H2SO4

A világ érdekes, de ezt nem mindenki veszi észre az iskolában, vagy pedig már rég elfelejtette.
Ez a blog az ismeretterjesztésről szól. Aki minden, a blogban előforduló fogalmat ismer és ért, annak valószínűleg nem mondanak sok újat ezek a bejegyzések. Inkább azoknak szól, akik természettudományos okosságokról és butáskodásokról szeretnének valamit olvasni, (ál)tudományoskodás nélkül, egyszerű, közérthető nyelven.
Ez a blog nem tankönyv, nem törekszik teljességre, nem akar az érdeklődőre ráborítani egy kisebb kérdésnél egy egész könyvtárat. Az sem rossz, de az legyen az érdeklődő döntése.

Főző Attila László

facebook

Hozzászólások

vidzset.

Budapesti légszennyezés

Budapest szmogtérképe

A Föld által felhalmozott hő

Szénsav-jeti

2007.06.23. 23:08 :: H2SO4

A szénsavval úgy vagyunk, mint a jetivel. Mindenki hallott róla, de senki sem találkozott vele. Kevés vegyületnek van olyan jó sajtója, mint a szénsavnak. Az etanol, a koffein és pár vegyület-fickó sajnálatos módon megelőzi, de nincs mit tenni.

A szénsavas italok közismertek és közkedveltek a szódavíztől a kaukázusi kefiren át a pezsgőig. A küldetés elején azonban senki sem láthatja beszállni a szénsavat a palackba. Mert nem is száll be. Két hétpróbás lovag, a szén-dioxid (CO2) és a víz (H2O) kerül a fedélzetre, aztán mire az asztalon landolnak, már szénsavas az ital.

Stábunk rejtett kamerát szerelt a szén-dioxid és a víz molekuláira, hogy meglessük, mi a valóság a szódavízben.
Szereplőink nagyon tapasztaltak és tudják a dolgukat. Láthattuk, ahogy a szén-dioxid köszönt a vízmolekuláknak és minden molekulája észrevétlenül elvegyült közöttük (oldódás). Már azt hittük, hogy ez minden és kamu az egész, amikor titokzatos csoportosulásokat vettünk észre. Egy-egy szén-dioxid molekula és vízmolekula összehajoltak, beszélgettek, majd ripsz-ropsz összekapcsolódtak (kémiai reakció). Először csak ámultunk, de aztán megfigyeltük, hogy időnként a titokzatos összekapcsolódott formáció (H2CO3) hipp-hopp
szén-dioxiddá és vízzé alakult. Eközben máshol további összebújások és szétválások történtek. Mindez nagyon gyorsan és egyszerre.
Az ámulatból eszmélve, utólag így tudnánk rekonstruálni: CO2 + H2O -> H2CO3 és ugyanakkor H2CO3 -> CO2 + H2O
Kapaszkodjunk meg: a H2CO3 nem más mint a szénsav. A fenti folyamatot pedig egyensúlynak hívják, mert a két folyamat egyszerre zajlik és minden szereplő változatlan létszámban tartózkodik a tetthelyen. Röviden leírva: H2O + CO2 <=> H2CO3. A neten nem könnyű ezt korrekt módon leírni, mert hiányzik egy jópofa karakter. Ezért egy képet mutatunk:

 


El kéne kapni a fickót! - gondoltuk. Kieszeltünk egy egyszerű tervet. Nézzünk szemtől szembe a szénsavval úgy, hogy melegítsük fel az italt. Ekkor elforr a víz és elszáll a szén-dioxid is. Nem szaporítom a szót. Kibabrált velünk. Mielőtt még sarokba szorítottuk volna az történt, hogy hőmérséklet emelkedésével egyre kevesebb lett az összebújás és egyre több a szétválás, mígnem észrevettük, hogy a szénsavval való találkozásunk kútba esett. (Rejtett kamera nélkül ez van, ha az ásványvizet a melegben hagyjuk.)

Vele nem lehet talákozni. A háttérben van és ha úgy adódik eltűnik nyomtalanul. Csoda, ha valaki azt mondja, hogy szénsav nincs is? És mégis van, mert egy pohár csapvízben is oldódik a levegőből szén-dioxid, mégsem lesz belőle "szúrós víz".

Ez a helyzet.

1 komment

Címkék: egyensúly szén dioxid szénsav oldódás

A bejegyzés trackback címe:

https://h2so4.blog.hu/api/trackback/id/tr50104620

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Stodi 2007.06.26. 23:33:05

a szénsav orrbavág
nekem sikerült találkoznom a szénsavval, egészen közelről. egy tisztaságáról (is) híres fertőrákosi pincében hatalmas kádakban forrt a must, a fólia, amivel letakarták a kádakat, hogy a muslincák ne hurcoljanak bele mindenféle élesztőt, csak úgy dagadt. mondta a vicceskedvű borász, hogy szagoljak bele. az orrnyálkahártya nedvességtartalmában feloldódó széndioxid hatása brutális volt, mintha két szénsavpatron csavartak volna az orromba - sohasem fogom elfelejteni. de a kóstolót, meg Jandl bácsi borról és emberségről szóló szavait sem.
süti beállítások módosítása