H2SO4

A világ érdekes, de ezt nem mindenki veszi észre az iskolában, vagy pedig már rég elfelejtette.
Ez a blog az ismeretterjesztésről szól. Aki minden, a blogban előforduló fogalmat ismer és ért, annak valószínűleg nem mondanak sok újat ezek a bejegyzések. Inkább azoknak szól, akik természettudományos okosságokról és butáskodásokról szeretnének valamit olvasni, (ál)tudományoskodás nélkül, egyszerű, közérthető nyelven.
Ez a blog nem tankönyv, nem törekszik teljességre, nem akar az érdeklődőre ráborítani egy kisebb kérdésnél egy egész könyvtárat. Az sem rossz, de az legyen az érdeklődő döntése.

Főző Attila László

facebook

Hozzászólások

vidzset.

Budapesti légszennyezés

Budapest szmogtérképe

A Föld által felhalmozott hő

Vízilabdás PiO víz

2008.07.12. 13:10 :: H2SO4

A pi víz már több évtizede borzolja a természettudományokhoz értők idegeit. A japán találmány honlapján azok tudnak legkönnyebben tájékozódni a pi víz lényegéről, akik képesek adott ütemben pislogni. A pi vízről szóló információ ugyanis villog a honlapon és csak a nyugalom megzavarása árán lehet olvasgatni.

E képernyőképpel kívánom kímélni az érdeklődő olvasók idegeit.

A víz egy nagyon fontos vegyület, nem csoda, hogy nem csupán a tudomány foglalkozik vele. A pi vízet az élet vizeként reklámozzák.

Amint a fenti képernyőképen is olvasható, a pi vizes honlap szerint a csapvíz káros a benne levő klór és a nehézfémek miatt. A desztillált vízről viszont azt állítja, hogy jótékony hatású. Itt ügyrendileg meg kell állnunk. A desztillált víz nem egészséges, hosszú távon való fogyasztása komolyan gyilkolja a sejteket. Ez az ozmózis miatt van. A sejtekbe ugyanis sok vízmolekula mászik be, ha a sejt körül levő víz kevesebb oldott anyagot tartalmaz. Aki szeretné látni, hogy milyen ez, tegyen egy szem mazsolát egy pohár vízbe egy éjszakára. 

A desztillált víz nem egészséges! Hosszú távon fogyasztva káros mellékhatásokkal jár.

A pi víz készítése kapcsán egy kerámiáról esik szó, mely megszűri a vizet. Ennek során Fe2Fe3 só kerül a dihidrogén-oxidba (H2O). Itt valójában Fe2+ és Fe3+ ionokra gondolhat a művész, akik valószínűleg nem volt jó kémiából. Ezzel a módszerrel távolítják el a fent említett klórt és a nehézfémeket. Jelzem, hogy amikor nehézfémekre gondolnak, akkor elsősorban a mangánra gondolhatnak. A pi vízről már máshol is írtam, maga a pi víz nem késztetett volna újra egérfogásra.

Néhány napja vásároltam egy Aqua Pio nevű PET-palackos vizet Eger városának szép sétálóutcájában. A terméket Dr. Kiss Gergely Olimpiai bajnok vízilabdázóval népszerűsítik, ahogyan a címkén is látszik. Az ő honlapján találtam információt a PiO vízről. 

Ezt olvashatjuk erről az ún. Kyssui PiO vízről ott:

A Kyssui PiO- berendezés, amely az első generációs berendezésekhez képest egy fejlettebb rendszer, hétszeres, szelektív szűrést biztosítva kiválasztja az előbb említett káros anyagokat, ezen túlmenően kiszűri a vasoxidot, mangánt, az ízhatást rontó gázokat, szerves hordalékot. A vízben lévő mésznek olyan polaritást ad, hogy az kicsapódik a tároló edényben, tehát fogyasztáskor a szervezetet nem terheli. Így a folyamat végén a forrásvíznél tisztább, valóban az élethez legközelebb álló víz áll a fogyasztó rendelkezésére.
A Kyssui Pio berendezés legérdekesebb részegysége a kerámiaszűrő, ami az egyszerű hálózati ivóvízből PiO-víz lesz azáltal, hogy a környezetből kivont Pi-mezonokkal dúsítja fel a vizet.

A vasoxidról nem derül ki, hogy melyikről van szó, ugyanis elég sokféle van. Azt viszont tudjuk, hogy vas-oxidokat az élelmiszeripar is használ E172 néven ételszínezékként. Mellékhatása nem ismert és nem szívódik fel a szervezetben. A kerámiák viszont bőven tartalmaznak vas-oxidot.
Szerves hordalékról is szó esik. Az általunk használt, vezetékes ivóvízben ilyenek előfordulása csekély. Fúrt kutaknál lehetséges, de ott sok más problémával is számolni kell (nitrát, nitrit, ammónium stb.)
Innen már tudományosan nehezen értelmezhető mondatok jönnek. A vízben oldott mész polaritásának változtatását nem értettem meg. A mész vízben oldott CaCO3, mely oldott formában már vízmolekulákkal körbevett kalcium- és karbonátionokként van a nedűben. A polaritásuk változtatása felérne egy nemváltoztató műtéttel. És mindezt egy nyugis kerámia tenné.

