H2SO4

A világ érdekes, de ezt nem mindenki veszi észre az iskolában, vagy pedig már rég elfelejtette.
Ez a blog az ismeretterjesztésről szól. Aki minden, a blogban előforduló fogalmat ismer és ért, annak valószínűleg nem mondanak sok újat ezek a bejegyzések. Inkább azoknak szól, akik természettudományos okosságokról és butáskodásokról szeretnének valamit olvasni, (ál)tudományoskodás nélkül, egyszerű, közérthető nyelven.
Ez a blog nem tankönyv, nem törekszik teljességre, nem akar az érdeklődőre ráborítani egy kisebb kérdésnél egy egész könyvtárat. Az sem rossz, de az legyen az érdeklődő döntése.

Főző Attila László

facebook

Hozzászólások

vidzset.

Budapesti légszennyezés

Budapest szmogtérképe

A Föld által felhalmozott hő

Iható fogkrém

2008.03.05. 00:07 :: H2SO4

Vannak országok, ahol a fogszuvasodás legyőzését nem bízzák csupán a fogkefe és a fogkrém kettősére.

1945-ben az Egyesült Államokban, egy Michigan állambeli városban kezdték el az ivóvíz fluoriddal való dúsítását. Az első fluoridos fogkrém, a Procter & Gamble Crest nevű terméke csak tíz évvel később jelent meg. Ezekben az időkben a fogkrémben ón-fluorid volt (SnF2). Mára az Egyesült Államok lakosságának kb. 60%-a iszik fluoriddal dúsított ivóvizet. Ilyen ivóvizet használnak az Egyesült Királyságban, Új-Zélandon és Ausztráliában is. A víz fluoriddal való dúsítása a XX. század nagy egészségügyi programjainak egyike volt (ahogyan pl. az oltások és a családtervezés is).

A kutatások szerint a fogszuvasodások száma valóban csökkenő tendenciát mutat, ám ugyenez a helyzet olyan országokban is, ahol nem tesznek fluoridot a vízbe. Az utóbbi diőben egyre többen javasolják az ivóvízben alkalmazott fluorid-koncentráció felülvizsgálatát. A januári Scientific American arról ír, hogy az ivóvizen kívül más forrásból is jut fluorid a szervezetbe, melynek problémás következményei lehetnek. A túl sok fluorid következtében kialakuló fluorózis a gyermekek fogainak elszíneződését, a fogzománc sérülését okozza. Egyes kutatók súlyosabb, a csontokat érintő megbetegedésekről is beszélnek.
A szervezetünkbe nem csupán a fogkrémeink juttatják a fluoridokat, hanem például a fekete tea, a mazsola és a fehér bor is. A sörkedvelők is magukhoz veszik ezeket a vegyületeket (negyedannyit). Az USA csapvizéhez (0,71 ppm) viszonyítva a fekete teák több mint ötször annyi fluridot tartalmaznak, míg a csokifagyi harmadannyit.
Nálunk leginkább a kisgyermekek fogkrémhasználatára kell figyelni, hiszen a csapvizünk nem tartalmaz fluoridot.

Az 1930-as évek óta ismert fluorózisról sok magyar nyelvű weblapon lehet olvasni, hiszen a fogászat, a fogápolás népszerű, mivel topmodellek és terasztárok is foglalkoznak a fogaikkal. Sajnos sok webhelyen keveredik a fluorid és a fluor a szóhasználatban. Utóbbi egy igen aggresszív, zöldes-sárgás gáz. Vegyületei a fluoridok. Az egyik nem ugyanaz, mint a másik. Ha ezt egy fogorvos írja vagy mondja, az szomorúságot fog kiváltani többekben. Fogalmazhatnánk úgy is, hogy fogódzkodnunk kell, ha ilyen látunk és fogalmunk sincs, mit tehetnénk ellene, hacsak nem javasolnánk egy fogasfilét kémiakönyv körettel és foghagymával.

Ez a helyzet.

 

Szólj hozzá!

Címkék: fluor fluorid fogak

A bejegyzés trackback címe:

https://h2so4.blog.hu/api/trackback/id/tr45366018

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása