H2SO4

A világ érdekes, de ezt nem mindenki veszi észre az iskolában, vagy pedig már rég elfelejtette.
Ez a blog az ismeretterjesztésről szól. Aki minden, a blogban előforduló fogalmat ismer és ért, annak valószínűleg nem mondanak sok újat ezek a bejegyzések. Inkább azoknak szól, akik természettudományos okosságokról és butáskodásokról szeretnének valamit olvasni, (ál)tudományoskodás nélkül, egyszerű, közérthető nyelven.
Ez a blog nem tankönyv, nem törekszik teljességre, nem akar az érdeklődőre ráborítani egy kisebb kérdésnél egy egész könyvtárat. Az sem rossz, de az legyen az érdeklődő döntése.

Főző Attila László

facebook

Hozzászólások

vidzset.

Budapesti légszennyezés

Budapest szmogtérképe

A Föld által felhalmozott hő

A lótuszvirág titka

2008.08.09. 16:23 :: H2SO4

A nanotechnológiáról egyre többet hallunk. Néha túl sokszor, így lassan immunissá válik rá a tévénéző, médiafogyasztó ember. Az utóbbi időben a vízinövények celebje, a lótusz is adott egy leckét nanotechnológiából. Ezt a leckét Wilhelm Barthlott, a Bonni Egyetem kutatója tanulta meg elsőként.

A mellékellt képen (készítette: DavidGardinerGarcia) is látható növény szépen őrzi tisztaságát piszkos környezetben is. A levelei rendkívül ügyesen tisztíják önmagukat oly módon, hogy a vizet ellentmondást nem tűrve paterolják ki házuk tájáról. Ezt a tulajdonságát figyelte meg Barthlott és látott perspektívát az öntisztító anyagok fejlesztésében. Először egy olyan kanalat készített, amelyről minden nyom nélkül, könnyedén lecsúszik, lecsorog a méz. Ezzel győzte meg a befektetőket. Azóta sokféle hasonló terméket állítottak elő.

A lótuszvirág titka az, hogy a levelek felülete erősen víztaszító (hidrofób), azaz szuperhidrofób. Egy üveglapon a vízcsepp lustán elterül, lapos dombocskát formázva. Egy víztaszító felületen a vízcsepp sokkal gömbölyűbb és ez fokozódik a lótusz levelén, ahol szinte gömb alakú. Ez látszik tanakawho fotóján.

A gömb alakú, nem szívesen látott cseppek legurulnak a levélről és az útjukba kerülő (vízoldható) piszkot is viszik magukkal. A lakásban ritkábban találunk lótuszt, de a barack előfordul. A barack segítségével lehet megérteni a jelenség magyarázatát.

A lótusz leveleinek (és a baracknak) a felülete nem sima, hanem mikrométer nagyságrendű pici csúcsocskák (baracknál nagyobb szőröcskék) vannak. Ezek vége erősen víztaszító, amely a meg is pecsételi a vízcseppek és vizes oldatok sorsát.

 

 

 

 

 

 

 

 

Készítettem pár fotót, melyeken látszik, hogy ez a kedves gyümölcs sem szereti a vizet és a cseppek igyekeznek eltávozni. A jobb oldali képen az is látszik, hogy a vízcsepp nem terül el olyan nagyon, mint az üveglapon, igaz a lótusz levelének teljesítményétől elmarad. A barackot azért vizesre lehet mosni, ha a kezünkkel segítünk legyőzni a szőröcskéket.

A lótusz levelének a felszínét elektronmikroszkóppal sikerült megnézni néhány évtizeddel ezelőtt. A szuperhidrofób anyagok, felületek előállításához van szükség a nanotechnológiára, hiszen parányi, víztaszító csúcsocskákat kell felvinni különböző anyagokra. A nanotechnológia, ahogyan a neve is mutatja, ebben a parányi mérettartományban hoz létre érdekes szerkezeteket. Jelen esetben aprócska műanyagcsúcsocskákat.

Az alábbi felvételen a lótuszt láthatjuk működés közben:

 

 

A következő filmecskén egy szuperhidrofób bevonatot látunk, mellyel bemutatják a lótusz-hatást.

 

A takarítók álma ez a szőnyeg:

 

Ezek az anyagok az élet sok területén fognak elterjedni. A gépkocsi szélvédője is bevonható ilyen anyaggal és akkor az esőcseppek a menetszélben le(azaz fel)gurulnak. Még nagyobb eredmény megmenekülni a kárpittisztítás macerájától, ha vásárolunk az autónkba néhány lótuszülést.

Ez a helyzet.

13 komment · 1 trackback

Címkék: hidrofób tisztítás lótusz víztaszító lótusz effektus

A bejegyzés trackback címe:

https://h2so4.blog.hu/api/trackback/id/tr78608200

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Propeller 2008.08.09. 19:49:46

A lótuszvirág titka-nanotechnológiaA nanotechnológiáról egyre többet hallunk. Néha túl sokszor, így lassan immunissá válik rá a tévénéző, médiafogyasztó [...]

