H2SO4

A világ érdekes, de ezt nem mindenki veszi észre az iskolában, vagy pedig már rég elfelejtette.
Ez a blog az ismeretterjesztésről szól. Aki minden, a blogban előforduló fogalmat ismer és ért, annak valószínűleg nem mondanak sok újat ezek a bejegyzések. Inkább azoknak szól, akik természettudományos okosságokról és butáskodásokról szeretnének valamit olvasni, (ál)tudományoskodás nélkül, egyszerű, közérthető nyelven.
Ez a blog nem tankönyv, nem törekszik teljességre, nem akar az érdeklődőre ráborítani egy kisebb kérdésnél egy egész könyvtárat. Az sem rossz, de az legyen az érdeklődő döntése.

Főző Attila László

facebook

Hozzászólások

vidzset.

Budapesti légszennyezés

Budapest szmogtérképe

A Föld által felhalmozott hő

Múzeum szemét árut nyom. Tied?

2009.03.07. 16:58 :: H2SO4

Azt a címet is választhattam volna, hogy Pornó a múzeumban, de az túl szenzációhajhász és barátságtalan lett volna, így inkább a Sztaki anagramma-keresőjére bíztam azt, hogy címet gyártson abból, hogy: természettudományi múzeum.
Aki már járt a Magyar Természettudományi Múzeumban, az tudja, hogy a név kissé megtévesztő. A magyar stimmel. A természettudományok közül azonban csak nagyon kevés bukkan fel a múzeumban. A geológia és a biológia egyes területeibe tekinthet bele a látogató.
A múzeumban többször jártam korábban diák jellegű fiatalokkal. Ezúttal két közeli hölgy hozzátartozómmal látogattunk el a múzeumba megnézni az Expedíció a pillangók zöld szigetén című kiállítást. A lepkeház kicsi, de szép és érdekes is. A kiállítás többi részét alig nézte meg valaki ottlétünkkor, pedig az is érdekes. Ajánlom mindenkinek.
Már a lepkeház megtekintésekor is csökkenti az élményt, hogy lényegében egy építési terület mellett kell elhaladni és a kerek kiállítási csarnok kis részén van csak valami. A pillangók után átszállingóztunk az állandó kiállításhoz is, ahol szintén voltak elzárt, üres, de rendezetlen területek.
A kiállítás unalmas, elavult, nem tetszetős. Nem volna sportszerű a múzeumot más, külföldi intézményekhez hasonlítani, mert bizonyára sokkal kevesebb anyagi lehetőség áll rendelkezésre. Mégis elszomorító, hogy a hétvégi látogató egy rosszul megvilágított területen bolyong, kevés informatív felirat és egyre korszerűtlenebb installációk között. Az ásványok érdekes bemutatása vagy a múzeumpedagógiai lehetőségek üde kivételek. Végigjárva a kiállítást, nem botlottam bele sehol sem abba, hogy Darwin évforduló, sőt Darwin év van. A hónap közepén nyíló kiállítás szól majd erről is, addig a honlapon található információ.
Nem ezért ragadtam egeret.


Azt gondolom, hogy egy múzeumnak nemcsak a kiállítás szerves része, hanem a pénztár, ruhatár, a büfétár és a múzeumi árutár is. Nem pénzügyi kérdés, hogy a pénztáros ne legyen mogorva, ajánljon kiállításokat, ne akadjon fenn azon, ha valaki bankkártyával fizet vagy, hogy elsőre megoldja a kártyás fizetést. Azonban az, hogy a Magyar Természettudományi Múzeum boltjában vágni lehet az ételszagot, mert az eladó éppen ebédel és a sok bóvli és műanyag dínó között virágzik az asztrológia, a kristálygyógyítás, az már gyalázat. Kimeríti a tudománykáromlást ez a szemét egy ilyen múzeum boltjában. Mindez egy olyan világban, ahol orvosi egyetemet végzett emberek homeopátiával foglalkoznak és hódít az energia fogalmával való visszaélés.
Vajon a Petőfi Irodalmi Múzeumban lehet-e pornóújságokat, ponyvaregényt kapni? Vásárolhatunk-e a Szépművészeti Múzeum boltjában giccses, fröccsöntött szobrocskákat és aranykeretes bőrképeket?

Ez a helyzet.

10 komment · 2 trackback

Címkék: asztrológia múzeum áltudomány

A bejegyzés trackback címe:

https://h2so4.blog.hu/api/trackback/id/tr65987618

Trackbackek, pingbackek:

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

H2SO4 2009.03.07. 21:52:00

Hát igen... Olvastam ezeket a posztokat akkoriban, de most újra elolvastam a kommentekkel együtt.
Egy malomban őrlünk vagyis őrlődünk.
Akkora a homály itt, hogy fűrészelni lehet.

BeR · http://www.uniware.hu 2009.03.08. 05:57:23

No igen, a profit/megélhetés kufárjai többen vannak, mint kellene.
Homály? Az is van...
Kerítés? Ha így nézzük, kellene... ha másképp: ki mászna át rajta?
Akinek van pénze létrára...
Nem pénz kérdése? Sajnos az is...
Kinek kellene megépítenie? A múzeumok pénzhiánnyal küzdenek...
Kíváncsi lennék - vagyok, de ebben a témában esélytelenül -, hogy vajon "az állam" hová juttat többet: a múzeumoknak, vagy a hiedelmek fenntartóinak?
No de "ki" is "az állam"?
...s itt abba is hagyom...

titkom 2009.03.08. 06:38:40

Írod: "Nem pénzügyi kérdés,..." és sorolod. röviden, mert nem a hosszú sor itt a lényeg. Egyet is értek, azzal is, hogy "kimeríti a tudománykáromlást ez a szemét egy ilyen múzeum boltjában", de "írjuk ide" - ha már blogolunk, s nem élőben beszélgetünk -, hogy a "tudománykáromlás", mint fogalom, kevesek számára ismert.
Véletlenül beleakadtam a ebbe a posztodba (nem vagyok egy nagy blogger), de vajon
- hányan olvassák majd el?
- hányan írnak ide támogató gondolatokat?
- (nem is sorolom)

Ma a szemétnek van konjuktúrája, nem a tudománynak :-(

Alternatív kérdéseim?
- Ki vajon a bűnös ebben?
- Kik a tettestársak?
- Bűnről van-e szó?
(mint az ismertebb "istenkáromlás" esetében mondják/tartják: bár az elterjedtebb, mint a "tudománykáromlás")

...hmmm... ahogy most leírtam az előző ()-es gondolatot, az a kérdés vetődött fel bennem, hogy az "isten-fogalom" ápolóinak bizony van köze a "tudománykáromlás"-hoz... végül is a "homály"-t (is) ápolják (s hogy mint "mellékterméket", vagy "egyenesben", az már nagyon off-blog... vagy nem is annyira?)

No azt hiszem kéménybe írunk korommal blog-posztot :-(

titkom 2009.03.08. 06:53:36

Azt gondolom ez utóbbi hümmögésemet ez a kiváló blog-cikk alátámasztja:
szkeptikus.blog.hu/2009/02/26/ertem_az_ertelem_ellen

H2SO4 2009.03.08. 09:46:27

A kérdést én egyszerűbbnek látom. A múzeum vezetése menjen el a Csodák Palotájába és nézze meg, hogy ott milyen a bolt. Gondolom, remélem, hogy szakmabeliek. Vagy a saját boltjukban sem jártak?

Nem tudományos kérdés, de az is érdekelne, hogy a múzeumban miért nem lehet kultúra utalvánnyal kifizetni a jegyet, ha egy multiplex moziban lehet?

titkom 2009.03.08. 16:30:23

@H2SO4: nem akarok menteni senkit, hiszen "csúnya ügy", talán így kívülről egyszerű, de belülről biztosan nem: mocskos dolog a szegénység, s a múzeumok szegények :-( A bolt biztos, hogy 'gebines', talán ez lehet az oka...

"kultúra utalvánnyal kifizetni" - talán csak javasolni kellene megfelelő fórumon, bár minden utalvány valakinek biznisz: akár az is lehet, hogy nem éri meg a múzeumnak... a mozik meg bármibe belekapaszkodnak, mert sokszor konganak...

PPJ · http://greenr.blog.hu 2009.03.09. 21:00:55

Nem rég 'mink' :D is ellátogattunk párommal a lepkékhez. Kedves volt a hölgy, bár nem túl informatív. Az építési terület valóban illúzióromboló volt, de egyben azt a látszatot is keltette, hogy van máni és készülnek a kiállítások.
Magam sem értem mi a szöszt keres egy Noé bárkája nevű installáció, mint gerincesek biodiverzitását bemutatni szándékozó együttes a MTTM-ban?! A többi résszel meg voltam elégedve, ötletesek a megvalósítások, és habár bemutatásuk nem a legfrissebb technikailag, de a problémák amiket bemutatnak (sajnos) még mindig aktuálisak.

Az asztrológiával kapcsolatban: valóban felháborító az, amit ma asztrológiának neveznek! Pfhejj! DE. Van az az asztrológia, ami (a nemrég tartott szkeptikus konferencián elmondottak alapján is) tudományon alapul és kiszámolja személyenként, megvannak a tényei. Mint a grafológia: van aki "grafológus" és vásárokon aláírásból jövendöl és van grafológus akit a minisztérium írásszakértőként alkalmaz, mert még a hazugság jegyeit is képes kimutatni egy jogi pernél.

A kövekbe már ne is menjünk bele: az igazi kövek erejének tudása nem csilli-villi "bibliákban" van, hanem valahol Tibet és Nepál közt kb. 100 ember fejében.


Véleményem szerint a cikkben leírtak helytállóak a természettudományi múzeumra tekintve; de nem az asztrológia, stb. általánosított helytelenségére.

Helzs 2009.03.16. 20:51:18

Ha valakit esetleg a Természettudományi Múzeum gyűjteménykezelői munkája és kutatói bázisa is érdekel, a közelmúltban készült egy rádióműsor a múzeum szakmai hátteréről, könnyed ismeretterjesztésképp. :)
Közvetlenebb a kép.
Itt megtalálható:

civiltudomany.blog.hu/2009/03/09/feltalalt_targyak_osztalya_februari_adas

süti beállítások módosítása