez persze hogy csak a médiának szól, így próbál igazolni drága, egy nagyon nagyon szűk körben, de ott marha jól használható cuccot.

Diódejó · http://www.festekszer.hu 2009.08.13. 21:55:21

Hát ez tényleg állatul hangzik! Csatlakoznék Jocóhoz! Zsír de csak vékony réteg számára. na mindegy azért szerintem ezt a cikket leveszem, és felteszem az oldalamra a www.infoka.hu -ra vagy a www.festekszer.hu -ra ma vagy holnap! Tényleg köszi az infót még utána nézek ennek!
Szia!

nyari mikulas (törölt) 2009.08.14. 20:42:40

Ebben nincs sok ujdonsag, rengeteg ilyen termek kaphato minden jobb sportboltban. Peldaul en itt vasaroltan egy hasonlot kirandulashoz:
www.rei.com/category/4500030

H2SO4 2009.08.14. 20:56:36

@tamaskodo: Megnéztem a honlapon 5-6 termék leírását és 100-200 nanométernél kisebb "lyukméretet" sehol sem láttam. Vírusokat csak az egyik termék említette. Biztos jobban utána lehet nézni, de itt nem találtam az aktívszenes szűrő képességeiről infót.

nyari mikulas (törölt) 2009.08.14. 21:11:29

@H2SO4: Ez igaz, a legtobb viztisztito keramia szurot vagy membrant hasznal, ami a bacik es fergek ellen jo, de a virusokat atengedi.

Tan feluletesen olvastam, de nekem nem jott at, hogy erre van kihegyezve az iras, lehet, hogy erdemes lenne hangsulyoznod, hogy ez miben uj ez a szerkezet a tobbi hasonlohoz kepest.

nyari mikulas (törölt) 2009.08.14. 21:17:49

@H2SO4: Valoban, a legtobb bolti keszulek nagyobb prousmeruju membranokat vagy keramiat hasznalnak.

Tan nem eleg figyelmesen olvastam, lehet, hogy erdemes lenne jobban hangsulyoznod, hogy a szures, pontosabban az ultraszures merettartomanya az ami miatt ez a keszulek emlitest erdemel.
Szamomra az volt meglepo, hogy ilyen meretu szureshez nem kell hatalmas ero (altalaban a szuro porusmeretenek csokkentesevel no a szureshez szukeseges nyomas).

u.i.: az aktivszenes betetet csak 250 literre mereteztek, utana javasoljak a cseret.

H2SO4 2009.08.14. 21:17:50

A célom csak annyi volt, hogy arra biztassak mindenkit, hogy tegyen fel kérdéseket, még ha mindenre nem is tudjuk a választ.
Én nem hallottam ilyen szűrőről korábban, ami nem azt jelenti, hogy nem is volt, lám te is használtál hasonlót.
Ami a Lifesavernél másnak tűnik az az (lehet, hogy tévedek), hogy extrémebb helyzetekben is ajánlja, mint mondjuk egy kirándulás, hegymászás stb. során fellelhető nem nagyon szennyezett víz szűrése.

nyari mikulas (törölt) 2009.08.14. 21:24:11

Bocs, az alobb ugy tunt, hogy nem megy at, ujra irtam, most itt van ketszer. Ha ugy veled, torold a regebbi valtozatot. Vagy hagyd.

nyari mikulas (törölt) 2009.08.14. 21:35:37

@H2SO4: Ami ebben igazan uj az szamomra az ultraszures ilyen kicsi, praktikus, hordozhato meretben.

Ultraszuros (reverz ozmozisos) viztisztitok haztartasi celra is kaphatoak, csak egy pelda, ez 80kD-nal nagyobb molekulakat nem enged at:

www.liqui-flux.com/water_treatment.cfm


vagy itt van egy magyarul: www.viztisztito.info.hu/Termekek-Szolgaltatasok/Ultraszuro-vizkezelo-berendezesek.html

nyari mikulas (törölt) 2009.08.14. 21:46:33

A reverz ozmozisos szuressel meg az oldott sókat is eltavolithatod es gyakorlatilag csak H2O az amit atmegy...

Itt van egy tablazat, ami erdekes lehet, hogy milyen szuro kategoirak vannak mar forgalomban:

www.freedrinkingwater.com/infocenter.htm

A laborban mi igy keszitunk nagyon tiszta (desztillaltnal tisztabb) vizet a kiserletekhez:

www.millipore.com/labwater/lw3/purificationtechniques (ez egy nagyon jo osszefoglalo is egyben)

Ypszi · http://ypszi.blogspot.com 2009.08.18. 15:18:27

Mondjuk ha arra jó lenne, h tengervízből ihatót csinál, legyen bármilyen drága, biztos lenne rá vevő a sűrűn hajózók között.

Bár nem derült ki hogy tudná, legalábbis nekem, laikusnak nem jött le. Egyáltalán van olyan kézikészülék?

nyari mikulas (törölt) 2009.08.20. 01:07:14

Nem tudom kezi erovel mukodtetheto RO keszulek van-e, de kis vitorlashajokra valo(es termesztesen nagyobb hajokra valo) letezik, pontosan a tengervizbol ivoviz keszitesere.
pl:
www.searecovery.com/marine/aqw_mini/index.html
www.sunburstboatco.com/products.html

Ypszi · http://ypszi.blogspot.com 2009.08.20. 01:09:45

@tamaskodo: hát hajótöréskor ezekkel nem megy az ember sokra.. de azért jó dolog, hogy van már valami haladás az ügyben:)

Joco74 2009.09.06. 11:11:06

@Ypszi:
www.eco-tec.com/products/reverse_osmosis.php

Ez már ipari méretű, mint látható.

Most nem találom, de USA kalifornia államában van egy cég, amelyik a háztartási ivóvizet RO-al, tengervízből készíti. Azt hiszem Ca és Mg-al utánsózzák.

Ypszi · http://ypszi.blogspot.com 2009.09.06. 11:39:11

@Joco74: de én NEM ipari méretűről beszéltem.. hanem ilyen flaskásról.. az milyen jó lenne.. nem kéne egy géptől függni, ami be se fér a mentőcsónakba:)

Joco74 2009.09.08. 09:12:15

@Ypszi:

Hogy neked semmi se elég jó... :)

Ypszi · http://ypszi.blogspot.com 2009.09.08. 11:01:44

@Joco74: hát de hát én csak ugyanazt mondom mint az elején :)

Persze az ipari is jó, nem mondom, hogy nem, csak nem arra, amire én vagyok kíváncsi. Ilyen kicsiket akkor ezek szerint senki nem gyárt.
süti beállítások módosítása