H2SO4

A világ érdekes, de ezt nem mindenki veszi észre az iskolában, vagy pedig már rég elfelejtette.
Ez a blog az ismeretterjesztésről szól. Aki minden, a blogban előforduló fogalmat ismer és ért, annak valószínűleg nem mondanak sok újat ezek a bejegyzések. Inkább azoknak szól, akik természettudományos okosságokról és butáskodásokról szeretnének valamit olvasni, (ál)tudományoskodás nélkül, egyszerű, közérthető nyelven.
Ez a blog nem tankönyv, nem törekszik teljességre, nem akar az érdeklődőre ráborítani egy kisebb kérdésnél egy egész könyvtárat. Az sem rossz, de az legyen az érdeklődő döntése.

Főző Attila László

facebook

Hozzászólások

vidzset.

Budapesti légszennyezés

Budapest szmogtérképe

A Föld által felhalmozott hő

Dezodor ami nincs, de büdös

2011.02.02. 21:51 :: H2SO4

Az UNESCO és az ENSZ kedvessége folytán elkezdődött A kémia nemzetközi éve 2011, amely Marie Curie (született Skłodowska) kémiai Nobel-díjának 100. évfordulóját ünnepli. Van egy dezodor, amelynek reklámjától Curie és sok szépemlékű kémikus hónapok óta omega szögsebességgel forog a sírjában.

Sokan emlegetik bosszankodva, hogy egy dezodor reklámja azt emeli ki, hogy a termék ezüstmolekulák (vagyis ők így írják, hogy ezüst molekulák) segítségével gátolja meg a kellemetlen testszagot. Az ezüst egy fém, amelynek részecskéi egy érdekes, ún. fémes rácsban tengetik napjaikat. Az ezernyi-milliónyi ezüstatom nem molekulákat alkot, hanem erős összetartásban izeg-mozog annak árán, hogy néhány elektronjának kimenőt ad. Az ezüst antibakteriális hatása elemi formában, ionos formában, oldatban és kolloid formájában is megmutatkozik. A kérdéses dezodorban valószínűleg olyan anyag van, amelynek hatóanyagában az ezüstion vagy kolloidezüst szerepel. Ha körülguglizunk, akkor kiderül, hogy van dezodor, amelynek készítői jártak suliba és a reklámja ezüstionokat emleget. Zokniban sem ritka már az ezüstszál.

Ezüstmolekulák lehetnek, ha elpárologtatjuk a fémezüstöt és a barátunk gázhalmazállapotba kerül. Ez nem a tenyerünkben történik, mivel az ezüst forráspontja (nem olvadáspontja!) 2485 Celsius-fok.

Az ezüstmolekulákat emlegető reklámnál sokan felszisszennek, de valahogy mégsem elég hangosan, mert következetesen jelenik meg továbbra is ebben a formában a reklám, a honlap és termék csomagolása is. Igaz, van, aki ennél sokkal messzebb megy és aura kvarcot emleget, amelyet alkímiai eljárással platina és ezüstmolekulák ötvözésével állítanak elő. Te jó atommag! És mindezt a kémia évében!

Ez a helyzet.

 

 A képen a 40 évvel ezelőtt forgalomba került első aeroszolos dezodor (forrás: https://www.mentalfloss.com/blogs/archives/12530

2 komment

Címkék: ezüst fémes rács

A bejegyzés trackback címe:

https://h2so4.blog.hu/api/trackback/id/tr802634487

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Felis minor 2011.02.07. 12:15:16

Nekem már akartak eladni "szerves germánium" tartalmú szárított gombát (havi adag 120 000Ft, egy ilyen újításért egész olcsó:-)), de a fizikai csoda, a sampon, ami "felerősíti a fényt", na az, nem semmi...

hopp-hopp 2011.02.12. 23:33:34

tápláló tükörfény és társai - őszinte leszek - a tudomány világában nagyon megkövetelik tőlünk, hogy minden kijelentésünket megtámogassuk valakik kutatási eredményeivel - de a tudományoskodó világban - ahol már nem oktatnak csak fakultatíve természettudományokat - ott magasról szarják le hogy milyen minőségű és mennyiségű hülyeséget adnak és vesznek - médiában, termékekben, stb.

nahh emiatt vannak sarlatánok mindenfele - minket meg kiröhögnek - mert persze - te, csak jobban tudod igaz???
süti beállítások módosítása