H2SO4

A világ érdekes, de ezt nem mindenki veszi észre az iskolában, vagy pedig már rég elfelejtette.
Ez a blog az ismeretterjesztésről szól. Aki minden, a blogban előforduló fogalmat ismer és ért, annak valószínűleg nem mondanak sok újat ezek a bejegyzések. Inkább azoknak szól, akik természettudományos okosságokról és butáskodásokról szeretnének valamit olvasni, (ál)tudományoskodás nélkül, egyszerű, közérthető nyelven.
Ez a blog nem tankönyv, nem törekszik teljességre, nem akar az érdeklődőre ráborítani egy kisebb kérdésnél egy egész könyvtárat. Az sem rossz, de az legyen az érdeklődő döntése.

Főző Attila László

facebook

Hozzászólások

vidzset.

Budapesti légszennyezés

Budapest szmogtérképe

A Föld által felhalmozott hő

mAh ki ő és merre van hazája?

2007.12.13. 21:36 :: H2SO4

Éjjel nagy élet van az elektronikai boltok polcain. Nappal munka van, de midőn bezár a bolt, kezdődik a hepaj. Megannyi mértékegység mászik le a készülékekről és indulnak a dumapartik, dajdajok.

Ott múlatják az idő kerekét a kevély megahertzek, a nagycsaládos wattok, hivalkodó lumenek, robusztus gigabájtok, szerény voltok és ott vannak a sokaságban a mAh testvérek is. A mAh fiúk messziről érkeztek, gyermekkoruk sok esetben ólomnehéz volt (V), ezért nehezen illeszkedtek be az új társaságba.

Az elektronikai áruházban a nappali forgalomban, minden akkumulátoron ott virít egy mAh ivadék egy számjegybe kapaszkodva. Amikor megjelenik valaki a mobiltelefon tartozékok, videokamerák, akkumulátorok környékén, ők bőszen mutogatják gazdájuk egyik legfontosabb tulajdonságát. A mAh testvéreknél a pályaválasztás egyszerű, a família neve kötelező életpálya számukra.

A fiatalkorú mAh testvérek személyi igazolványában ez áll: milli amper óra. Az idősebb és nagyobb rokonok elhagyják az ezredrészre utaló előtagot, és Ah-ként (amper óra) mutatkoznak be a bulikban.
mAh-ék anyai ágon híres áramerrősség dinasztiából, az amperektől származnak. Ők az  elektromos áramerősség mértékegységei és olyan nagy tiszteletet vívtak ki maguknak, hogy André-Marie Ampère francia tudósról nevezték el őket.
Apai ágon a mAh testvérek még előkelőbb rokonokkal büszkélkedhetnek. Nagybátyjaik és nagyénjeik az idő mértékegységének rokonai. Az apai ág az óra (h) családból származik, mely olyan ismert, hogy, amikor a mAh fiúk a suliban bemutatkoznak, mindenki felhördül.

Az, hogy a mAh név igen patinás (milliamperóra), gondolom, világos (sok kandela és lux). De miért kötelezi őket a név, hogy akkumulátorok életre szóló társai legyenek? Nagy titok lappang itt, amelyről az elektronikai boltba betérők alig tudnak. Minden mAh szívében őrzi titkát, de értőknek szívesen feltárja azt.
A titok egy régi könyből került elő. A papír kissé megrongálódott, de még olvasható.

A patinás mAh család tehát valójában felvehetné a coulomb nevet is, hiszen nevük nem mást jelent, mint az elektromos töltés mértékegységének 3,6-szorosát. Azért végzik derék munkájukat akkumulátorok oldalán, mert azt mutatják, hogy azok mennyi töltést képesek tárolni.

Az akkumulátorok pont olyan sokfélék, mint amennyi csokoládéfajtát szeret Gombóc Artúr. Az általuk tárolt töltésmennyiség éppen azt mutatja meg, hogy mennyi ideig képesek dolgozni. Világukban a méret bizony lényeges, mert sok esetben a mAh értékkel együtt növekszik az akkumulátorok mérete is. Így a mobiltelefon is vastagabb, a kamera nehezebb stb lesz. A technológia fejlődik, ezért szerencsére az akkuk mérete is kisebb ma, mint régebben, így a mAh testvérek is egyre kisebb területen szoronganak számjegy kollégájukkal a termékeken.

Ez a helyzet.

1 komment

Címkék: töltés akkumulátor amper mértékegység

A bejegyzés trackback címe:

https://h2so4.blog.hu/api/trackback/id/tr17263206

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2008.08.15. 13:25:24

"A patinás mAh család tehát valójában felvehetné a coulomb nevet is, hiszen nevük nem mást jelent, mint az elektromos töltés mértékegységének 3600-szorosát."
1 mAh csak 3,6 C.
Sőt én tovább is mennék, ha összeszorozzuk a feszültséggel akkor megkapjuk mennyi elektromos energia van benne. A szívás, hogy ezt nem lehet teljesen kiszívni belőle, mert tönkremegy...
süti beállítások módosítása