H2SO4

A világ érdekes, de ezt nem mindenki veszi észre az iskolában, vagy pedig már rég elfelejtette.
Ez a blog az ismeretterjesztésről szól. Aki minden, a blogban előforduló fogalmat ismer és ért, annak valószínűleg nem mondanak sok újat ezek a bejegyzések. Inkább azoknak szól, akik természettudományos okosságokról és butáskodásokról szeretnének valamit olvasni, (ál)tudományoskodás nélkül, egyszerű, közérthető nyelven.
Ez a blog nem tankönyv, nem törekszik teljességre, nem akar az érdeklődőre ráborítani egy kisebb kérdésnél egy egész könyvtárat. Az sem rossz, de az legyen az érdeklődő döntése.

Főző Attila László

facebook

Hozzászólások

vidzset.

Budapesti légszennyezés

Budapest szmogtérképe

A Föld által felhalmozott hő

Atomium

2007.07.02. 21:35 :: H2SO4

Akit Brüsszelbe szólít a kötelesség és a csokivásárlásnál több ideje van, feltétlenül látogasson ki a Heysel parkba és nézze meg az Atomiumot. Aki esetleg önszántából megy hosszabb időre Brüsszel (számomra nem túl vonzó) városába, az valószínűleg meg- és eltévedt.
A belga főváros egyik jelképét eredetileg az 1958-as világkiállításra építették azzal a céllal, hogy fél év után lebontják a látványosságot. Aztán olyan népszerű lett, hogy a város vezetése a megtartása mellett döntött. A 102 méter magas Atomium a tudomány egyik szimbóluma is egyben, amellett, hogy szépen feldobta a hűtőmágnes-bizniszt.

Az építmény a vas kristályrácsának elemi celláját ábrázolja. Ebből szép szerkezetből is látszik, hogy a vas belső szerkezete rendezett, a szimmetria pedig 11. parancsolatként lebeg Vasországban.
Picike bökkenő, hogy az Atomium 9 gömbje nem atomokat ábrázol.

A fémek belső szerkezete ugyanis olyan, hogy különféle szimmetrikus elrendezésben "ex-atomok" helyezkednek el. Amint csapatba verődnek a vasatomok, összekapaszkodásuk közben - nagyon önzetlenül - mindenki bedob a közösbe néhány elektront. Ennek nyomán ők már egy nagy fityiszt atomok. Ők ekkor már ionok (pozitív fémionok) a közös elektronok által körülzsongva. A vas esetében az ionok úgy helyezkednek el, ahogyan a képen is látszik, azaz egy képzeletbeli kocka sarkaiban és egy ion a közepén. A zsongó, villámgyors elektronok nem nagyon fontosak, mert ők teszik a fémet igazán fémmé. Ezt kár is tagadni kérem szépen.

Ez a képzeletbeli kocka sokszor ismételve a teljes szerkezetet, szebb nevén a kristályrácsot kiadja. Az ilyen sokszorozható "szimmetria-egységet" elemi cellának nevezzük. A fentebb hírbe hozott típus pedig a tércentrált köbös névre hallgat.

Aki szeretne elemi cellákat interaktívan nézegetni, az telepítse ezt a programot, majd kattintson ide. (IE kell hozzá.)

Az Atomium gömbjei (az alsók kivételével) látogathatók. A lift egyenesen a tetejére viszi a látogatót és az elemi cella pálcikáiban ereszkedhet alá mozgólépcsőn.
Érdekes, hogy az építményt, mint műalkotást szerzői jog védi, ezért halandók nem jelentethetnek meg egyszerűen fotókat az Atomiumról.

Az Atomiumot tehát a kukacos, kötekedő, kákániscsómótkereső ember inkább Kristályiumnak vagy Elemi celliumnak hívná. Az is érdekes, hogy a vas krisztályrácsára utaló objektum korábban alumíniumborítással rendelkezett és csak a 2006-ban véget ért rekonstrukció nyomán kapott fényes, vas... azaz acélruhát.

Ez a helyzet.

3 komment

Címkék: vas atom atomium kristály elemi cella ion fémes rács kristályrács

A bejegyzés trackback címe:

https://h2so4.blog.hu/api/trackback/id/tr81110358

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nádori 2007.07.03. 11:13:21

Érdemes tán azt is megemlíteni, hogy olyan kis pálcikák sincsenek a vas kristályrácsában, mint amik itt láthatók. Az egyszeri ember azt gondolná, hogy ezek valamiféle kötések, kötő elektronpárok, dehát nem, mert a fémekben delokalizáltak az elektronok. Az igazi akkor lenne, ha lebegnének a gömbök valami elektron kocsonyában, de úgy biztos kevesebben akarnák meglátogatni.

H2SO4 2007.07.03. 11:22:44

Aki imád repülni, biztos megnézné a kilenc, felhőben lebegő, imbolygó gömböt. Télen jobb lenne látogatni, mert kevésbé rezegnének a gömbök. Kánikulában meg egy rémálom, mert kirázná az emberből a szuszt... :-)

Nádori 2007.07.03. 13:28:43

Én elképzeltem, ahogy átvág az ember elektron kocsonyán, aztán ha éppen úgy dönt egy elektron, hogy részecskeként viselkedik, még jól fejbe is vág.
Apropó három téma ötlet:
- részecske-hullám kettős természet
- Schrödinger macskája
- a rajzfilm sav és a valódi savak közti különbség.
süti beállítások módosítása