H2SO4

A világ érdekes, de ezt nem mindenki veszi észre az iskolában, vagy pedig már rég elfelejtette.
Ez a blog az ismeretterjesztésről szól. Aki minden, a blogban előforduló fogalmat ismer és ért, annak valószínűleg nem mondanak sok újat ezek a bejegyzések. Inkább azoknak szól, akik természettudományos okosságokról és butáskodásokról szeretnének valamit olvasni, (ál)tudományoskodás nélkül, egyszerű, közérthető nyelven.
Ez a blog nem tankönyv, nem törekszik teljességre, nem akar az érdeklődőre ráborítani egy kisebb kérdésnél egy egész könyvtárat. Az sem rossz, de az legyen az érdeklődő döntése.

Főző Attila László

facebook

Hozzászólások

vidzset.

Budapesti légszennyezés

Budapest szmogtérképe

A Föld által felhalmozott hő

A tévé hőmérséklete

2009.03.31. 17:42 :: H2SO4

Az egyik televíziós csatorna (név nélkül a tv2) reggeli műsorának információs jobb alsó sarkában mindig látható a hőmérséklet. Ez a gond.

Miért lenne gond, hiszen nagyon hasznos dolog tudni, hogy mennyi a hőmérséklet. Hasznos is, de ilyenkor célszerűbb a hőmérőre pillantani. Egy televízóval mérni elég macerás. A lázmérés egyenesen tortúra lenne.

A televíziós csatorna munkatársai nagyon küzdenek a hőmérséklet (nem SI) mértékegységének, a Celsius foknak a kiírásával. Hol azt látjuk, hogy °C, hol pedig azt, hogy C°. Az alábbi képernyőképek közül az első 2008. novemberében készült, az utolsó pedig 2009. márciusában. A két dátum között sokszor volt, amikor helyesen jelent meg, ezért nem is fotóztam le, gondoltam, hogy csak véletlen hiba, amely egyszer-kétszer fordul elő és amint észreveszi valaki (pl. a szerkesztő, rendező stb.), javítják is. De nem.
A témáról egy régebbi bejegyzésben már megemlékeztem.

Megoldás lenne, ha a munkatársak ezt a hőmérsékleti értéket a Lord Kelvinről elnevezett kelvinben adnák meg, mert az nem fok, így nem kell a karika. Viszont akkor hozzá kell adni 273-at a °C-ban mért értékhez, és nem fér ki a felhőcske.

Persze nem fontos az egész. Kit zavar, hogy hol a karika? Kit érdekel, hogy pl. a µm helyett mm van a tördelés miatt? Mégis felmerül a kérdés, hogy ha egy információszolgáltató ilyesmit nem tart fontosnak, akkor a többi apróságra mennyire figyel.

Még egy kérdés felvetődött. Minek a hőmérsékletét írják ki ilyen módon ezek az atyafiak? Az ország átlaghőmérsékletét? A fővárosi átlagot? A Róna utcában mérhetőt? Nagy segítség ez a nézőknek? Segítség ez a szegedieknek, az esztergomiaknak, a bajaiaknak, a csepelieknek, az újbudaiaknak? Hogyan számítják ki ezt a hőmérsékletet?

Van olyan csatorna, amelyre semmiképp nem mondanám, hogy a tudomány otthona, de jól megoldják a feladatot (lásd a képet). A hőmérséklet értelmes és a helyesírás szempontjából is megfelelő kiírása nem atomfizika, nem molekuláris biológia.

Az is lehet, hogy ez a kiírás egy szigorúan titkos, speciálisan kódolt üzenet és egyben felhívás valakiknek. Például földönkívüli értelmes lényeknek. A tanároknak.

Ez a helyzet.
 

 

3 komment

Címkék: televízió hőmérséklet celsius kelvin

A bejegyzés trackback címe:

https://h2so4.blog.hu/api/trackback/id/tr891037846

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ugyhogy 2009.05.05. 06:44:06

Szeretem ezt a blogot, mindig nezem, hogy van-e uj poszt. Az utolso ket poszt nem vag temaba, csak panaszkodik meg felhaborodik. Nem azt mondom, hogy nincs igaza, csak en nem ezert klikkeltem ide. Mikor lesz uj poszt? Leeeecccciii!

H2SO4 2009.05.19. 10:07:51

Azt gondolom, hogy témába vág. Az áltudomány és az a tudományos igénytelenség mindennaposak. A legtöbben elmennek mellettük.
Másmilyen posztok is lehetnek, lesznek, de a témákat a "zéletből" szoktam venni.
Ha van téma, ami érdekel, vesd fel és szívesen írok róla, amikor tudok.

OnSightFree 2009.08.15. 22:40:29

Az ilyenek engem is zavarnak... Najó, emiatt végigolvasom egész blogodat :)
süti beállítások módosítása