H2SO4

A világ érdekes, de ezt nem mindenki veszi észre az iskolában, vagy pedig már rég elfelejtette.
Ez a blog az ismeretterjesztésről szól. Aki minden, a blogban előforduló fogalmat ismer és ért, annak valószínűleg nem mondanak sok újat ezek a bejegyzések. Inkább azoknak szól, akik természettudományos okosságokról és butáskodásokról szeretnének valamit olvasni, (ál)tudományoskodás nélkül, egyszerű, közérthető nyelven.
Ez a blog nem tankönyv, nem törekszik teljességre, nem akar az érdeklődőre ráborítani egy kisebb kérdésnél egy egész könyvtárat. Az sem rossz, de az legyen az érdeklődő döntése.

Főző Attila László

facebook

Hozzászólások

vidzset.

Budapesti légszennyezés

Budapest szmogtérképe

A Föld által felhalmozott hő

A legferdébb torony

2008.02.21. 20:02 :: H2SO4

Nem a pisai toronyról van szó. Bár kétségtelen, hogy az itáliai építménynek nagyon jó a renoméja. Pisa nevezetes, 56 méteres tornyát turisták milliói "támasztják" nyaralási fotókon (képi közhely ez). Azt mondják, hogy Galilei is kísérletezett ott, de ezt sem cáfolni, sem megerősíteni nem könnyű.


A pisai ferdetorony még a Google Earth-ben is kitűnően látszik. A torony 3,97 fokkal tér el a függőlegestől. Egyben ez garantálja rendkívüli  látogatottságát is. A pisai torony érdekessége, hogy már akkor elkezdett dőlni, amikor építették. Az 1990-es években stabilizálták is a torony dőlési szögét. Ehhez földet távolítottak el az ellenkező oldalról és acélhuzalokkal rögzítették a tornyot a talapzathoz.

A legferdébb torony címét azonban nem a pisai, hanem egy németországi torony tudhatja magáénak. A suurhuseni templomtorony ugyan csak 27 méter magas, a függőlegestől való eltérés azonban 5,19 fok.
A németországi falu templomát a 13. században építették tölgyfa alapra, mely nedves talajon állt. A torony 1450-ben épült. Az évszázadok során a fa alap kissé összement és rothadásnak is indult. A ferdülést 1885-ben észlelték először. A kitérés 1925-ben még csak 1,15 m volt, mely 1996-ra 2,43 méterre nőtt. A templomot 1975-ben be is zárták, de 1996-ban stabilizálták a torony dőlését és így a hívek ma is használják az épületet.


A Németország északi részén levő Suurhusen templomtornya a Google Earthben is látszik.
A ferde tornyok addig nem dőlnek le, amíg a dőlési szög el nem ér egy bizonyos értéket (vagy anyaghiba, fáradás nem történik). A borulás nagyjából akkor következne be, amikor a torony súlypontjából, a talajra bocsátott merőleges az építmény talapzatán kívülre esne.

Ez a helyzet.

2 komment

Címkék: súlypont pisa ferdetorony suurhusen

A bejegyzés trackback címe:

https://h2so4.blog.hu/api/trackback/id/tr74348915

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nádori 2008.02.21. 20:34:54

Nem kísérletezett ott Galilei, legalábbis Koestler (Alvajárók) szerint. Ő arra talált bizonyítékot, hogy egy kortárs próbálta ezekkel a kísérletekkel cáfolni Galilei állításait (sikertelenül).

Joaquin 2008.03.22. 17:47:22

A kortárs a Föld mozgására való cáfolatként dobott le súlyt a toronyból, mivel azt feltételezte, ha a Föld tényleg mozog, akkor a súlynak nem függőlegesen kellene esnie, amire Gallilei azzal válaszolt, hogy ha egy hajón vagy, és ledobsz valamit az árbócról, akkor is függőlegesen fog esni, pedig a hajó biztos, hogy mozog a Földhöz képest.
süti beállítások módosítása