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

happy rotter 2008.08.09. 20:23:31

Ezekkel a nanométerméretű szőröcskékkel az a baj, hogy törékenyek. Bármely mechanikai behatásra megsérülnek. Persze a lótuszlevélen vagy a brackon újranőnek, de a szélvédőn nem fognak.

fizikus 2008.08.09. 20:42:52

Ablaküvegre, szélvédőre pont nem ezt, hanem a szuperhidrofil titánréteget teszik:
www.sciam.com/article.cfm?id=self-cleaning-materials

H2SO4 2008.08.09. 22:03:12

fizikus: Itt pl. a víztaszító szerepel: nanowindshield.com/.
A SciAm cikket ismerem, onnan jött az ötlet :-), bár a papír verziót láttam korábban csak.
Ezt is hidrofóbnak látom, de lehet, hogy nem az. www.youtube.com/watch?v=Mp_OmDhi0S8&feature=related

User1 2008.08.09. 22:12:08

A serpenyőnél nem igazán praktikus, de a szőnyegnél nagyon is.

bluebunny λuunqənןq 2008.08.10. 00:56:10

"ez a kedves gyümölcs"

Ez nagyon aranyos volt :)

Am580 2008.08.13. 11:27:07

ilyen eső lepergető folyadékot már évek óta lehet kapni az autós boltokban, de nem tudom hogy működik.
biztos vmi "nano"-technológia, de lehet, hogy csak egy kis sertészsír.
(mindjárt megpróbálok rákeresni)

criscross 2008.08.13. 21:14:23

Ezt a technológiát már alkalmazzák kb. egy évtizede bizonyos homlokzati falfestékeknél az "öntisztulás" érdekében. Úgy is foglmaznak a műszaki ismertetőben, hogy lótusz effektus.

Jag 2008.09.01. 17:11:06

A túra boltokban is lehet ilyen sprayket beszerezni ruhára, cipőre, miegymásra... És jó drágák!

OftF 2008.09.16. 19:42:34

Szia!
A nanocsövekről olvastam régebben sok jót, de mostanában hallottam félelmeket is, pl. hogy a nanocsöves ruhák (egyelőre kísérleti fázisban) egészségkárosító hatásuák, mert hogy belélegezve a ruháról leváló nanocsöveket, kilyuggathatják a sejteket. Tudsz erről valamit? Csak a szokásos "félünk mindentől ami új" duma, vagy tényleg létezik a káros "mellékhatás"?
Szívesen olvasnék róla, de a múltkor, amikor kerestem, nem találtam rendes cikket, esetleg te tudsz pár linket keríteni?
Köszi!

H2SO4 2008.09.18. 21:27:02

OftF: Erről én is hallottam, de nem sejtlyukasztás kapcsán (az nem tudom, mi) hanem pl. arról, hogy bizonyos anyagok felhalmozódhatnak a szervezetben nanorészecskék formájában. Többen párhuzamot vonnak az azbeszttel. Ebben nem vagyok jártas és szerintem még sokminden nem ismert.
Ami viszont még izgalmas, az az etikai kérdések halmaza. Ilyen nano méretű gépek, szerkezetek pl. észrevétlenül juttathatók be a szervezetbe vagy bárhova.

OftF 2008.09.22. 08:43:26

Ja hát sejtlyukasztás :-). Azt én se tudom mi, szerintem valamilyen khm... kétes hitelességű információforrásban olvastam. Gondolom arra tippeltek, hogy a nanocső egy erős tű, ami kilyuggat mindent, ami az útjába kerül :-D.

Az etikai kérdésekről való vita persze fontos, bár én úgy gondolom, hogy előbb a szervezetre való hatást kellene tisztázni. És a nanotechnológia alkalmazhatóságának szerteágazó mivolta miatt gondolom ez egyenként végzendő el, csakúgy, mint a gyógyszergyártásban (?).
Az egyik legfontosabb tennivaló a kutatás szabályozása lenne, véleményem szerint. Ami lehet, hogy zajlik is, de hát erről nem lehet hallani, vagy legalább is nagyon nehéz utánajárni nem szakmabelinek. Nem elég transzparens az ipar, mivel az érdeklődés is alacsony egyelőre. Csak remélem, hogy nem egy botrány fogja felhívni a széles nyilvánosság figyelmét először, mert annak egyenes következménye lenne a boszorkányüldözés.

arcanummarketing 2011.04.15. 12:38:39

Próbáld ki az Indiai lótusz sprayt!

bolthely.hu/arcanum/id/04567_Deva_indiai_lotusz_spray_10_ml

Dinamizálja és felerõsíti a többi gyógykészítmény hatását.

Segíti a személyiség megnyílását a spirituális dimenzió felé.

Elõsegíti a spirituális fogékonyságot és nyitottságot.
süti beállítások módosítása