H2SO4

A világ érdekes, de ezt nem mindenki veszi észre az iskolában, vagy pedig már rég elfelejtette.
Ez a blog az ismeretterjesztésről szól. Aki minden, a blogban előforduló fogalmat ismer és ért, annak valószínűleg nem mondanak sok újat ezek a bejegyzések. Inkább azoknak szól, akik természettudományos okosságokról és butáskodásokról szeretnének valamit olvasni, (ál)tudományoskodás nélkül, egyszerű, közérthető nyelven.
Ez a blog nem tankönyv, nem törekszik teljességre, nem akar az érdeklődőre ráborítani egy kisebb kérdésnél egy egész könyvtárat. Az sem rossz, de az legyen az érdeklődő döntése.

Főző Attila László

facebook

Hozzászólások

vidzset.

Budapesti légszennyezés

Budapest szmogtérképe

A Föld által felhalmozott hő

Tudománylesés a National Gallery-ben

2008.01.24. 21:48 :: H2SO4

A képtárak látogatói legalább olyan sokfélék, mint amennyi molekula bolyong a festmények között. Mindenki más szemüvegen keresztül nézelődik. Igaz, hogy a hozzáértők és a művészettörténészek szemüvege az adu ász.
Az én szemüvegem egy tök alsó, mivel nem értek a festészethez, de ami szép, az mindenkit megillet. Azt nem tudom, hogy hány olyan alak téved be évente a londoni National Gallery-be, aki tudományos érdekességeket figyel a vásznakon, de mindegy is. Én nemrégiben, egy szeles napon, egy fővel növeltem ezt a statisztikát.

A festményeken felbukkanó tudományos érdekességekről nagyszerű tanárom, Riedel Miklós cikkeit, előadásait ajánlom. Először javaslom megnézni a Kémiai kalandozás képtárakban c. előadás diáit, illetve ezt az abstractot. (Papíron a Természet Világa különszámát ajánlom.) Ezekből kiderül, hogy micsoda izgalmas dolog tudományos szemmel nézni a festményeket. Az én alább folytatódó bejegyzésem ezekhez képest egy zárójeles megjegyzés! Tényleg.
 
A National Gallery nagyon jó múzeum. Ez nem ritka Londonban, csak úgy jelzem. Különösen tetszik az a lehetőség, hogy a látogatás elején, végén, illetve közben meg lehet nézni számítógépen a kollekciót és róluk mindenféle kapcsolódó információt.

Claude-Oscar Monet 1869-ben festette Fürdőzők La Grenouillère-ben című képet.

Ezt a képet nagyon sokáig lehet és érdemes nézni. A vízhullámok, vagyis azok impressziója érdekes. A festmény jobb oldalán látszik, hogy a hullámok merőlegesek a csónakok oldalára. Ez azért furcsa, mert azok bizonyára mozognak és hullámokat keltenek, melyek találkoznak a többi hullámmal. Az is lehet, hogy a szél a tettes, mert szélben alakulnak ki ilyen egyenes hullámok. A fürdőzők nem moccannak, mert ha azt tennék, az nagyon elrontaná ezt a hullámzást.

Joseph Wright of Derby festette az alábbi képet 1768-ban. Szerencsére elhelyeztek egy néhány bőrfotelt előtte a múzeumban, mert nagyon sok részletet érdemes megnézni rajta.

A kép főmotívuma egy üveggömb, melyből kiszivattyúzzák a levegőt és így a fehér kismadár elpusztul (majd). A kislány nem is néz oda és jól teszi, mert a vákuumban nincs, ami a madárkában levő belső nyomást ellensúlyozza. A légritkítást a vörösruhás filozófus (a XVIII. században vagyunk, nem ma!) végzi a jobb kezénél levő géppel.
A szobában két fényforrás van. Az egyik egy gyertya az asztalon levő üvegpohár mögött és a fiú által beengedett holdfény. A pohárban láthatunk egy fénytörést is egy szívószálhoz hasonló pálca jóvoltából. Nem tudom, hogy a pohárban milyen nedű van, de egy kis koponyával dobta fel a szerző az italt. Vannak tárgyak, amelyekről nem tudtam kideríteni, hogy mik. Ötleteket szívesen látok.

Ezen a festményen a Salisbury-i katedrális látható. Ez John Constable műve 1831-ből.
Ő többször festett szivárványt, de állítólag felhőben is nagyon jó. Igazából az én figyelmem a szivárványon tapadt meg. Színei meglehetősen redukáltak, inkább egy hosszú, francia lobogóra emlékeztet. A kék árnyalatok a valóságban nem látszanak ilyen intenzíven, a sárga és a zöld inkább.
A szivárvány megjelenéséhez egy fontos szereplőre is szükség van. Nem más ez, mint a Nap.

Az ő jelenlétére nincs utalás a sötét képen. A szivárvány mögötti felhők is rendkívül markánsak, amely a látvány rovására szokott menni.

A téma megasztárja Hans Holbein A követek c. alkotása 1533-ból. Erről a festményről az Élet és Tudományban is olvasható egy érdekes cikk.
A bal oldali alak mellett egy éggömb látható. Ennek érdekessége, hogy a beállított helyzet alapján július 12-e 14 óra 40 perc van mégpedig Rómában.
Sok egyéb eszköz is van a képen, melyek mind szimbolikus jelentőségűek.
A festmény alsó részén látható fehér folt nem szkennelési hiba, hanem egy furcsa, oda nem illő tárgy. Ez a folt egy koponya perspektívája. A koponya képe az egyik oldalról nézve látszik igazán.



El kell menni a képtárakba és sok szép, érdekes dolgot láthatunk még egy tök alsó szintű, tudományos szemüvegen keresztül is.
Ez a helyzet.

Szólj hozzá!

Címkék: festmény művészet hullám szivárvány vákuum fénytörés

A bejegyzés trackback címe:

https://h2so4.blog.hu/api/trackback/id/tr23310557

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása