H2SO4

A világ érdekes, de ezt nem mindenki veszi észre az iskolában, vagy pedig már rég elfelejtette.
Ez a blog az ismeretterjesztésről szól. Aki minden, a blogban előforduló fogalmat ismer és ért, annak valószínűleg nem mondanak sok újat ezek a bejegyzések. Inkább azoknak szól, akik természettudományos okosságokról és butáskodásokról szeretnének valamit olvasni, (ál)tudományoskodás nélkül, egyszerű, közérthető nyelven.
Ez a blog nem tankönyv, nem törekszik teljességre, nem akar az érdeklődőre ráborítani egy kisebb kérdésnél egy egész könyvtárat. Az sem rossz, de az legyen az érdeklődő döntése.

Főző Attila László

facebook

Hozzászólások

vidzset.

Budapesti légszennyezés

Budapest szmogtérképe

A Föld által felhalmozott hő

Fenolok a színpadon

2009.05.18. 22:39 :: H2SO4

Hajdu István színművész egy tévéműsorban elmesélte, hogy az érettségin a fenolokról kellett volna írnia, ám ő a fent levő ólokról (fenn ól…) írt egy szöveget. Sikerült is a vizsga, mert a tanára rendes volt, hisz (úgy) tudta, hogy diákja bejutott a Színművészeti Főiskolára. Mivel a művészek sokszor nyilatkoznak, sok ilyen történetet hallunk. Olyasmit ritkábban, hogy valaki az Árpád ház témánál házikókat rajzolt volna vagy házi rovarokról írt volna a Légy jó mindhalálig kapcsán.

A fenol és rokonsága, a fenolok legalább olyan sokoldalúak, mint az általam is kedvelt Hajdu István. Olyan szerves vegyület a fenol, mely egyszerűségével és nélkülözhetetlenségével méltán lehetne „Az 50 legbefolyásosabb kémiai anyag” klub tagja.
Már az 1934-es Természettudományi Lexikon (szerk.: Gombocz Endre) is, - mely elsősorban tudományos újdonságokkal foglalkozik - szentelt egy szócikket a fenolnak, mely lényegében egy benzolgyűrű, rajta az egyik hidrogénatom helyett egy hidroxil csoporttal (-OH). A benzolgyűrű 6 szénatom és 6 hidrogénatom szimmetrikus szövetsége.

Az 1860-as években a fenolt még karbolsavnak nevezték és vizes oldatát fertőtlenítésre használták azok az orvosok, akiknek Semmelweis Ignác néhány évvel korábban felnyitotta a szemét.
Maga a vegyület kristályos, szilárd anyag, mely a bőrrel érintkezve csúnya sebeket okoz. A múlt században az egyik kémiatanárom ezt a saját bőrén mutatta meg a kémia iránt érdeklődő diákoknak. Szaga jellegzetes, hiszen a fenol is aromás vegyület, azaz szerkezetében a benzolgyűrű a főszereplő. Igen, az a benzolgyűrű, mely a saját farkába harapó kígyó miatt lehet emlékezetes a kémiaórákról.

A művészi sokoldalúság a fenolnál azt jelenti, hogy számos vegyület ősatyja (értsd kiinduló anyaga), így a szalicilsavé is, melyet gyógyszerekben és kozmetikumokban is használnak, de ismert műanyag alapanyag és a fakonzerváló-szerekben is osztottak neki szerepet. Egy igazán régi vágású műanyag, a bakelit is azzal büszkélkedhet, hogy a fenol és a formaldehid duettjéből készül. Ez az a bakelit, mely sunyi módon ingyen szerzett hírnevet magának, ugyanis a hanglemezek nem is bakelitből készülnek.

Azok között, akik még emlékeznek a fekete hanglemezekre (melyeken litül ricsárd énekelt), akad olyan is, aki még saját maga hívta elő sötétkamrájában, vörös fény mellett a fekete-fehér fotóit. Ehhez bizony hidrokinont is használtunk, mely a fenolok képviselője (két db –OH csoporttal).
A két –OH csoporttal bíró fenol igazi primadonna. Vagyis nem is egy, hanem rögtön három. A benzolgyűrű szabályos hatszögén ugyanis egyáltalán nem mindegy, hogy hova kerül a két hidroxil csoport. Ez aztán a sztárallűr. Ha egymás mellé méltóztatnak ülni (orto helyzetnek hívjuk), akkor pirokatechin a vegyület neve. Ha pici távolság van a két –OH csoport között (meta helyzetnek hívjuk), akkor rezorcin a mi vegyületünk. Amennyiben a két hidroxilcsoport utálkozva, a lehető legtávolabbra helyezkedik (para helyzet), akkor hidrokinonról beszélünk.


 

A fenol kevéssé ismert és mint láthatjuk, igazán nem népszerű tulajdonságai a benzolgyűrűnek és az azon elhelyezkedő ékességnek, a hidroxilcsoportnak köszönhetők. Érdekes és fontos világ ez, a lombikok színháza.
Mostanában sokan szeretnék, ha kötelező lenne egy természettudományos tantárgy az érettségin, de egy ilyen színdarabhoz jó szereplők is kellenek.

Ez a helyzet.

utóirat: Ugyanebben a műsorban Hajós András arról mesélt, hogy az érettségin hogy nem ismerte fel a kőzeteket. Arról írjon egy kőkemény tudblogger.

8 komment

Címkék: benzol szerves fenol fenolok

A bejegyzés trackback címe:

https://h2so4.blog.hu/api/trackback/id/tr41130534

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Asidotus 2009.05.19. 17:10:04

Végre, új cikk!
Sajnos, tapasztaltam (történelem-művelődésszervező szakon végeztem), hogy a humán műveltséggel rendelkező emberek nem csak sötétek a természettudományokban, hanem még büszkék is rá.

ugyhogy 2009.05.20. 22:40:01

Jo poszt!
Es Nunuvel is egyetertek. Miert meno az, ha valaki bukik az erettsegin matekbol, es miert ciki, ha nem tudja, mikor haltak ki az Arpad-haziak?

Korbuly · http://fuckit.blog.hu 2009.05.22. 23:44:09

Király post...ez is :)
A hsz-ekkel meg egyetértek.

Luos 2009.05.26. 12:52:51

Tapasztaltam ezt én is :)
Ha nem tud valaki összeadni két számot akkor semmi, viszont ha nem olvas el napi 40 könyvet akkor kulturálatlan :) (Igaz, ez már egy másik blog témája lehetne. )

Én is örülök, hogy van új post és érdekes is, bár nekem kicsit zavaros :)

Ppix 2009.06.19. 11:47:11

Azért menő matekból megbukni, mert szent meggyőződésük, hogy az ő "szakmájuk" felette áll az ilyen unalmas földhözragadt marhaságoknak.
Másrészt tudományos kutatások igazolták, hogy a nagyszájúság, arrogancia és a szakmai inkompetencia kéz a kézben járnak (ez komoly, volt ilyen kutatás: www.youtube.com/watch?v=ZRoZLZLxsNk&feature=related).
Harmadrészt mivel az ilyen művész és médiaszakmákban nemritkán a törtetés és politikai machinációk az előrejutás eszközei és kevésbé a nehezen is mérhető szakmai kvalitások ezért a kognitív disszonancia feloldása miatt "le kell nézni" a tárgyi tudást és tanulást igénylő szakmákat.
Egy normál, sok tanulást igénylő szakma képviselője, legyen vizvezetékszerelő vagy matematikatanár, viszont érdeklődést és megbecsülést mutat más szakterületek iránt, mivel megtanulta, hogy ez nyitott attitűd kifizetődő a saját szakmájában.

GBL 2009.06.30. 16:27:47

Esetleg még azt áruljuk el, hogy amíg a két szélső molekula elhívószer, a középső viszont inkább gyógyászatban használatos (pl. rezorcinos fertőtlenítő arcszesz).

Csoda ez.

GBL 2009.06.30. 16:28:01

Esetleg még azt áruljuk el, hogy amíg a két szélső molekula elhívószer, a középső viszont inkább gyógyászatban használatos (pl. rezorcinos fertőtlenítő arcszesz).

Csoda ez.

Tamararara · http://autostat.hu/cikk-kereso 2009.11.06. 11:11:57

Ez kellene a kémia könyvekbe is. Az, hogy egy játékos írás által meg is maradjon az, amit olvastak a diákok. Nálam a primadonna tuti választás. orto, meta, para helyzet.
:):):)
Annyira szeretem a kémiát.. kár, hogy nem vagyok akkora ász, hogy bele merjek vágni az egyetembe. PLátói szerelmem marad. :-/
süti beállítások módosítása