H2SO4

A világ érdekes, de ezt nem mindenki veszi észre az iskolában, vagy pedig már rég elfelejtette.
Ez a blog az ismeretterjesztésről szól. Aki minden, a blogban előforduló fogalmat ismer és ért, annak valószínűleg nem mondanak sok újat ezek a bejegyzések. Inkább azoknak szól, akik természettudományos okosságokról és butáskodásokról szeretnének valamit olvasni, (ál)tudományoskodás nélkül, egyszerű, közérthető nyelven.
Ez a blog nem tankönyv, nem törekszik teljességre, nem akar az érdeklődőre ráborítani egy kisebb kérdésnél egy egész könyvtárat. Az sem rossz, de az legyen az érdeklődő döntése.

Főző Attila László

facebook

Hozzászólások

vidzset.

Budapesti légszennyezés

Budapest szmogtérképe

A Föld által felhalmozott hő

Konnektorok a világban

2010.05.24. 01:18 :: H2SO4

Vajon kik vannak többen? Akik ismerik az AC/DC zenekart vagy azok, akik tudják, hogy mit jelent ez a rövidítés. Mind a váltakozó áramot jelölő AC (alternating current), mind pedig az egyenáramot jelölő DC (direct current) a világ legtöbb lakott területén része az életvitelnek. Most inkább az AC-ra koncentrálnék.

De akkor miért kell a messzire utazónak arra is gondolnia, hogy a laptopját, telefontöltőjét nem biztos, hogy csatlakoztatni tudja az elektromos hálózathoz? Ha a New Yorkba megyünk, más átalakítóra van szükség, mint amikor Londonba utazunk és megint más a helyzet Canberrával.

Ahány ország, annyi konnektor? Nem, ennyire nem rossz a helyzet, de egy mindentudó adapternek kb. tízféle "lyukcsoporthoz" kell alkalmazkodni. A csatalakozók típusait A-tól M-ig sorakoznak. A mértékegységek tekintetében, az SI jóvoltából az országok között többé kevésbé van megegyezés. Bár Liverpoolban vagy Bostonban járkálva ez nem is mindig látható.

ennyiféle konnektortípus van

Konnektorügyi szempontból az egységesség mint turistanyugtató, nem létezik.

Aki Dublinba vagy Manchesterbe utazik nagy bumszli konnektorokat fog látni és használni. Ezek azért ilyen méretesek, mert minden konnektor a szíve alatt hordoz egy biztosítékot is. Az angolok (és az írek, skótok...) a II. Világháború utáni lepusztított infrastruktúra újjáépítésekor sok rezet takarítottak meg azzal, hogy nem biztosítékszekrényeket és ahhoz vezető huzalokat használtak, hanem minden csatlakozó részt vesz a védelemben. Tiszta Áram 2.0.

A Chicagoban használt konnektor egyik ősét egy amerikai feltaláló, Harvey Hubbell szabadalmaztatta 1904-ben. Ez egy kéttűs megoldás, amelyet 1928-ban követett háromtűs társa. A II. Világháború előtt az országok próbálkoztak az egységesítéssel, de ez nem jött össze. Az általunk használt csatlakozó Schuko néven ismeretes és 1926-ban szabadalmaztatták Németországban. A legtöbb európai országban ezt használják.

A bosszantó sokszínűséghez azonban nemcsak a tokióiakra lehet ferde szemmel nézni, mert a zürichiek, a koppenhágaiak is saját konnektort használnak és a temperamentumos nápolyiak sem maradnak ki. A konnektorok nem csupán formai különségeket rejtegetnek. A hálózati elektromos áramban is van különbség. A mi 230 voltos feszültségünkhöz képest, van, ahol fele ekkora a váltakozó áram feszültsége. Quitóban például 110 V, míg Sidneyben 240 V a feszültség (effektív) értéke.

A múlt század elején még olyan kenyérpirító is volt, amelynek csavaros csatlakozója olyan volt, mint a villanykörtéké. Jobb lett volna, ha így marad? Nem.

A világ legnagyobb, bumszli típusú, brit konnektorával a MacBook tervezőinek is meggyűlt a baja. Ezért összehajtogatták, ahogyan a videón látható.

 

Ez a helyzet.

8 komment

Címkék: feszültség konnektor elektromos áram elektromos energia

A bejegyzés trackback címe:

https://h2so4.blog.hu/api/trackback/id/tr172026576

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

daniferi 2010.05.24. 10:16:21

Érdekes cikk, tudtam, hogy sokféle konnektor van, de ez meglepett. Egyébként írhatnál többször :)

H2SO4 2010.05.24. 20:59:52

Most már több időm lesz és újra felveszem a fonalat. :-)

eFi · http://fns.csokolade.hu 2010.05.26. 16:37:47

Sajna a brit MacBook*-oknak nem ilyen a konnektora :(

hhhhhhh 2010.05.26. 16:55:59

Tetszik ez a post. Az ábra kinézet vagy feszültség alapján mutatja-e a konektorokat?

Lecsóx 2010.05.26. 22:11:40

Még lett volna mit írni.

Addig is segít a Wikipedia.

en.wikipedia.org/wiki/AC_power_plugs_and_sockets

Dani494 2010.08.25. 22:25:27

Kedves kénsav!
Most akkor az ózon mérgező vagy nem?Mert az ionizátorok is ózont állítanak elő,meg az elektromos öngyújtók is és a tesla tekercsek is.Vagy ezek olyan kis mennyiségben állítják elő hogy teljesen ártalmatlan?

H2SO4 2010.08.27. 00:16:26

Nagyon is aggresszív az ózon, csak kevés keletkezik és egy része el is reagálhat, ha találkozik valamivel, mire elér minket. Ha az orrunk van közel, akkor velünk reagál és az nem jó, roncsol.

FRP 2010.09.02. 21:14:36

@H2SO4: pedig jó szaga van :-)
süti beállítások módosítása