H2SO4

A világ érdekes, de ezt nem mindenki veszi észre az iskolában, vagy pedig már rég elfelejtette.
Ez a blog az ismeretterjesztésről szól. Aki minden, a blogban előforduló fogalmat ismer és ért, annak valószínűleg nem mondanak sok újat ezek a bejegyzések. Inkább azoknak szól, akik természettudományos okosságokról és butáskodásokról szeretnének valamit olvasni, (ál)tudományoskodás nélkül, egyszerű, közérthető nyelven.
Ez a blog nem tankönyv, nem törekszik teljességre, nem akar az érdeklődőre ráborítani egy kisebb kérdésnél egy egész könyvtárat. Az sem rossz, de az legyen az érdeklődő döntése.

Főző Attila László

facebook

Hozzászólások

vidzset.

Budapesti légszennyezés

Budapest szmogtérképe

A Föld által felhalmozott hő

Zöld járkálás

2013.02.16. 20:18 :: H2SO4

lampa.jpgAmikor egy mágnes mozgolódik, annak előbb-utóbb elektromos energia születése a vége. Ezt nyersebben úgy hívjuk, hogy elektromágneses indukció. A zseblámpák között találunk erre jó példákat. Vannak tekerhető, rázható, nyomogatható lámpák, de mindegyik esetében egy mágnest mozgatunk egy tekercsben (feltekert drót :-)) és ennek nyomán vidáman keletkezik elektromos energia, amely a világítást szponzorálja. Végső soron a mozgási energia biztosítja a mágnes (emiatt) változó mágneses terét, amelyről 1831 óta tudjuk, hogy elektromos energiát indukál. Az energia olyasmi, ami szívesen alakul egyik formájából a másikba (könyörgöm, ne mondjuk azt, hogy nem vész el, csak átalakul :-), nagyon giccses).

seiko.jpg

Elegánsabb környezetben is alkalmazták ezt a hatást. A Seiko az 1980-as években fejlesztett ki olyan karórát, amelyben egy pici generátor töltötte az icipici akkumulátort úgy, hogy a generátor mozgó részét az óra viselője mozgatta. 

Korábban is voltak hasonló karórák, de ott a mozgási energia a rugó rugalmas energiájává alakult.

Azonban a láb sem marad el a kar mögött. A járkálás is lehet céltudatos, sőt a járkálás lehet környezetbarát is. Az angol Pavegen nevű cég olyan rendszert fejlesztett ki, amely a padlóba épített berendezésekkel termel elektromos energiát. A folyosókra, járdába és más útvonalakba épített zöld járólapok megmozdulnak, ha valaki rálép és már fejleszti is a járkáló az elektromos energiát (villogással jelzi is). A mozgás hatására indukálódó elektromos energia feltölti a beépített akkumulátort, amely üzemelteti például a világítást. Ilyen rendszert telepítettek a cég tulajdonosának egykori iskolájába is egy forgalmas folyosóra, így a nebulók a környezettudatosságból élő leckét kaphattak.

pavegen.jpg

credit: http://www.earthtechling.com/2012/07/kinetic-sidewalk-a-powerful-feat-at-olympics/

Ezen kívül több helyen kipróbálták ezeket a járólapokat, pl. a Londoni Olimpia idején a West Ham metrómegállónál egy híd világítását is így biztosították. Persze itt nem atomerőművekről beszélünk, az elektromos energia nem nagy, de kis fogyasztású eszközökhöz használható.

Ha mindezt a cipő belsejébe építenénk, akkor tölthetnénk a telefonunkat a zsebünkben. Talán nem így, hanem inkább így.
Ez a helyzet.

jarolap.jpg

2 komment

Címkék: zöld energia mágnes akkumulátor elektromos elektromágnes zöld energia mozgási energia elektromágneses indukció

A bejegyzés trackback címe:

https://h2so4.blog.hu/api/trackback/id/tr705084026

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Barta Ji 2013.02.17. 11:50:09

Ez zseniális! Lehet, a plázák világítását is megoldanák a plázacicák! :) Ha lehetne kapni jó áron én is így tölteném a telefonaksit a biciklimen.
süti beállítások módosítása