H2SO4

A világ érdekes, de ezt nem mindenki veszi észre az iskolában, vagy pedig már rég elfelejtette.
Ez a blog az ismeretterjesztésről szól. Aki minden, a blogban előforduló fogalmat ismer és ért, annak valószínűleg nem mondanak sok újat ezek a bejegyzések. Inkább azoknak szól, akik természettudományos okosságokról és butáskodásokról szeretnének valamit olvasni, (ál)tudományoskodás nélkül, egyszerű, közérthető nyelven.
Ez a blog nem tankönyv, nem törekszik teljességre, nem akar az érdeklődőre ráborítani egy kisebb kérdésnél egy egész könyvtárat. Az sem rossz, de az legyen az érdeklődő döntése.

Főző Attila László

facebook

Hozzászólások

vidzset.

Budapesti légszennyezés

Budapest szmogtérképe

A Föld által felhalmozott hő

Tömegiszony és súlyprobléma

2007.06.20. 23:13 :: H2SO4

A nyelv nagyon erős oroszlán. Hozzá képest a nyuszika, amit az iskolában hall az ember.
A suliban felteszem, mindenki az igazat és csakis az igazat hallja, aztán kilép a kapun és viszlát...

A testeknek mind van tömege, akármilyen inci-finci picik is. (Na jó, van, hogy nincs.) A tömeg az egyik alapmennyiség az SI mértékrendszerben és érdekes módon a kilogramm (kg) a mértékegysége. (Érdekes, mert nem a gramm.)
A tömege miatt nehéz vagy könnyű egy mozgó testet fékezni (tehetetlenség).
A tömeg ránézésre nem állapítható meg, ezért mérőeszközt használunk. A mérőeszköz a keresztségben a mérleg nevet kapta. A problémák akkor kezdődnek, amikor ráállunk a mérlegre. Ugyanis ekkor azt szokták kérdezni, hogy ugyan mennyi a súlyunk? Jóérzésű ember ilyenkor minimum elpirul és zavarba jön. A mérleg ugyanis sajna nem jelzi ki a súlyt.

Most mi van??
Az van drága kollégák, hogy állandóan összekeveredik a tömeg és a súly a hétköznapi nyelvezetben. A mérleg tömeget mér és kész. Megmutatja, hogy 80 kg-osak vagyunk. Nem azt mutatja, hogy 800 N. Mutathatná, de nem mutatja.

A súly is ezen a környéken lakik és rokon is, de nem azonos a tömeggel. A súly egy erő. Ezt az erőt érezzük, ha a pórázánál fogva felemelünk egy kutyát vagy ha a kezünkben tartjuk és nyomja a kezünket. De nem érzünk semmit a póráz részéről, amikor a kutya éppen kiugrik az ablakon és éppen esik. Vagyis érzünk, mert szegény kutya..., de amúgy könnyen beláthatjuk, hogy a kutya nem tűnik el, de mégsem mindig van súlya.
Kutya..., akarom mondani tömeg mindig van. A súly néha nincs. Ha tehát hirdetnénk egy FogyiExtraSzupi programot, akkor bárkinek megígérhetjük, hogy eltüntetjük a súlyát perceken belül, de csak kevés időre. Csak szólni kell az ipsének, hogy ugorjon egy jó nagyot vagy hódoljon a kötélugrásnak (bungee jumping). A súlya eltűnik az esés idejére, aztán földetéréskor megint érzi a Földanya az ipse súlyát.

A súlykontroll program például biztos nem a súlytalanság állapotába viszi kuncsaftjait, hanem a tömegük csökkenését próbálja segíteni. Vagyis ez tömegkontroll a javából.

A súly egy erő, tehát mértékegysége a newton (N). Ha a hentestől megkérdezzük, hogy mekkora a súlya annak a csirkemellnek, a legritkább esetben válaszolja azt, hogy 4 newton. Micsoda hentesek...
Gyerekkoromban az iskolatévében, Sas Elemér fizikus betért egy boltba és kért 2 newton drazsét. A kerekszemű eladó pedig pironkodva azt felelte, hogy csak magyar drazsét tartanak.
Ebből is látszik, hogy az eladóknak tömegiszonya van, a fizikatanároknak meg súlyproblémájuk.

Hogy bonyolítsam...A patikamérlegeknél például súlyokat használnak a tömeg mérésére, mert így hívják azokat a pontosan meghatározott tömegű testeket, amiket a mérleg egyik serpenyőjébe tesznek.
A képen az ősi egyiptomiak idejéből származó súlyok láthatók (londoni Science Museum).



Ezek súlyos kérdések, de sajnos tömegesen vannak olyanok, akik nem érzik a helyzet súlyosságát.

Ez a helyzet.

1 komment

Címkék: tömeg súly kilogramm

A bejegyzés trackback címe:

https://h2so4.blog.hu/api/trackback/id/tr45102936

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

keksz* · http://negativ.blog.hu 2007.06.24. 10:12:49

Ezen a összekeveredésen már én is sokat gondolkodtam...
Most örömmel olvastam, hogy mást is bosszantanak az ilyen apró, ám mégis súlyosabb hibákhoz vezető felületességek. És így ne is csodálkozzunk, hogy az egykor oly sikeres magyar természettudományos oktatás eredménye évtizedről évtizedre romlik....
süti beállítások módosítása