H2SO4

A világ érdekes, de ezt nem mindenki veszi észre az iskolában, vagy pedig már rég elfelejtette.
Ez a blog az ismeretterjesztésről szól. Aki minden, a blogban előforduló fogalmat ismer és ért, annak valószínűleg nem mondanak sok újat ezek a bejegyzések. Inkább azoknak szól, akik természettudományos okosságokról és butáskodásokról szeretnének valamit olvasni, (ál)tudományoskodás nélkül, egyszerű, közérthető nyelven.
Ez a blog nem tankönyv, nem törekszik teljességre, nem akar az érdeklődőre ráborítani egy kisebb kérdésnél egy egész könyvtárat. Az sem rossz, de az legyen az érdeklődő döntése.

Főző Attila László

facebook

Hozzászólások

vidzset.

Budapesti légszennyezés

Budapest szmogtérképe

A Föld által felhalmozott hő

Pörgés a hajón

2008.06.19. 22:13 :: H2SO4

A régi hajókon ravasz, sunyi tekintetű, rossz magaviseletű emberek mágnest helyeztek a kormányos iránytűje alá, hogy az jól eltévessze az irányt. Ma inkább a GPS-t kell megbolondítani hasonló tekintetű embereknek.

A hajókon azonban a mágneses iránytű már régen nem divat. Nem azért mert nem megy jól a matrózblúzhoz, hanem mert a mágneses eszköz bizonytalan. A fenti trükkön kívül tudjuk, hogy a mágneses északi- és déli pólus nem teljesen esik egybe a sarkokkal. Olyan hely is van, ahol kisebb a mágneses tér és nem nyújt segítséget. Ilyen a világűr is.

A pörgettyű (trendi nevén giroszkóp) és annak működése segíti a hajókat, repülőeszközöket. Az ilyen forgó eszközöknek van egy érdekes tulajdonsága, mégpedig az, hogy nagyon becsületesen őrzik forgási állapotukat. A fizika ezt perdületnek nevezi és annak megmaradásáról van szó. A pörgettyű tehát igyekszik egy helyben pörögni, ha oldalsó erőhatás nem éri. Megteszi ezt akár lebegve is.
A pörgettyűs iránytű éppen ezt a tulajdonságot használja ki. Az alábbi kísérlet jól szemlélteti a jelenséget. A kísérlet főszereplői diszkmenek, melyekben CD-k forognak. A helyszín a Nemzetközi Űrállomás.


A pörgettyűs iránytűben tehát nagy sebességgel forog egy tengely (mintha egy mindig mozgó pörgettyű lenne). Ez azonban még kevés. Ha a hajó elfordul, akkor ez a forgó rész ugyanabban a pozícióban kell maradjon. Vagyis szabadon kell engedni, úgy kell felfüggeszteni, hogy abban a helyzetben legyen, ahogyan szeretne (ahogyan az elején beállították) és a külső mozgás ne befolyásolja. A megoldás egy felfüggesztés, melyet egy Geronimo Cardano, XVI. századi itáliai okos emberről neveztek el. (Innen a kardántengely és a kardáncsukló kifejezés is.)
Egy látványos megvalósítás a Time Square-ről:

Ilyen felfüggesztése van a tudományos játszóházak szériatartozékainak, a Foucault-ingáknak is.


A fenti képen London egyik látványossága, a Temzén parkoló HMS Belfast hadihajó pörgettyűs iránytűit láthatjuk. Ezek a hajó alsó felében, egy külön helyiségben vannak. Az áramellátás kábele is kivehető a képen.

Ezek a kis pörgő munkások nem csupán a navigációt segítették, hanem az ágyúkat vezérlő tüzéreket is.

A HMS Belfaston is látszik, hogy a kormányos nem révedt a messzi távolba, hiszen szintén a hadihajó belsejében dolgozott.

A navigátor egy "kijelzőn" látja, hogy mit mutat a pörgettyűs iránytű.
 
 

A pörgettyűk nagyon érdekes szerkezetek, hogy mást ne mondjunk, maga a Föld is az. Még vissza fognak térni a blogba, nagyon úgy fest.

Ez a helyzet.

1 éves lett a blog :-)

2 komment

Címkék: iránytű foucault giroszkóp pörgettyű cardano

A bejegyzés trackback címe:

https://h2so4.blog.hu/api/trackback/id/tr63529846

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zsiros László Róbert · http://www.szertar.com 2008.06.20. 16:04:14

Blogdog szülinapot! =)

Nagyon ász a diszkmenes videó. =))))

A Foucault-ingáról nem akarsz majd egy részletesebbet írni? Az tök érdekes, és egy csomó helyen félremagyarázzák. Tavaly a kutatók éjszakáján a Miskolci Egyetemen beállítottak egyet. Most átrakták állandóra (gondolom) az egyik új bejárathoz. Nagyon jópofa, hogy egy egyetemen az fogadja az embert, ahogy belép. =)

H2SO4 2008.06.20. 22:17:03

Köszi :-)

Akkor a Foucault-inga is jön majd. Az ELTE-n is van egy inga az egyik csigalépcsőnél.
Jó kis találmány. Félremagyarázzák?
süti beállítások módosítása