A pi víz neve a pi-mezonok nevéből származik. A szövegben ez is megjelenik. A pi-mezon vagy másnéven pion valójában háromféle részecskét is takar, melyeket 1947-ben fedeztek fel. Létezésüket Hideki Yukawa japán fizikus (a pi víz is japán eredetű!) jósolta meg (Nobel-díj, 1950). Az ő nevét az iskolában akkor hallhatja a diák, amikor az általa felfedezett magerőkről tanul. Ezek tartják össze az atommagban a protonokat és a neutronokat.

A pi víz szempontjából az atomnál kisebb pionok tulajdonságait nem taglalnám, de egyet kiemelnék, ez pedig az élettartam, mely kb. a másodperc százmilliomod része.

Az Aqua Pio víz címkéjén két további érdekesség van. Az egyik a frászt hozza az emberre. Nézzük meg a fenti címkét még egyszer. A tetején azt látjuk, hogy a CO-tartalom 5 g/l. No, ilyenkor megijedünk és benevezünk egy palackdobó versenyre, hiszen a szén-monoxid halálos méreg. De aztán a nagyon-nagyon élesszemű rétisas barátunk vagy egy mindig nálunk levő nagyító megnyugtat. Van ott egy incifinci kettes is, tehát CO2. Huh.
A címkén az is szerepel, hogy oxigénben és Pio-energiában gazdag. Az oxigénben gazdag vizek nemes, don quiote-i próbálkozások, ugyanis a palack kibontása után az esetleges többlet oxigén gyorsan kioldódik és távozik a vízből. Persze, ha elég gyorsak vagyunk és a kupak lecsavarásakor a szánk ott várakozik pár centire...
A Pio feliratban az O betű egy vízilabda, emiatt sokáig azt hittem, hogy ez pi víz és nem pio víz. Dr. Kiss Gergely honlapján már ki van írva a pio. Azt hiszem, hogy a vízben végzett tevékenységei sokkal maradandóbbak lesznek, mint a vízzel végzettek.

Egyébként megittam a vizet és megemlékeztem a pi vízzel kapcsolatos legérdekesebb termékről, a pi vizes sörről.

Ez a helyzet.

14 komment

Címkék: pi víz vas oxid ozmózis pi mezon yukawa

A bejegyzés trackback címe:

https://h2so4.blog.hu/api/trackback/id/tr79564927

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mig8 2008.07.12. 21:43:27

Engem is kiver a víz, ha ilyesmiről hallok. A legizgalmasabb, amikor arról értekeznek egyes művelt emberek, hogy a csapvízben lévő nehézfémek milyen károsak.

Azért megkérdezném jelen esetben a tisztelt doktort, hogy miből is szerezte a doktorátusát és hol? Bár meg kell hagyni, ezzel az emberek maximum önmagukat riogatják, de más káros hatása nincs.

Nem úgy mint pár orvosnak, akik a nézeteiket sokkal nagyobb reklámmal adják el. Elég csak egynémely politikusunkra gondolni...

Tgr 2008.07.13. 18:07:15

"A címkén az is szerepel, hogy oxigénben és Pio-energiában gazdag."

Az semmi, nekem olyan termékem van, ami nemcsak oxigénben, de hidrogénben is gazdag.

H2SO4 2008.07.13. 21:01:07

mig8: Kiss Gergely jogi egyetemet végzett. Igazából nagyra becsülöm őt ezért és a sportteljesítményért is.
A honlapján a Pio vízről szóló rész a nekemfontos.html oldalon van.
Magával a vízzel azt hiszem, egy barátja foglalkozik. Ez jött le a szövegből.
A szöveg egyébként sokkal enyhébb, mint az eddig, általam olvasott pi vizes szövegek. Sok a feltételes mód és kevés a kijelentő.

Nem az a baj, hogy van ilyen víz. Az lenne a jó, ha mindenki, aki megveszi tudná, hogy ennek mi a tudományos háttere. Én tudtam és megvettem, sőt vettem egy másikat a kolléganőmnek is ...

Zsiros László Róbert · http://www.szertar.com 2008.07.14. 11:03:43

Én csak pí vizet iszom, amióta hallottam, hogy a csapvíz ma már annyira szennyezett, hogy kétharmad része hidrogén... =)

Csavarhúzós 2008.07.27. 22:25:05

>A mész vízben oldott CaCO3, mely oldott formában már vízmolekulákkal körbevett kalcium- és karbonátionokként van a nedűben
-Ja, de meglehetősen kicsi az oldhatósági szorzata, így inkább csak vagyogat :-)

A ma divatos álkémiai-álfizikai átverés az elektromos-mágneses vízkőmentesítő, amit a vezetékre kell kötni. Ettől aztán "a kalcit helyett aragonit mikrokrisztályok keletkeznek, így a vízkő nem tapad le". Holott ugye a csövön belül még hidrokarbonát van - ha kiszabadul a csőből és a szén-dioxid távozni tud, akkor lesz csak "vízkő", azaz karbonát.

endre 2008.07.28. 16:32:00

Kedves H2SO4!

