H2SO4

A világ érdekes, de ezt nem mindenki veszi észre az iskolában, vagy pedig már rég elfelejtette.
Ez a blog az ismeretterjesztésről szól. Aki minden, a blogban előforduló fogalmat ismer és ért, annak valószínűleg nem mondanak sok újat ezek a bejegyzések. Inkább azoknak szól, akik természettudományos okosságokról és butáskodásokról szeretnének valamit olvasni, (ál)tudományoskodás nélkül, egyszerű, közérthető nyelven.
Ez a blog nem tankönyv, nem törekszik teljességre, nem akar az érdeklődőre ráborítani egy kisebb kérdésnél egy egész könyvtárat. Az sem rossz, de az legyen az érdeklődő döntése.

Főző Attila László

facebook

Hozzászólások

vidzset.

Budapesti légszennyezés

Budapest szmogtérképe

A Föld által felhalmozott hő

Főtt kóla

2007.09.26. 22:06 :: H2SO4

Főztem egy kis kólát. Fincsi mi? Valójában csak forraltam, de a végsőkig.

Mit gondolsz, kedves olvasó: hány kiskanál cukor lehet fél liter kólában?

A kólásflakonok címkéje szerint 500 ml nedűben 45-53 g szénhidrát van. Sok ez vagy kevés?
Előrebocsátom, hogy csak egy otthoni, kvalitatív vizsgálatot végeztem (sok füsttel és bűzzel és két nyolc napon túl gyógyuló edénnyel). Elforraltam fél liter kólát, majd ugyanennyi cukormentes kólát. Méréseim nem pontosak, csupán házilagosak, de az eredményről így is el lehet gondolkodni.

A kólában sokminden van. Nem is mindenről tudom, hogy mi az. Forralás közben persze távozik a szén-dioxid és a víz. Van benne karamell a szín miatt és gyümölcscukor (fruktóz)-, valamint szőlőcukorszörp az édes íz miatt. Amikor elforr a víz, ez a három jóbarát egy közös karamellizálódott sírban végzi. Egy fekete, bűzös és könnyfacsaró, ám karamell illatú valamit kapunk. (Amerikai típusú konyhában nem jó ezt a kísérletet végezni :-().


Egyszerű, konyhai mérlegem szerint a visszamaradt izé kb. 43 g tömegű. (Sajnos a fél litert nem pontosan mértem, csak azzal, ami a konyhában adódott.)
Ha azt gondoljuk, hogy ez a 43 g nagyrészt a fruktózból és a glükózból származik, talán nem tévedünk nagyot. Mennyi ez a 43 gramm?
Én kristálycukorral próbáltam összehasonlítani. Először 1 púpozott kiskanálnyit mértem le, aztán a többit.
Jókora kupac ez a 43 gramm, 8-9 kiskanálnyi.



Nem vagyok egy ízművész, de nagyon érdekelne, hogy ízhatásban mekkora a különbség mondjuk 5 vagy 6 kiskanálnyi cukor között. Fél liter teában a legédesszájúbbak is 3-4 kanálnyi cukrot helyeznek el. És akkor mi a helyzet a 8-9 kiskanálnyi mennyiséggel?

Miért van arra szükség, hogy a kólában ilyen sok fruktóz és glükóz legyen a karamell társaságában? Íztakaró funkciójuk is lenne?



Az elforralt víz után ez a fekete képződmény
 maradt a kólából (ez nem az összes, csak egy kis darabka).
Vízben lassan és komótosan oldódik.


A kísérletet elvégeztem cukormentes kólával is, hiszen abban is lehet karamell a szín miatt, bár a címke tanúsága szerint a szénhidrát mennyisége 0 g. Vajon hova sorolták a karamellt?

A képen látszik, hogy mi maradt a cukormentes kólából az edényben a forralás után. A különbség jól látható. Alig maradt valami az edény alján és az is könnyen oldódott vízben.

A kísérlet ötlete nem tőlem származik, hanem Marshall Brain-től. Feltétlenül érdemes megnézni az ő kísérletét is, mert annyi biztosan kiderül belőle, hogy a kóla nem mindenhol ugyanolyan összetételű, ízű.

Ez a helyzet.

1 komment

Címkék: kóla cukor szénhidrát forrás

A bejegyzés trackback címe:

https://h2so4.blog.hu/api/trackback/id/tr5178095

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nádori Gergely 2007.10.02. 00:31:43

Valaki azt mesélte nekem, hogy Ausztráliában a rendőrök a vérfoltok feltörlésére az aszfaltról kólát használnak, jobb, mint bármi más. Lhet, hogy legenda, de itt (members.tripod.com/~Barefoot_Lass/cola.html) is említenek hasonlót.
süti beállítások módosítása