H2SO4

A világ érdekes, de ezt nem mindenki veszi észre az iskolában, vagy pedig már rég elfelejtette.
Ez a blog az ismeretterjesztésről szól. Aki minden, a blogban előforduló fogalmat ismer és ért, annak valószínűleg nem mondanak sok újat ezek a bejegyzések. Inkább azoknak szól, akik természettudományos okosságokról és butáskodásokról szeretnének valamit olvasni, (ál)tudományoskodás nélkül, egyszerű, közérthető nyelven.
Ez a blog nem tankönyv, nem törekszik teljességre, nem akar az érdeklődőre ráborítani egy kisebb kérdésnél egy egész könyvtárat. Az sem rossz, de az legyen az érdeklődő döntése.

Főző Attila László

facebook

Hozzászólások

vidzset.

Budapesti légszennyezés

Budapest szmogtérképe

A Föld által felhalmozott hő

Xenonnal a WIMP-ek nyomában

2011.07.10. 22:08 :: H2SO4

A Világegyetem még nem mutatta meg magát teljesen. Hiába tartunk házkutatást jobbnál jobb teleszkópokkal, kiderül, hogy a házigazda a cucc közel egyharmadát rejtegeti. Az Univerzum anyagának mintegy 30%-a ún. sötétanyag. Tudjuk, hogy valahol ott lapul, de nem bukkant a nyomára még senki. Akinek sikerül, nagyobb sztár lesz talán annál is, mintha megnyert volna egy valóságsót. Bizonyos, hogy ellátogathat Stockholmba átvenni a Nobel-díjat.

Dél-Dakotában egy már bezárt aranybányában számos derék tudós 1,5 km mélyre jár dolgozni. A sötétanyag megtalálásának egyik módja, ha sikerül olyan részecskéket kimutatni, amelyek anyagi részecskék, van nekik nem nulla (nyugalmi) tömegük és eddig megbújtak előlünk. A tudósok WIMP-eket, azaz gyengén kölcsönható anyagi részecskéket keresnek oly módon, hogy csalinak egy nem mindennapi anyagot használnak (egy xenon nevű nemesgázt), nem mindennapi halmazállapotban és nem mindennapi mennyiségben.

 

A szép URL-lel rendelkező (http://www.sanfordundergroundlaboratoryathomestake.org) helyen régóta dolgoznak mindenféle bújkáló részecskék (pl. neutrínó) elfogásán. A 2002-es fizikai Nobel-díjat megosztva az Raymond Davis kapta, aki az aranybányában 1965-ben már neutrínó detektort épített.

séta a mélyben

Az immár több mint egy évtizede nem működő bányában a világ legmélyebben levő tudományos laboratóriuma jön létre DUSEL (Deep Underground Science and Engineering Laboratory) néven. Hasonló dologban sántikálnak a Gran Sasso Nemzeti Laboratóriumban Olaszországban is, ahol L’Aquila város alatt zajlanak a kutatások. 2009-ben nagy földrengés sújtotta a várost, de a laboratórium sértetlen maradt. 

a LUX nevű detektor külső felépítése

A WIMP-ek keresése egy speciális detektorral történik, amelynek a lényege, hogy egy tartályban levő folyékony xenon (Dél-Dakotában 350 kg) nagy szeretettel várja a settenkedő részecskéket. Ha találkozik velük (azaz azok eltalálják a kellemesen nagyméretű Xe atomokat), akkor felvillanás és ionizáció történik, amelyet az érzékelők azonnal jeleznek. A detektort azért kell olyan mélyre bújtatni, hogy más részecskék és sugárzás ne zavarják meg a méréseket. 

a tartály és külső rétegei

A detektor persze nem egy hordó xenonból áll. A nagy tisztaságú kb. -103 Celsius fokos xenon folyamatosan kering, a hűtésről folyékony nitrogén gondoskodik és száznál is több érzékelő lesi a xenon felvillanásait a 175 nm-es hullámhosszon.

Egyelőre a tudósok nem kapták el a WIMP-ek grabancát, de ha ez megtörténik, az hatalmas eredmény és ünnep lenne és nem csupán a részecskefizikusoknak. A sötétanyag megtalálása fellebbentené a fátylat az Univerzum számos titkáról, például a hozzánk közeledő galaxisok szándékairól is.

Ez a helyzet.

A képek forrása és további fotók: http://www.flickr.com/photos/luxdarkmatter/with/3451268312/

 

 

1 komment

Címkék: detektor részecske sötétanyag xenon

A bejegyzés trackback címe:

https://h2so4.blog.hu/api/trackback/id/tr323056031

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ras · http://futo.blog.hu 2011.07.11. 22:37:57

Régen írtál, én már nagyon vártam :)
süti beállítások módosítása