A chili paprika több ezer éve ismert Dél-Amerikában. Akkor még nem használták mondjuk az inkák tömegtűntetésein az oszlatás hatékony eszközeként.
Hazai tájakon az erőspista igen népszerű, de azon túl is van élet. Mégpedig nem is akármilyen. Van olyan paprika is, amely bors! A chili őrölt változata cayenne bors néven ismert
A paprika növény nem csupán a gasztronómiában népszerű, gyógyszerek és könnygázgránátok hatóanyagaként is használják. A csípős ízért alkaloidok, a kapszaicin és származékai felelősek.
jalapeňo paprika
A kapszaicin a szájban csípős, égető érzést okoz, mert a fájdalom- és hőérzékelésért felelős idegvégződéseket ingerli. A fájdalomingerek egyik következménye endorfinok, a szervezet fájdalomcsillapítóinak és örömhormonjainak felszabadulása. A chili paprika közeli rokona a cseresznyepaprika, mely annyira áll kapcsolatban a cseresznyével, mint a lódarázs a pacikkal.
A hatóanyag a csípős paprikából alkohollal kivonható. Az alkohol eltávolítása után téglavörös olaj formájában van jelen a kapszaicin sok más vegyülettel együtt. Ezt a kísérletet azonban senkinek nem ajánlom, mivel a csípős vegyületek erősen irritatívak, a bőrrel és a szemmel való kontaktus kerülendő! A legkomolyabb paprikák esetében védőálarcot, elszívófülkét, gumikesztyűt használnak.
A szájban levő receptorokat a kapszaicin érzéketlenné teszi, ezért aki gyakran fogyaszt csípős paprikát, egyre kevésbé érzi azt csípősnek.
Van azonban egy humánerőforrásra épülő módszer is, melynek során 5 alany ízleli a csípős paprika kivonatát cukros vízben. Egy paprika vizsgálata a kivonat fokozatos hígításával történik és addig tart, amíg az alanyok már nem érzik az ízt a cukros vízben. A Scoville-skálán a zöld paprika 0 értékű, a kevésbé csípős hazai paprikák 500-
Aki a chiliről szeretne a web különböző zugaiban keresni, kösse fel ruhaneműit, mivel a találatok között 99,99% arányban a Red Hot Chili Peppers nevű zenekar szerepel.
Ez a helyzet.
A képek forrásai:
Hozzászólások