H2SO4

A világ érdekes, de ezt nem mindenki veszi észre az iskolában, vagy pedig már rég elfelejtette.
Ez a blog az ismeretterjesztésről szól. Aki minden, a blogban előforduló fogalmat ismer és ért, annak valószínűleg nem mondanak sok újat ezek a bejegyzések. Inkább azoknak szól, akik természettudományos okosságokról és butáskodásokról szeretnének valamit olvasni, (ál)tudományoskodás nélkül, egyszerű, közérthető nyelven.
Ez a blog nem tankönyv, nem törekszik teljességre, nem akar az érdeklődőre ráborítani egy kisebb kérdésnél egy egész könyvtárat. Az sem rossz, de az legyen az érdeklődő döntése.

Főző Attila László

facebook

Hozzászólások

vidzset.

Budapesti légszennyezés

Budapest szmogtérképe

A Föld által felhalmozott hő

Fel kell mosni

2008.02.01. 21:26 :: H2SO4

— Halló, itt a Tűzoltóság!
— Itt Kovácsné beszélek az egyetemről, jöjjenek gyorsan, mert sósav árasztotta el a labort a negyediken!
— Kezicsókolom, tessenek megnyugodni, nincs semmi baj. Tessenek jó bő vízzel felmosni!
— Jaj, de nem lehet odamenni, a palackból minden kijött.
— Mi van ráírva a palackra?
— Az van ráírva, hogy hácéel (HCl).
— Asszonyom, azonnal mondja a címet, küldöm a kollégákat! Maradéktalanul hagyják el a szintet!


Ez a történet egy városi legenda, de akár igaz is lehetne, nem is fontos. Az iskola nem azért van, hogy ott mindenfélét a gyermekek fejébe tömjenek. Nem is férne el. Sokminden le is marad erről a tömött "vonatról".

A sósav például egy olyan anyag, mely számos háztartásban vesz részt a tisztításban és a vízkőoldásban (utóbbi gond, de most mindegy). A háztartási sósavval bárki találkozhat, mi is felkerestünk néhány flakont egy vegyiárut forgalmazó boltban (két betű).

Mi: — Jónapot, jónapot! Hogyvagyunk, hogyvagyunk?
Sósav: — Ó, ó. Jól vagyunk, jól vagyunk. Mondja csak, baj lenne, ha én mindent csak egyszer mondanék? A kupakom is elfárad a sok beszédtől.
Mi: — Elnézést a zavarásért kedves sósav, de a vegyi anyagokról készítünk egy összeállítást az egyik sztármagazinba és szeretnénk, ha a nézők megismernék Önt.
Sósav: — Szerencséd, hogy öreganyádnak szólítottál! Én ugyanis az ismeretlen ismerős vagyok. Csoda, hogy anti-formatervezett, színmentes, csúnya grafikájú, uncsi betűtípussal teleírt flakonom felkeltette a figyelmedet.
Mi: — Ne szerénykedjen, hiszen magát sokan ismerik.
Sósav: — Ez igaz, aranyoskám, de azért az utcán nem ismernének meg. Maguk is állandóan hibásan írják le a nevemet.
Mi: — Jaj, ne tessék haragudni, de mindig rosszak voltunk kémiából és hiányoztunk is sokat és humán beállítottságúak is vagyunk rettenet módon.
Sósav: — Na, igen.
Mi: — Kedves HCl néni...
Sósav: — (felsír)
Mi: — Jaj, néni. De hát mi a baj.
Sósav: — Én deb hácéel vagyok... (szipog), hanem hácéel oldat...
Mi: — Ne tessék sírni, az a pár betű nem számít, ez ugyanaz, nem?
Sósav: — Öcsisajt! Mielőtt a médiában elhelyezkedtél, nem tanultál olyasmit, hogy minden betű számít? HCl a nagybátyám és ő gáz!
Mi: — Ez nagy gáz?
Sósav: — Az bizony. A HCl (ejtsd: hidrogén-klorid) egy gáz és a közelünkben is van. De ne is kukkolj, mert nem fogod észrevenni. Színtelen, de szúrós szagú és mérgező.
Mi: — És akkor sósav néni?
Sósav: — Öcsém, én a HCl (ejtsd: hidrogén-klorid) vizes oldata vagyok. Nevem sósav. Én is szúrós szagú vagyok és mérgező is. És most mérges is! Nem vagyok azonos a nagybátyámmal, bár a rokonságot nem tagadom.


Kedves nézőink! Önök rövid riportot láttak a drogériából, ahol sósavhidrogénkloridgáz vagy folyadék vagy nénivel beszéltem. Öcsi Sajt, Hácéel Klub, Budapest.

Ez a helyzet (gáz).

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: sósav hidrogén klorid

A bejegyzés trackback címe:

https://h2so4.blog.hu/api/trackback/id/tr51321510

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: สล็อต 2018.08.06. 02:19:49

is zetia still on the market - Insulated tumblers with names

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása