H2SO4

A világ érdekes, de ezt nem mindenki veszi észre az iskolában, vagy pedig már rég elfelejtette.
Ez a blog az ismeretterjesztésről szól. Aki minden, a blogban előforduló fogalmat ismer és ért, annak valószínűleg nem mondanak sok újat ezek a bejegyzések. Inkább azoknak szól, akik természettudományos okosságokról és butáskodásokról szeretnének valamit olvasni, (ál)tudományoskodás nélkül, egyszerű, közérthető nyelven.
Ez a blog nem tankönyv, nem törekszik teljességre, nem akar az érdeklődőre ráborítani egy kisebb kérdésnél egy egész könyvtárat. Az sem rossz, de az legyen az érdeklődő döntése.

Főző Attila László

facebook

Hozzászólások

vidzset.

Budapesti légszennyezés

Budapest szmogtérképe

A Föld által felhalmozott hő

Erős Pista és Erős José

2008.06.06. 22:19 :: H2SO4

A chili paprika több ezer éve ismert Dél-Amerikában. Akkor még nem használták mondjuk az inkák tömegtűntetésein az oszlatás hatékony eszközeként.

Hazai tájakon az erőspista igen népszerű, de azon túl is van élet. Mégpedig nem is akármilyen. Van olyan paprika is, amely bors! A chili őrölt változata cayenne bors néven ismert

A paprika növény nem csupán a gasztronómiában népszerű, gyógyszerek és könnygázgránátok hatóanyagaként is használják. A csípős ízért alkaloidok, a kapszaicin és származékai felelősek. A csípős paprikában a kapszaicin nevű alkaloid (C18H27O3N) a 8-metil-N-vanillil-6-nonenamide és származékai található. A különböző paprikákban ezen vegyületek aránya más és más.


jalapeňo paprika

A kapszaicin a szájban csípős, égető érzést okoz, mert a fájdalom- és hőérzékelésért felelős idegvégződéseket ingerli. A fájdalomingerek egyik következménye endorfinok, a szervezet fájdalomcsillapítóinak és örömhormonjainak felszabadulása. A chili paprika közeli rokona a cseresznyepaprika, mely annyira áll kapcsolatban a cseresznyével, mint a lódarázs a pacikkal.

Amikor csípős paprika marja arcunk belső világát, gyakran bedőlünk a hideg víz csábításának. Ez nem jó megoldás, mivel a kapszaicin vízben nem oldódó anyag. Nem kísérleteztem, de egy kis olaj vagy tej többet ígér. Persze ez nem vonatkozik kedves madár olvasóimra, mert ők nem érzik a csípős ízeket.

A hatóanyag a csípős paprikából alkohollal kivonható. Az alkohol eltávolítása után téglavörös olaj formájában van jelen a kapszaicin sok más vegyülettel együtt. Ezt a kísérletet azonban senkinek nem ajánlom, mivel a csípős vegyületek erősen irritatívak, a bőrrel és a szemmel való kontaktus kerülendő! A legkomolyabb paprikák esetében védőálarcot, elszívófülkét, gumikesztyűt használnak.

A csípős paprika jótékony hatását különböző dél-amerikai népek már nagyon régen ismerték. Úgy tartották, hogy a csípős paprika megszünteti a hasmenést, a görcsöket, a fogíny betegségeit. A chili paprika rendszeres fogyasztása serkenti az emésztést és védi a gyomor nyálkahártyáját a fekélybetegségtől. Léteznek kapszaicin tartalmú kenőcsök, illetve orrspray-k is. A kapszaicin, más csípős vegyületekhez hasonlóan izzadás révén hőveszteséget okoz. A forró égövi országokban ezért is szeretik az erős ételeket, melybe Erős Josét tesznek.

A maják a chili csípős darabjait az ellenségre dobták. Ennek a módszernek a mai megjelenése a paprika-alapú könnygáz alkalmazása tömegoszlatásoknál. 

A szájban levő receptorokat a kapszaicin érzéketlenné teszi, ezért aki gyakran fogyaszt csípős paprikát, egyre kevésbé érzi azt csípősnek.  

A csípős paprika „csípősségét” az ún. Scoville-skálán mérik. A mértékegység a SHU (Scoville Heat Unit), melyet szószok csomagolásán, élelmiszer reklámokban is lehet látni. A kapszaicin mennyiségét egy paprikában tudományos módszerrel az ún. HPLC segítségével határozzák meg.
Van azonban egy humánerőforrásra épülő módszer is, melynek során 5 alany ízleli a csípős paprika kivonatát cukros vízben. Egy paprika vizsgálata a kivonat fokozatos hígításával történik és addig tart, amíg az alanyok már nem érzik az ízt a cukros vízben. A Scoville-skálán a zöld paprika 0 értékű, a kevésbé csípős hazai paprikák 500-1000, a magyar konyhában is használt csípős paprikák 1500-2500 értéket érnek el. A jalapeňo paprika 2500-8000, a cayenne bors 35000-50000 értékű, a legerősebb habaňero 300000 míg a könnygáz 2000000-5300000 értékű (SHU) a Scoville-skálán.

Íme egy csípős reklám, melyben gyógyászati alkalmazások is szóba kerülnek:



Aki a chiliről szeretne a web különböző zugaiban keresni, kösse fel ruhaneműit, mivel a találatok között 99,99% arányban a Red Hot Chili Peppers nevű zenekar szerepel.

Ez a helyzet.

A képek forrásai:

3 komment

Címkék: könnygáz paprika kapszaicin

A bejegyzés trackback címe:

https://h2so4.blog.hu/api/trackback/id/tr82507528

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SyP · http://hu.wikipedia.org/wiki/User:Syp/Szocikkek 2008.06.07. 08:36:12

A Scoville-skáláról volt magyar cikk is, azt is lehetett volna linkelni: hu.wikipedia.org/wiki/Scoville-sk%C3%A1la

H2SO4 2008.06.07. 10:30:12

Kösz, beteszem a magyart. Valamiért elkerülte a figyelmemet.

Victorio · http://sandamoon.freeblog.hu/ 2008.07.16. 19:00:43

3 éve termesztek habanero csilit. Rettentően erős, de nagyon finom jellegzetes gyümölcsös íze van.
Valóban kialakul a rezisztancia a csípősségre.
Én a számmal már tényleg nem érzek csípősséget, max izzadni szoktam tőle. De a feldolgozáshoz gumikesztyű kell, mert égési sérüléshez hasonlót tud okozni a puszta bőrön.
süti beállítások módosítása