H2SO4

A világ érdekes, de ezt nem mindenki veszi észre az iskolában, vagy pedig már rég elfelejtette.
Ez a blog az ismeretterjesztésről szól. Aki minden, a blogban előforduló fogalmat ismer és ért, annak valószínűleg nem mondanak sok újat ezek a bejegyzések. Inkább azoknak szól, akik természettudományos okosságokról és butáskodásokról szeretnének valamit olvasni, (ál)tudományoskodás nélkül, egyszerű, közérthető nyelven.
Ez a blog nem tankönyv, nem törekszik teljességre, nem akar az érdeklődőre ráborítani egy kisebb kérdésnél egy egész könyvtárat. Az sem rossz, de az legyen az érdeklődő döntése.

Főző Attila László

facebook

Hozzászólások

vidzset.

Budapesti légszennyezés

Budapest szmogtérképe

A Föld által felhalmozott hő

Merül vagy nem merül?

2007.12.01. 00:21 :: H2SO4

Játékozzunk egy kicsit! Az alább látható filmen vízbe merülő gyümölcsök testét láthatjuk.

Elvégeztem egy kísérletet, melyet amatőr módon videóra vettem, de nem minden részletet fedtem fel.

Várom minden kedves kommentező magyarázatát! Mit látunk? Mik a szereplők? Miért történik az, ami?

Néhány nap múlva felteszem a színes magyarázatot és a vides választ.

Ez a kérdéses helyzet.

8 komment

Címkék: gyümölcs víz

A bejegyzés trackback címe:

https://h2so4.blog.hu/api/trackback/id/tr56248458

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csacsipoci 2007.12.03. 19:14:58

citrom és narancs? a citrom hősiesen küzd és nehezebben adja meg magát...

Nádori Gergely 2007.12.04. 21:33:31

Nem lehet, hogy az egyiknek a héja olyan, hogy sok buborék ragad hozzá ezért azokkal együtt a sürűsége már kisebb mint a vízé? A liftező csokoládé jut eszembe.

H2SO4 2007.12.04. 21:39:29

Segítek: a film eredetileg színes, de szándékosan FF-re változtattam :-)

H2SO4 2007.12.04. 21:46:10

De nem eannyira bonyolult a dolog, hogy a buborékokkal számolni kellene.

Lazz 2007.12.05. 17:47:29

A második gyümölcs hiába kisebb, kisebb a térfogata is. Bizonyára emiatt nagyobb a sűrűsége. Arra tippelek, hogy az első gyümölcs citrom, a második lime (lálym =) ). Erre utal a sötétebb tónus is. =)
Buborékokkal szerintem annyiban kell számolni, hogy a citromhéj alatti fehér rész (mesocarpium) sokkal több levegőt tartalmaz, mint a lime esetében. Magában a héjban meg lehet, hogy illóolajból is több van, aminek jóval kisebb a sűrűsége, mint a víznek.

Hogy miért merül el a végén a citrom, az jó kérdés (kísérletezni kéne, de most nincs rá időm). Szerintem egy idő után megszívja magát vízzel. Ennek ellentmondani látszik, hogy a felülete erősen víztaszító. Ha így van, akkor a folyamat gyorsítható valami detergenssel (pl. mosogatószerrel).

De úgy is el lehet süllyeszteni például, ha nem vizet öntesz a tálban lévő vízhez, hanem pl. alkoholt. Ezáltal a citrom sűrűsége alá csökken az elegy sűrűsége, a citrom meg elsüllyed.

Vagy úgy, hogy először egy cukoroldat (vagy más, víznél picit nagyobb sűrűségű vizes oldat) volt a tálban, és utána meg tiszta vízzel öntötted fel. De ez meg azért nem valószínű, mert a citrom úszik a sima dihidrogén-oxidban. =)

Bocs a hosszas gondolatkísérletért.

H2SO4 2007.12.06. 16:39:49

Bizony! Ez majdnem telitalálat. Mindjárt felkerül a színes felvétel.

Nádori Gergely 2007.12.07. 10:46:24

Hát, én abból indultam ki, hogy a térfogatuk azonos, különben az első kérdésre (egyik így másik úgy) túl egyszerűenek tűnt a magyarázat. És a buborékos ötlet rögtön magyarázta azt is, hogy miért merül el egy idő után...
Kicsit butának érzem most magam.

H2SO4 2007.12.07. 10:56:01

Túl könnyű volt a kérdés neked. Inkább érezd magad butánnak. Az viszont érdekelne, hogy a lime miért sűrűbb. Mert nem a héja miatt. Ha meghámozzuk, akkor is elmerül.
süti beállítások módosítása