H2SO4

A világ érdekes, de ezt nem mindenki veszi észre az iskolában, vagy pedig már rég elfelejtette.
Ez a blog az ismeretterjesztésről szól. Aki minden, a blogban előforduló fogalmat ismer és ért, annak valószínűleg nem mondanak sok újat ezek a bejegyzések. Inkább azoknak szól, akik természettudományos okosságokról és butáskodásokról szeretnének valamit olvasni, (ál)tudományoskodás nélkül, egyszerű, közérthető nyelven.
Ez a blog nem tankönyv, nem törekszik teljességre, nem akar az érdeklődőre ráborítani egy kisebb kérdésnél egy egész könyvtárat. Az sem rossz, de az legyen az érdeklődő döntése.

Főző Attila László

facebook

Hozzászólások

vidzset.

Budapesti légszennyezés

Budapest szmogtérképe

A Föld által felhalmozott hő

Elemek rendszere ez emberek

2007.06.25. 22:09 :: H2SO4

Kérdés: Mi látható az iPod képernyőjén?
Creative Commons License

Embertársaink válaszában mind a mai napig szerepelni szokott, hogy ez bizony Mengyelejev híres táblázata, a periódusos rendszer. Pedig nem.
Nem adhatok teljes körű választ. Hosszú lenne. De néha visszatérek majd a tett helyszínére, ígérem.

A képen a kémiai elemek periódusos rendszerét látjuk. Pontosabban egy típust a sokféle közül. A táblázat tulajdonképpen egy szép listája az elemeknek. Azért szép, mert az elrendezés nem esztétikai alapokon nyugszik, hanem kőkemény természeti törvényeket fejez ki.

Rövid interjú Atom Elemér periódusos rendszer rajzolóval:

MI: Miért színes a periódusos rendszer?

AE: Nem mindig színes ám az öcsém. De ha színes, akkor másként színezem az első két oszlopot, a középső 4x10-es területet, a jobb oldalon levő nagy társaságot és az alsó fertályt. Ez a 4 különálló régió van a rendszerben.

MI: Nem lehetne valami tetszetősebb, mondjuk négyzet alakú rendszert rajzolni? Nem túl szimmetrikus ez így.

AE: Mengyelejev nevéhez fűződik a periodicitás törvényének a megalkotása. Eszerint, ha az elemeket sorba rendezzük, pl. elektronjaik növekvő száma szerint, akkor érdekes ismétlődéseket találunk a tulajdonságokban. A 3-as hasonlít a 11-es és a 19-esre is több szempontból. Az egymás alatt levő elemek tulajdonságai hasonlóak. Tetszik, nem tetszik, így beszédes.

MI: Mengyelejev már minden elemet ismert?

AE: A XIX. század második felében ez elég érdekes lett volna. Dimitrij barátunk az ismert elemek tulajdonságai alapján szuperbátran dolgozott. Olyan bátran szerkesztette a táblázatát, hogy üres helyeket hagyott ki a szerinte még fel nem fedezett elemeknek. Például a germániumnak is. Az ő rendszerei elvileg hasonlítanak az általam rajzolt periódusos rendszerekre, de nem lehet őket összetéveszteni.

MI: Mit jelentenek a sorszámok és a kisebb számok?
AE: Nos, szerencséd, hogy öregapádnak szólítottál, ugyanis a sorszámok a rendszámok, melyek az elemek egy atomjában izgő-mozgó protonok és egyben elektronok számát jelzik. Például az oxigénnek 8 protonja és elektronja van.

MI: Mit jelentenek a régiók?
AE: A 4 régiót mezőnek hívjuk mi egymás között. Van s mező, p mező, valamint d- és f mező. A mezőkben olyan elemek edzőtáboroznak együtt, akiknek egy kicsit hasonlít az elektronszerkezetük. Emiatt a tulajdonságaik is. Például a nemfémek egy kupacban vannak.

MI: Ne vegye sértésnek, de nagyon csúnya, hogy alul két sorban külön sertepertélnek elemek. Nem lehetne ezt korrigálni, bátyám?
AE: Nézd fiam! Megértem az aggodalmad. A két sornyi elem a lantanidák és az aktinidák, melyek helye valójában az 57. és 72., valamint a 89. és a 109. elemek között lenne. Oda is rajzolhattam volna, de akkor olyan széles lenne a periódusos rendszer, hogy alig férne el a papíron. Persze, ez ízlés dolga. A holland nebulók ezt nézegetik az isiben.


MI: Nem is zavarjuk tovább. Utolsó kérdésünk, hogy min dolgozik most?
AE: Sokan azt hiszik, hogy csak egyféle periódusos rendszer létezik. Ha így lenne, halálra unnám magam. Magad is megnézheted, milyen jópofa megjelenítések vannak, ha letöltöd őket a webrű'. Pl. innen: http://www.wou.edu/las/physci/ch412/alttable.htm.

Ennyit tudtunk mára kicsikarni Elemér bácsitól. Az elfoglalt szaki mikrofonon kívül még ajánlott egy hasznos linket is: http://www.webelements.com/webelements/scholar/.

Ez a helyzet.

A fotó FHKE műve és a Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el!-Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően szabadon felhasználható.

3 komment

Címkék: rendszám kémia periódusos rendszer mengyelejev elemek lantanidák aktinidák

A bejegyzés trackback címe:

https://h2so4.blog.hu/api/trackback/id/tr91105835

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nádori 2007.07.01. 17:49:14

A minap kezembe került egy 1972-es kiadású technikai kisenciklopédia, amiben még szép téglalap alakú a periódusos rendszer. A mellékcsoportok be vannak rakva a főcsoportjaik mellé és a nemesgázok is a 0 csoportban vannak.

fikabajnok · http://fikazo.blog.hu 2007.10.15. 23:48:39

A "holland nebulók" linkjére jelenleg "You don't have permission"...

H2SO4 2007.10.15. 23:56:19

Kösz, javítottam.
süti beállítások módosítása