H2SO4

A világ érdekes, de ezt nem mindenki veszi észre az iskolában, vagy pedig már rég elfelejtette.
Ez a blog az ismeretterjesztésről szól. Aki minden, a blogban előforduló fogalmat ismer és ért, annak valószínűleg nem mondanak sok újat ezek a bejegyzések. Inkább azoknak szól, akik természettudományos okosságokról és butáskodásokról szeretnének valamit olvasni, (ál)tudományoskodás nélkül, egyszerű, közérthető nyelven.
Ez a blog nem tankönyv, nem törekszik teljességre, nem akar az érdeklődőre ráborítani egy kisebb kérdésnél egy egész könyvtárat. Az sem rossz, de az legyen az érdeklődő döntése.

Főző Attila László

facebook

Hozzászólások

vidzset.

Budapesti légszennyezés

Budapest szmogtérképe

A Föld által felhalmozott hő

Kémikus mahjong

2011.02.12. 22:00 :: H2SO4

A Mahjong nagyon népszerű szemgimnasztikai elfoglaltság. A kémia szerelmesei számára (akik e hazában nem tudnának tömegdemonstrációt szimpátiatüntetést gyanánt a vegytan mellett :-)) egy kedves, online játékot ajánlok.

Az ingyenes kémiai mahjong-játék a http://www2.stetson.edu/mahjongchem/ címen érhető el a Stetson Unversity jóvoltából.

Az alakzatok között a Turtle (teknős) leginkább hasonlít a szokványos játékhoz. A feladatok közül választhatunk az oxidációs számmal kapcsolatos téglákat, vagy gyakorolhatjuk a bonyolultabb ionok angol elnevezését is. A kedvencem a vegyértékhéjjal kapcsolatos leosztás. A kémiai elemek elektronjai ugyanis nagyon sok szempontból egyenrangúak, de karrierlehetőségeik mégsem egyformák. A nagybetűs élet igazából azoknak az elektronoknak nyílik meg, amelyek olyan energiájúak, hogy egy kémiai barátkozás (kötés) során reflektorfénybe kerülnek. A vegyértékelektronok kapnak társat vagy költöznek át egy másik atom háztartásába (ionos kötés). A vegyértékelektronok közül kerülnek ki a kovalens kötések szereplői is. 

Vegyértékelektronjai (a játékban: Valence electrons) minden elemnek vannak, de vannak olyan, amelyek kevésbé engedik őket bulizni (pl. a nemesgázok) és vannak igazán nagy vegyülős elemek is (pl. a halogének). A játékban atomokat, ionokat és a hozzájuk tartozó vegyértékelektronok jelöléseit kell megtalálni. Itt most 5 perc ijedelem jön, de utána végtelen nyugalom. Aki ijedős, innen már ne olvasson tovább, hanem kattintson ide.

Ezt a játékot akkor élvezhetjük igazán, ha egy periódusos rendszerre kacsintgatunk közben. Az s és a p energiaszinteket jelent. A 2s22p6 azt jelenti, hogy a 2. héjon (ez a periódusos rendszerben a soroknak felel meg) 2+6=8 elektron van (ez a periódusos rendszerben a főcsoportokat adja meg). Vagyis a 2s22ppárja a neon (Ne), amely a 2. periódusban (sor), a VIII.a jelzésű főcsoportban (oszlop) található.

Ionok esetén viccesebb a dolog, mivel azoknál hozzá kell adni vagy le kell vonni annyi elektront, amennyi a töltésük. Például a Cl- azt jelenti, hogy a klóratom beszerzett egy elektront a meglevő 7 mellé. Miért 7? Mert a VII.a főcsoportban lakik. Ráadásul a 3. periódusban, ezért olyan párt kell neki keresnünk, ahol az s és a p mellett 3-as van és összesen 7+1=8 elektron. A 3s23p6 pont megfelel.

A játék kifejezetten az egyszerű esetekkel szórakoztat, hiszen csak s és p van. Az s szinten maximum 2 elektron lehet, a p szinten pedig 6. A kémiaórák legnyugisabb szereplői vannak a játékban, hiszen nincsenek átmeneti fémek (nekik d szintjük is van) vagy még ravaszabb f mezős fémek.

Aki megunja a kémiai játékot, igazi mahjongot is kérhet, de aki virtuóz, az vizes oldatban csapadékot adó párokat is kereshet. Egy jó kémiakönyvet nem helyettesít ez a játék, de a kémia lovagjai és lovaglányai jól járnak vele.

Ez a helyzet.

1 komment

Címkék: játék kémia kovalens kötés ionkötés vegyérték vegyértékelektron vegyértékhéj

A bejegyzés trackback címe:

https://h2so4.blog.hu/api/trackback/id/tr282656829

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

weatherwax · http://banyakonyha.blogspot.com/ 2011.04.04. 21:05:12

Mennyire vagyok mániákus, ha tetszik ez a játék? :D Hehe, remek találat ;}
süti beállítások módosítása