H2SO4

A világ érdekes, de ezt nem mindenki veszi észre az iskolában, vagy pedig már rég elfelejtette.
Ez a blog az ismeretterjesztésről szól. Aki minden, a blogban előforduló fogalmat ismer és ért, annak valószínűleg nem mondanak sok újat ezek a bejegyzések. Inkább azoknak szól, akik természettudományos okosságokról és butáskodásokról szeretnének valamit olvasni, (ál)tudományoskodás nélkül, egyszerű, közérthető nyelven.
Ez a blog nem tankönyv, nem törekszik teljességre, nem akar az érdeklődőre ráborítani egy kisebb kérdésnél egy egész könyvtárat. Az sem rossz, de az legyen az érdeklődő döntése.

Főző Attila László

facebook

Hozzászólások

vidzset.

Budapesti légszennyezés

Budapest szmogtérképe

A Föld által felhalmozott hő

Molekularajzok

2007.09.13. 23:26 :: H2SO4

Képzeljük el, hogy nagyon picik vagyunk és egy kémcsőben ülünk. Nem könnyű, elimerem. A kémcsőben akármilyen anyag is van, ott akkora a jövés-menés, mint a Vörösmarty-téren. A molekulák ezrével nyüzsögnek, mint a turisták az említett téren.
Na, most az ilyen tereken rajzolók is ülnek és pénzmag ellenében ügyködnek. A kémcsőben ezek a rajzolók nem élnének meg.

A molekulákat nem lehet lerajzolni. Amikor az ember molekulát szeretne rajzolni, modellezi a világ dolgait, hogy abból következteseket vonjon le. Felnőtteket hoztam abba a helyzetbe, hogy rajzoljanak molekulákat. Így készültek a múlt kémiaóráinak alább látható lenyomatai.


A molekulák ábrázolásának egyik legelterjedtebb módját látjuk. Ez a gömb-pálcika modell. Az atomok a gombócok és a köztük levő kötések a vonalak.
A rajzon levő molekula valószínűleg a Sziget fesztiválon van épp, mert erősen vonagló hatást kelt a geometria rovására. Ez azonban nem baj, mert a molekulák borzasztó hiperaktívak és rezegnek, mocorognak.





A szerző egy híres molekulára gondolt, amikor munkáját elkészítette. A gondolatból aztán nem lett valóság, de a rajzot a fullerén molekula metaforájának tekinthetjük.
A fullerén (C60) 60 darab szénatomot tartalmaz és úgy néz ki, mint egy focilabda. A fizika tankönyvek nem mind írnak róla, úgy tesznek, mintha a szénnek csak két allotróp módosulata lenne, a grafit és gyémánt. A kémiatanárok nagyon szeretik, mert érdekes, szép, jópofa és 1996-ban Nobel-díjat is adtak érte.

E rajz egy kémiadolgozatban nagyon szépen mutatna és pontokat is érne. Nem mást látunk, kedves nézőink, mint a vízmolekula, ún. térkitöltős modelljét. A szerző ügyesen érzékeltette, hogy a 2 hidrogénatom miként helyzkedik el és a H2O V alakját is megmutatta. Az oxigénatom kellemes rasztermintája kiemeli őt a két (a valóságban kisebb) hidrogénatom kissé unalmas társaságából. Ennek a rajznak van egy kissé ellazultabb párja is.



Az atomi szerelem pillanatait láthatjuk. Két atom frigye a kovalens kötés, melyben a közeledéshez az elektronok közössé válása is társul. Ráadásul kialakul egy olyan közös elektronfelhő, melyben már nem tudja a kutya sem, hogy melyik elektron honnan jött. (Ez az elektronok tanuvédelmi programja.)



A rajz sokmindenre hasonlít. De nem egy meteorit becsapódási helyét  látjuk. Azt hiszem, hogy a benzol molekulája hagyott mély nyomot, mely valójában szabályos hatszög alakú.
A kémiatanárok ezt a rákkeltő vegyületet nagyon szeretik, mert az aromás vegyületek világának ő a szóvivője. Ráadásul a szerkezetét Kekulé állítólag megálmodta.





A képen egy kakukktojás látható. Vagyis nem is. A képen a szerző egy sok atomból álló szerkezetet akart ábrázolni. Ezt atomrácsnak hívják. Ebben az esetben is több atom lép egymással kapcsolatba félreérthetetlen helyzetben, de ezt már nem nevezhetjük molekulának. Ezért kakukktojás a rajz.



Ne kerülgessük a kását! Érdekes nyomok maradnak az emberben az egykori kémiaórákból. Jó lenne tudni, ezek mennyiben rajz-emlékek és mennyiben a világot építő részecskékről alkotott kép épkézláb megnyilvánulásai.

Ez a helyzet.

Szólj hozzá!

Címkék: atom fullerén molekula kovalens kötés benzol atomrács

A bejegyzés trackback címe:

https://h2so4.blog.hu/api/trackback/id/tr55164985

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása