H2SO4

A világ érdekes, de ezt nem mindenki veszi észre az iskolában, vagy pedig már rég elfelejtette.
Ez a blog az ismeretterjesztésről szól. Aki minden, a blogban előforduló fogalmat ismer és ért, annak valószínűleg nem mondanak sok újat ezek a bejegyzések. Inkább azoknak szól, akik természettudományos okosságokról és butáskodásokról szeretnének valamit olvasni, (ál)tudományoskodás nélkül, egyszerű, közérthető nyelven.
Ez a blog nem tankönyv, nem törekszik teljességre, nem akar az érdeklődőre ráborítani egy kisebb kérdésnél egy egész könyvtárat. Az sem rossz, de az legyen az érdeklődő döntése.

Főző Attila László

facebook

Hozzászólások

vidzset.

Budapesti légszennyezés

Budapest szmogtérképe

A Föld által felhalmozott hő

Az engedelmes haj

2008.05.20. 00:04 :: H2SO4

Kapjon mindenki a fejéhez! Van rajta haj? Ha van, akkor nincs mese, egy rakás fehérje került a koponyánkra.
Az emberek egy része sokat küzd azzal, hogy a haja egyenes vagy pedig görbe legyen. Ezen emberek nagy százaléka nő vagy pedig hölgy.
A küzdelem lényege az, hogy elektromos eszközökkel vagy vegyi anyagokkal támadnak a hajszálakra és olyasmire kényszerítik őket, amit ők magunk nem akarnának.
A hajban található egy fehérje, mely a keratin nevet kapta a keresztségben és a körömben is megtalálható.
A fehérjék élete nagyon egyszerűen indul, aztán igencsak elbonyolódik. Röviden arról van szó, hogy a sejtekben aminosavakból hosszú füzérek készülnek. A sorrend igen fontos, mert az aminosavak különböznek ám és ezrével hemzsegnek. Az újszülött fehérje, ahelyett, hogy gügyögne, villámtempóban tekeredik, kunkorodik és az ovit átugorva társaival is kapcsolatba lépve bonyolult alakzatokban felnőtté válik. A fehérjékben csavaros (alfa-hélix) és harmonikaszerű alakzatokat (béta-redő) is találunk mindenféle kombinációban. A haj keratinjában alfa-hélixek vannak. A fejérjékben olyan sok atom van, hogy amikor modell formájában ábrázolják, akkor inkább az alakzatokat láthatjuk. Az alábbi képen az inzulin modellje látható.


A fehérjék társaikhoz lazábban vagy erősebben is kötődhetnek. A lazább megoldást az ún. hidrogénhíd-kötések jelentik. Ilyenkor két fehérje között egy -OH csoporthoz tartozó hidrogénatom jelenti a kapcsolatot. Ez a kapcsolat könnyen bomlik, így például víz hatására is felszakad és új helyen épül ki. A hajban levő keratin éppen így tesz, ezért a vizes haj alakítható és "beavatkozás" hiányában göndörödik is. Hő hatására is elérhető változás. A hajsütővassal és a hajvasalóval is szép eredményeket lehet elérni, ám ezek nem tartósak. A hölgyek ezért a rövidtávú hatásért korábban sok hajcsavarral is képesek voltak együtt lenni, manapság pedig komoly mennyiségű áramot képesek elfogyasztani.

A képeken ugyanazon ifjú hölgy kétféle haja látszik, két különböző időszakból.
A haj keratinja a vízzel nem kényszeríthető tartós változásra. Van azonban egy másik lehetőség is. Ebben egy Karl Nessler nevű ember élenjáró volt, aki több szabadalmat is jegyzet a XX. század első évtizedeiben. Ő találta fel a műszempillát is.

A fehérjeszálakon -SH csoportok is vannak, melyek bizonyos körülmények között párosával, páros lábbal kirúgják  ki hidrogénjeiket és erős -S-S- kapcsolatokat építenek ki. Ezek kénhidak, melyek már nem laza kapcsolatok, hanem komoly és erősebb kovalens kötések.
A kénhidak felszakításához és rögzítéséhez is kémiai vegyületek szükségesek, melyeket a fodrászok régóta használnak nagy lelkesedéssel. Erről érdemes elolvasni ezt a cikket is!
A Nessler által, több mint 100 éve feltalált dauer évtizedekig hódított és még ma sem nyelték el végleg a hajhullámok.

Ez a helyzet.

Köszönet Zsófinak!

Szólj hozzá!

Címkék: fehérje hidrogénhíd kénhíd keratin

A bejegyzés trackback címe:

https://h2so4.blog.hu/api/trackback/id/tr57477833

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása