H2SO4

A világ érdekes, de ezt nem mindenki veszi észre az iskolában, vagy pedig már rég elfelejtette.
Ez a blog az ismeretterjesztésről szól. Aki minden, a blogban előforduló fogalmat ismer és ért, annak valószínűleg nem mondanak sok újat ezek a bejegyzések. Inkább azoknak szól, akik természettudományos okosságokról és butáskodásokról szeretnének valamit olvasni, (ál)tudományoskodás nélkül, egyszerű, közérthető nyelven.
Ez a blog nem tankönyv, nem törekszik teljességre, nem akar az érdeklődőre ráborítani egy kisebb kérdésnél egy egész könyvtárat. Az sem rossz, de az legyen az érdeklődő döntése.

Főző Attila László

facebook

Hozzászólások

vidzset.

Budapesti légszennyezés

Budapest szmogtérképe

A Föld által felhalmozott hő

A buta mosópor titka

2007.06.18. 21:14 :: H2SO4

Régebben nagy szó volt, ha valaki érettségizett volt. Ma meg szinte mindenki bejut a felsőoktatásba. A mosószerekre gondolok, félreértés ne essék.  Ma már ritkábban találkozunk buta, 4 elemit végzett mosószerekkel, legtöbbjük főiskolai diplomát lobogtat, intelligens és okos. Nálam is okosabbak, ezért én most a butákról írok.

A mosószer legfontosabb részecskéi hosszú molekulák. Képzeljük el, hogy egy sünt és egy kígyót a hátsó felüknél összekapcsolunk és így kell élniük. A kígyó a nyuszit és az egeret szereti, a sün inkább egy szép hernyóra áhítozik. Két ízlés egy furcsa test két végén.
Az alacsony képzettségű mosószerben a hosszú molekulák egyik vége a vizet kedveli (sün - hidrofil rész), a másik vége pedig utálja a vizet és inkább a zsíros, olajos falatokat szereti (kígyó - hidrofób rész).

Amikor a piszkos ruha tiszteletét teszi a mosógépben, akkor a melegvíz ellepi őt és kioldja mindazt, amit a víz kioldhat. A vízben nem oldódó szennyeződéshez azonban a mosószer segítsége kell. A "kígyósün" molekulák hidrofil része jól érzi magát a vízben, de a hidrofób része szenved. A hidrofób rész örömmel tekint a zsíros, olajos piszokfoltokra. Nem csupán szemeznek, hanem a hidrofób rész hozzá is kapcsolódik a piszokhoz. Ezután jönnek a barátok, ismerősök is és végül sok mosószer molekula kapcsolódik a szennyeződéshez a víztaszító végével. Aztán ha nem figyelünk, már csak azt vesszük észre, hogy az egész egy gombóc formát ölt és a külseje csupa hidrofil (sün), azaz vízkedvelő molekulavég lesz. Ezt a gombócot társaságban leginkább micellának hívjuk.
A micella belseje piszkot rejt, de kívülről vízoldható, így könnyen elhagyja a ruhaneműt, mint valami megasztár a testőrök gyűrűjében. Így mosunk mi.

Néhány érdekes kép:

Az intelligens mosóporról érdemes az ő blogját elolvasni.

Ez a helyzet.

4 komment

Címkék: micella mosószer hidrofil hidrofób

A bejegyzés trackback címe:

https://h2so4.blog.hu/api/trackback/id/tr52101271

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

M. Emőke 2007.06.26. 15:06:11

Attila, annyira jó a blogod, hogy nem is találok szavakat rá. Annakidején kémiaórán egy kukkot sem értettem semmiből, a víz képletét tudtam csak megtanulni. Ha akkor lett volna egy ilyen jó kis blog... (még számítógép sem volt)...talán nem maradtam volna ilyen műveletlen kémiából. Sajnos most nincs időm nagyon tüzetesen mindent végigtanulmányozni, de időnkét bele-bele fogok olvasni. Tanulni sosem késő.

wanita 2007.07.31. 09:50:53

osztom Emőke véleményét, - grat neked Attila -, tényleg nagyon állatjó ez a blog!

wanita 2007.07.31. 09:52:30

na ezt jól megaszontam (felesleges szó törlendő;))

Rebca 2008.04.25. 22:47:39

Rákerestem arra, hogy micella. Ugyanis holnap fontos dolgozatom lesz, és érdekelt volna, hogy mi is az pontosan. Ott fogok holnap röhögni, ha eszembejut a sünkígyó-kígyósünöd. :) Amióta ezt a szappanos dolgot tudom (egy pár napja), mindig eszembejut hogy most az apoláris rész szedi le a zsíros dzsuvát a kezemről. :D Most még tanulok, de el foglak olvasni, eléggé utálom a kémiát(*), lehet, hogy megszeretteted velem. *azért, mert alapvetően nem értem, és senki nem magyarázza el, ez meg feldühít (mert a tanár sem, sokszor mentem oda hozzá, hogy mégis mivan, és elzavart) meg a gyakorlati alkalmazását hiányolom - egyszerűbben: mi a francnak tauljam én ezt? Amúgy szimpatikus téma, csak sok bonyodalmat okoz mostanság. Szófosok, fel vagyok pörögve, tanulok ezerrel.
süti beállítások módosítása