H2SO4

A világ érdekes, de ezt nem mindenki veszi észre az iskolában, vagy pedig már rég elfelejtette.
Ez a blog az ismeretterjesztésről szól. Aki minden, a blogban előforduló fogalmat ismer és ért, annak valószínűleg nem mondanak sok újat ezek a bejegyzések. Inkább azoknak szól, akik természettudományos okosságokról és butáskodásokról szeretnének valamit olvasni, (ál)tudományoskodás nélkül, egyszerű, közérthető nyelven.
Ez a blog nem tankönyv, nem törekszik teljességre, nem akar az érdeklődőre ráborítani egy kisebb kérdésnél egy egész könyvtárat. Az sem rossz, de az legyen az érdeklődő döntése.

Főző Attila László

facebook

Hozzászólások

vidzset.

Budapesti légszennyezés

Budapest szmogtérképe

A Föld által felhalmozott hő

Dobjuk fel a bulit vörösborral!

2007.10.08. 21:34 :: H2SO4

A bulikon legtöbbször keserű, savanyú és édes üdítőitalokat isznak az emberek. Előfordul azonban, hogy sokan unatkozni kezdenek és már nem dobja fel őket, ha az izomerekről, a  globális felmelegedésről vagy az emberi géntérképről beszélgetnek.

Ilyenkor előkerülhet a vörösbor és helycserés támadással egy kis színt vihet az állóvízbe. Szó szerint!
Szükség van egy kis vörösborra, vízre és két egyforma üvegpohárra (nem baj, ha nem túl nagyok). Fontos kellék még egy kis kartonlap a vékony, de stabil fajtából (pl. dosszié) és egy olló.

Először vágjuk ki a kartonlapot. A kartonlap kb. 1,5 centivel legyen szélesebb, mint a poharak pereme. Az fontos, hogy a két pohár egyforma legyen.
Kérjük meg a társaság két legjózanabb és jól összeszokott tagját, hogy töltsék színültig az egyik poharat vízzel, a másikat vörösborral. Ha túltöltöttük (púpos) vagy túl kevés folyadékot öntöttünk, akkor egy kávéskanál a mi jóbarátunk.
A pozitív kimenetelű kísérlet során csak néhány csepp folyadék kerülhet az asztalra, de azért kérjük meg a házigazdát, hogy tegye el a spanyol királyi családtól ajándékba kapott, aranyszálakkal hímzett, monogrammos fehér terítőt.
Tegyük rá a kartonlapot a pohárnyi vízre és fogjuk meg úgy. hogy alul a hüvelykujjak, felül a mutató- és a középső ujjaink helyezkedjenek el. Figyeljünk arra, hogy a karton tökéletesen szoruljon rá a pohárra. Ezután egy hirtelen mozdulattal fordítsuk fel a poharat és óvatosan tegyük rá a borospohárra.
Ezután érdemes pihenni, viccet mesélni stb. Ha a víz kiömlött, akkor mossunk fel, kérjünk elnézést és kezdjük újra.

A társunk segítségére akkor van szükség, amikor a két poharat óvatosan egymásra toljuk úgy, hogy a karton ne mozduljon el. Ezután ismét pihenünk. (Az összeszokás kedvéért a kezdők gyakorolják mindezeket előbb üres poharakkal! A legügyesebbek egyedül is meg tudják mindezt csinálni.)
A döntő lépés az, amikor óvatosan kihúzzuk a kartonlapot annyira, hogy egy pici rés legyen a két pohár között. Ha a két pohár nincs pontosan egymáson, akkor pár csepp folyadék távozhat.

Ezután a társaság tagjai egyre derűsebbek lesznek, hiszen a bor egy vagy több vékony szálat alkotva elkezd felfelé áramlani. A felső pohár tetején egyre több vörösbor jelenik meg, míg az alacsonyabbak jól fogják látni, ahogyan az alsó pohár alján gyülekezik a víz.

Az alkohol sűrűsége kisebb, mint a vízé, ezért felfele igyekszik. Mivel a két folyadék kevéssé elegyedik (és ebben a mozdulatlanság is partner) a csere szinte teljesen megtörténik. A víz le, a bor pedig felfelé tart. A folyamat sebessége a kartonlap által biztosított réstől függ. Nem érdemes gyorsítani, mert a keveredés intenzívebb lesz és az élmény kisebb lesz. Ez a buli rovására is mehet. A türelem megtérül.

Készült egy amatőr videó is a helycseréről, mely pár kockányi bepillantást enged az akcióba. (A minőségért elnézést kérek!)


A kísérlet nemcsak vörösborral végezhető el. Olajjal is nagyszerűen működik, sőt azzal sokkal jobban, teljesebben és gyorsabban zajlik le a folyamat. Bulira azonban nem ajánlom, mert ha kiömlik az olaj és többen rálépnek, akkor a bulinak vége lehet.

Ez a helyzet.


Köszönöm kollégáimnak a kísérlethez nyújtott segítséget!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://h2so4.blog.hu/api/trackback/id/tr91190626

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása