Merül vagy nem merül?
2007.12.01. 00:21 :: H2SO4
Elvégeztem egy kísérletet, melyet amatőr módon videóra vettem, de nem minden részletet fedtem fel.
Várom minden kedves kommentező magyarázatát! Mit látunk? Mik a szereplők? Miért történik az, ami?
Néhány nap múlva felteszem a színes magyarázatot és a videjós választ.
Ez a kérdéses helyzet.
8 komment
Címkék: gyümölcs víz
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
csacsipoci 2007.12.03. 19:14:58
Nádori Gergely 2007.12.04. 21:33:31
Lazz 2007.12.05. 17:47:29
Buborékokkal szerintem annyiban kell számolni, hogy a citromhéj alatti fehér rész (mesocarpium) sokkal több levegőt tartalmaz, mint a lime esetében. Magában a héjban meg lehet, hogy illóolajból is több van, aminek jóval kisebb a sűrűsége, mint a víznek.
Hogy miért merül el a végén a citrom, az jó kérdés (kísérletezni kéne, de most nincs rá időm). Szerintem egy idő után megszívja magát vízzel. Ennek ellentmondani látszik, hogy a felülete erősen víztaszító. Ha így van, akkor a folyamat gyorsítható valami detergenssel (pl. mosogatószerrel).
De úgy is el lehet süllyeszteni például, ha nem vizet öntesz a tálban lévő vízhez, hanem pl. alkoholt. Ezáltal a citrom sűrűsége alá csökken az elegy sűrűsége, a citrom meg elsüllyed.
Vagy úgy, hogy először egy cukoroldat (vagy más, víznél picit nagyobb sűrűségű vizes oldat) volt a tálban, és utána meg tiszta vízzel öntötted fel. De ez meg azért nem valószínű, mert a citrom úszik a sima dihidrogén-oxidban. =)
Bocs a hosszas gondolatkísérletért.
Nádori Gergely 2007.12.07. 10:46:24
Kicsit butának érzem most magam.
Hozzászólások