H2SO4

A világ érdekes, de ezt nem mindenki veszi észre az iskolában, vagy pedig már rég elfelejtette.
Ez a blog az ismeretterjesztésről szól. Aki minden, a blogban előforduló fogalmat ismer és ért, annak valószínűleg nem mondanak sok újat ezek a bejegyzések. Inkább azoknak szól, akik természettudományos okosságokról és butáskodásokról szeretnének valamit olvasni, (ál)tudományoskodás nélkül, egyszerű, közérthető nyelven.
Ez a blog nem tankönyv, nem törekszik teljességre, nem akar az érdeklődőre ráborítani egy kisebb kérdésnél egy egész könyvtárat. Az sem rossz, de az legyen az érdeklődő döntése.

Főző Attila László

facebook

Hozzászólások

vidzset.

Budapesti légszennyezés

Budapest szmogtérképe

A Föld által felhalmozott hő

Kellemetlen tehenek

2009.02.07. 12:35 :: H2SO4

Rengeteg tehenet esznek meg hetente, s ez kellemetlen. Ezen egyedek termelve, eregetnek rendesen, s ez felmegy egekbe. Ez meleget teremt ezen helyen, melyen rengeteg ember emellett persze ereget, termelve szereket s egyebeket.
Eszegetve, ezen tehenek benne kell legyenek fejekben, mert kellemetlen, rendetlen helyzetet gerjesztenek ezen helytelen cselekedetek. Erre keresek eseteket ezen helyen.


A Scientific American 2009. februári száma érdekes adatokat mutat be egy 2006-os FAO (az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete) jelentésre hivatkozva. E szerint a világ üvegház-gáz kibocsátásában a hústermelés 14-22 százalékban van jelen. Az értékeket CO2-kibocsátásban adják meg úgy, hogy a többi, üvegházhatást okozó gáz (pl. metán) hatását szén-dioxidra számítják át. A hús előállítása évi 5-8 milliárd tonna CO2-nak megfelelő gáz termelődésével jár.




A Vénuszon is van üvegházhatás, de minket a Föld aggaszt mostanában. Persze ne feledjük, hogy e jelenség nélkül élet sem lenne a bolygón, de most a globális felmelegedés miatt aggódunk. Ebben – úgy tűnik – vastagon részt vállalnak a marhák.
A marhahús fogyasztásában Magyarország (évi 4-7 kg/fő) elmarad a szomszédoktól, főleg Ausztriától (évi 18-22 kg/fő). A világelsők között találjuk Kanadát, Argentínát, Brazíliát, Ausztráliát és persze az Egy(b)esült Államokat. A marhahús fogyasztása nem csökken, hanem bizony nő világszerte.

A marhahús ökológiai lábnyoma méretes. A CO2-kibocsátása kb. 10-szerese a csirkéjének és kb. 3-szorosa a sertéshúsénak. A gázos marhák problémájának egyik oka az, hogy a marhatartáshoz szükséges takarmány nagy területen terem és ezen a területen a növényzet nem tud jelentős mennyiségű szén-dioxidot elnyelni. A másik gond forrása magukban az állatokban keresendő. A marhahús üvegház-gáz kibocsátásának 32%-a az a metán, amely az állattartás vagy még inkább a kérődző állatok „testi működése” során keletkezik.
Mindez annak fényében érdekes, hogy az élőhús előállítása a világon nagyobb mértékben járul hozzá az üvegház-gázok kibocsátásához, mint a közlekedés. Egyedül az energiatermelés előzi meg.

A marhahússal kapcsolatban lehet a technológia még korszerűbbé tételén gondolkodni, de az eredmény érdekében a tehenekkel is kellene beszélni.

Nehezen megy eme tehenekkel, mert nem egyezkednek, nem cselekedhetnek egyebet, ellenben eregetnek rengeteg kellemetlen szenes elegyet. Ezen kerek helyen ez heves lehet. Ejnye-bejnye.

Ez jelen helyzet.

5 komment

Címkék: marhahús szén dioxid üvegházhatás metán

A bejegyzés trackback címe:

https://h2so4.blog.hu/api/trackback/id/tr26928240

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nádori Gergely 2009.02.10. 08:53:14

Kenguru. A megoldás a kenguru. Érdekes módon a kenguruk belében élő baktériumok képesek bontani a cellulózt anélkül, hogy metánt bocsátanának ki, vizsgálják is sokan, hogy miként lehet ezt.

Dortje 2009.02.10. 22:49:43

Megdöbbentő. (Belinkeltelek magamhoz, jó?)

H2SO4 2009.02.10. 23:08:25

millesei: Ez helyes cselekedet e kerek helynek. :-)

Nádori:
Esetleg ezen zsebes egyedek kellemesek eszegetve? Nem mellesleg :-)

Dortje: Persze.

AlanTheWild 2011.03.22. 21:11:13

Ez nem lep meg engem. De ezen jegyzeten elmerengve, teljesebb lett ezen eset jellege, eredete.
süti beállítások módosítása