H2SO4

A világ érdekes, de ezt nem mindenki veszi észre az iskolában, vagy pedig már rég elfelejtette.
Ez a blog az ismeretterjesztésről szól. Aki minden, a blogban előforduló fogalmat ismer és ért, annak valószínűleg nem mondanak sok újat ezek a bejegyzések. Inkább azoknak szól, akik természettudományos okosságokról és butáskodásokról szeretnének valamit olvasni, (ál)tudományoskodás nélkül, egyszerű, közérthető nyelven.
Ez a blog nem tankönyv, nem törekszik teljességre, nem akar az érdeklődőre ráborítani egy kisebb kérdésnél egy egész könyvtárat. Az sem rossz, de az legyen az érdeklődő döntése.

Főző Attila László

facebook

Hozzászólások

vidzset.

Budapesti légszennyezés

Budapest szmogtérképe

A Föld által felhalmozott hő

Teller Ede 100

2008.03.14. 22:19 :: H2SO4

Teller Ede kétségkívül marslakó volt. Javaslom így indítani a konverszációt egy party ismerkedős szakaszában. Gyanítom, hogy az atommagfúzió gyakori téma a bulikon, after partykon és álarcos bálokon is, ezért nem árt egy-két dolgot tudni a hidrogénbomba atyjáról.

Teller Ede, vagy ahogyan a legtöbben ismerik, Edward Teller egy rendkívül érdekes és ellentmondásos tudós volt. Ha ott állunk szívünk választottjával a buliban, kezünkben egy pohár frissen facsart céklalével, ennél többet is érdemes tudni róla.
Marslakónak azokat a Magyarországról származó tudósokat hívják, akik az Új Világban lettek híresek. A marslakó elnevezés eredetére több verzió is van. Az egyik szerint Szilárd Leó használta a kifejezést a magyarokra, akik akcentussal beszélték az amerikai angolt és rendkívül okosak voltak. Ez a téma nagyon izgalmas és szebb is annál, hogy komolyabb bejegyzéssel illessem. El kell olvasni Marx György néhány írását vagy A marslakók érkezése című könyvét. Aki nem olvassa el, nem érdemli meg a paradicsomlevét.

Egyetemista koromban többször is volt alkalmam Teller Edét élőben hallgatni. Ilyenkor Marx György kíséretében, botjára támaszkodva bejött, leült a tanári asztalhoz vagy éppen ráült és mesélt. Mindig rövid mondatokban beszélt, jellegzetesen hangsúlyozva. Olyan történeteket mesélt, melyek az egész XX. századon nyomot hagytak.

Teller részt vett az atombomba előállítását megvalósító Manhattan Programban, később a hidrogénbomba lett a fő műve. A hidrogénbomba működési elve hasonló a Napban zajló folyamatokhoz. Bizonyos hidrogénatomok egyesülnek és ezen közben elvesztik identitásukat (héliummá alakulnak), sőt a össztömegükből is hiányzik egy kevés. Ez a tömeghiány, felszabaduló energia formájában jelenik meg a nyilvánosság előtt, nem kis csinnadrattával. Ennek a magfúziónak a földi, pusztító változata volt a hidrogénbomba (másnéven termonukleáris bomba), mely 1951-ben készült el és 1952-ben ki is próbálták.

Teller Ede nem kapott Nobel-díjat. Azonban 1991-ben megkapta annak kevésbé megtisztelő változatát az ig-Nobelt. A magyar tudós nem csupán a rendkívül pusztító hidrogénbomba kapcsán lett ismert, hanem a hidegháború egyik fontos személyiségeként is. Ronald Reagan amerikai elnök 1983-ban jelentette be a csillagháborús programot (stratégiai védelmi kezdeményezés, SDI). Ebben egyik főtanácsadója Teller Ede volt. A program a világűrből, lézerrel kívánta volna megsemmísíteni az USA felé haladó atomrakétákat. Persze ezt nem lehet elintézni egy mondattal, de mégis ezt teszem. Ezekért kapta az ig-Nobelt.
Amikor egyik előadása végén az ELTE (szebb napokat látott) Gólyavárában egy amerikai egyetemista az SDI programról kérdezte, Teller Ede azt mondta, hogy nem tud jól angolul... Egy másik előadása végén, a Puskin utcára néző, legendás D. épület nagyelőadójában a dedikálásra nyújtott, bulvárízű könyvekbe beleírta: Fele se igaz.

Az első atomreaktor mérnökök egyike Teller Ede volt. Sokat tett azért, hogy az atomreaktorok biztonságosabbak legyenek. A csernobili katasztrófa nem történt volna meg, ha a személyzet nem provokálja ki a Teller-effektusként ismert jelenséget. Igaz, akkoriban sci-fi kategóriába tartozott volna, ha éppen Teller Ede adott volna tanácsot szovjeteknek.

Teller Ede 100 éve született. Helye ott van a többi marslakó között.

Ez a helyzet.

4 komment

Címkék: atom atombomba hidrogénbomba teller magfúzió

A bejegyzés trackback címe:

https://h2so4.blog.hu/api/trackback/id/tr72381473

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zsiros László Róbert · http://www.szertar.com 2008.03.15. 11:33:14

Még több ilyen ismerkedős bejegyzést!
Mondjuk szilárdleósat, kármántódorosat, hogy a marslakóknál maradjunk. =)

Úgy rémlik, hogy Fermi volt az, aki azon morfondírozott, hogy ha tényleg vannak értelmes földönkívüliek, akkor azok hol lelhetők fel. És erre mondta Szilárd Leó, hogy azok az akcentussal beszélő emberek, akiket magyaroknak hívnak.

H2SO4 2008.03.15. 12:14:57

Igen, Fermi volt, aki hosszan felvezette a témát. Viszont van egy másik verzió is.
Az első link éppen ezt taglalja. Marx György cikke a Fizikai Szemléből.

tappancs 2008.03.15. 12:32:21

ez nagyon tetszett:)

(annyit hozzá, hogy tudomásom szerint a "legyen érdekes életed" kínai mondás tudomásom szerint eredetileg átok)

Zsiros László Róbert · http://www.szertar.com 2008.03.15. 15:24:41

upsz, bocs. nem nagyon volt időm a linkeket követni. nem olvastam el. =/
süti beállítások módosítása