A desztillált víz nem káros. Nem tudom hol olvastad, de tényleg nem. No persze az sem igaz, hogy hasznos. Egyszerűen csak nagyságrendekkel kevesebb oldott anyagot tartalmaz.
Mi történik, ha desztvizet iszol?
A veséd kiválasztja! Hígat fogsz pisilni. Mivel a vese nem tudja teljesen elválasztani a vizet és az oldott ionokat (Na+, K+, Ca++, stb.), ezért a már benned lévő ionokból is távozik egy kevés, de ez nem okoz problémát, mert normális táplálkozással ezeket pótolod. Szóval igazából tökmindegy milyen vizet iszol; én szinte csak csapvizet iszom és teljesen jól vagyok.

Am580 2008.08.03. 13:00:51

csatlakozom az előttem szólóhoz. a desztillált víz tényleg nem egészségtelen.
egyes diéták fontos kelléke. persze ezek a kúrák sem lehetnek hosszabbak, mint 6-8 nap, mert azon kívül, hogy a deszvíz nem tartalmaz ásványi anyagokat, még ki is mos a szervezetből igen fontos sókat(Na,K,Mg,Ca... -sók).
egyébként nem is finom a sómentes víz.
ja, egyébként a túlzott ásványvíz fogyasztás is káros.
Endrének igaza van. igyon mindenki csapvizet!

H2SO4 2008.08.03. 13:34:20

endre, Am580: Itt az ellen kívántam szólni, hogy a desztillált vizet a tiszta vízzel azonosítják és komolyabb ivókúrákat népszerűsítenek. Ha nem hiszed, írd be egy keresőbe.
Az ivóvizet nem szerencsés idekeverni, nem is értem, hogy miért teszitek. Semmi köze a desztillált vízhez.

H2SO4 2008.08.03. 13:43:05

Csavarhúzó: Arra vagy kíváncsi, hogy ismerem-e az oldhatósági szorzat fogalmát? Nem ismerem, honnan is ismerném...
Mésztartalmú vízről beszélni legalábbis furcsa. Függetlenül attól, hogy a vízben hány darab hidratált karbonátion van. Ezt tartom továbbra is.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2008.08.15. 13:00:57

"CO-tartalom 5 g/l"
Én ettől megijednék, ugyanis a szénmonoxid nem oldódik vízben.

"a csapvízben lévő nehézfémek milyen károsak."
Tényleg károsak, de szerencsére nem nagyon vannak, még a régi ólomcsöves rendszerben sem.

"Holott ugye a csövön belül még hidrokarbonát van - ha kiszabadul a csőből és a szén-dioxid távozni tud, akkor lesz csak "vízkő", azaz karbonát."
Ez most egy kicsit gyanús.

endre, Am580: tartós fogyasztásról volt szó.

Ellenben én falnak mentem, amikor ismerősőm sok tízezerért vett egy vízmágnesezőt. Felmágnesezezik a vizet, ami egy óra és utána azt isszák. A készülék egyébként nagyon profin néz ki. Csak megmondtam nekik baj van, a víz folyadék, nem képes megőrizni a mágnesezettséget. Azóta is isszák...

ratman_ (törölt) 2008.09.19. 19:23:12

Akkor légyszi homályosítsatok fel már, mi az, amit egészségügyi szempontból a legajánlatosabb inni? Nálunk a cégnél clearwater van, ha jól tudom, azt is ilyen ozmózisszűrővel szűrik, és elég sokat iszom belőle. Csapvizet évek óta nem ittam. Ha tehetem, alacsony ásványianyag-tartalmú ásványvizet veszek.

H2SO4 2008.09.20. 10:40:12

ratman: Az a víz, amit iszol, teljesen oké. Nálunk is ilyen víz van. Itt arról beszéltünk inkább, hogy nem létező vagy nem kimutatható vagy tudományosan értelmetlen dolgokat írnak palackokra.

gaul 2010.10.06. 10:12:28

Sziasztok!(Ha nincs az index ajánló, a büdös életbe nem találom meg azt az oldalt)Klassz dolgokról írsz, tetszenek a linkek, szuper.
A desztvíz eü hatásait taglalja és van is a WHO-nak egy ajánlása. sok tudományos érv pro és kontra (vese, máj, érrendszer, emésztési problémák, stb), végeredmény: nem tudjuk jó-e vagy káros az ionmentes vagy a nagyon kemény víz fogyasztása.
süti beállítások módosítása