H2SO4

A világ érdekes, de ezt nem mindenki veszi észre az iskolában, vagy pedig már rég elfelejtette.
Ez a blog az ismeretterjesztésről szól. Aki minden, a blogban előforduló fogalmat ismer és ért, annak valószínűleg nem mondanak sok újat ezek a bejegyzések. Inkább azoknak szól, akik természettudományos okosságokról és butáskodásokról szeretnének valamit olvasni, (ál)tudományoskodás nélkül, egyszerű, közérthető nyelven.
Ez a blog nem tankönyv, nem törekszik teljességre, nem akar az érdeklődőre ráborítani egy kisebb kérdésnél egy egész könyvtárat. Az sem rossz, de az legyen az érdeklődő döntése.

Főző Attila László

facebook

Hozzászólások

vidzset.

Budapesti légszennyezés

Budapest szmogtérképe

A Föld által felhalmozott hő

Energiaváros

2009.01.31. 00:42 :: H2SO4

Create your own AnimationAz energiaválság szó egyre gyakrabban buggyan elő az emberekből. A problémák felbukkannak a benzinkútnál, a televízióban, a közüzemi számlákon. Egy kiadós gázvita még a közutálatnak örvendő atomerőművek ázsióját is növeli. Nem lehetetlen, hogy az emberek energiahordozókról beszélnek a Combinón, a piactéren vagy az óriáskeréken is.

  Egy olyan energiadús játékot ajánlok, mely lényegében egy kis gyorstalpaló tanfolyam. Gyorsan növeli az önbizalmat egy energiaforrásos beszélgetésekhez. Mi több, a játék ideje alatt hatalmasnak érezheti magát bárki, hiszen egérrel telepíthet erőműveket.

A játék neve Energyville. Egy város energiaellátását kell biztosítanunk kezdetben 8, majd 10 féle energiaforrással. Magunk választjuk ki ezek helyét és számát. A program tüstént jelzi, hogy hol tartunk a város energiaéhségének csillapításában és mi a helyzet a környezeti hatásokkal, a költségekkel és a biztonsággal. A vizuálisan is kellemes alkalmazás sok háttérinformációt is tartalmaz. A város által igényelt energiamennyiséget először a 2007-2015 időszakban kell biztosítanunk.

Az első felvonás után bizonyos változások történnek, melyekről a program angolul be is számol rövid hírek formájában. Itt kapunk jó és rossz híreket is. Például fejlődik a technológia, új erőművet is kapunk (mindenki vágyálmát a fúziós erőművet) és gondok is fellépnek, károkozás is megesik (pl. terrortámadás). A játékos kedvű energista háromféle forgatókönyvből választhat a második kör előtt.

Bármikor növelhetjük vagy csökkenthetjük az erőművek számát aszerint, hogy az energigény kielégítését tűztük zászlónkra (pikk-pakk felhúzunk két atomerőművet) vagy a zöld lelkületünk harangozik (atomerőmű eltűntetve, hajrá szélkerekek, biogáz erőmű).

 

A játék végén szembesülhetünk elért eredményeinkkel és talán azzal is, hogy nem is olyan egyszerű az energiaellátás. A horror akkor lenne teljes, ha a program még több politikai fordulatot tartalmazna a valósághűség kedvéért. Persze egy valósághűbb játékban a sikerélmény esélye incifinci lenne.

Ezt a tananyagot az európai tananyagtáron keresztül találtam meg. Ajánlom mindenkinek, mert az energiaforrásokkal kapcsolatos ismeretszerzés kis energiabefektetést igényel, de jó a hatásfoka és az örömindexe. Ez nem kevés egy olyan világban, amelyben alig tudják az emberek, hogy mi is az energia valójában.

Ez a helyzet.

Szólj hozzá!

Címkék: energia erőmű energiaforrás atomreaktor

A bejegyzés trackback címe:

https://h2so4.blog.hu/api/trackback/id/tr35913577

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása