H2SO4

A világ érdekes, de ezt nem mindenki veszi észre az iskolában, vagy pedig már rég elfelejtette.
Ez a blog az ismeretterjesztésről szól. Aki minden, a blogban előforduló fogalmat ismer és ért, annak valószínűleg nem mondanak sok újat ezek a bejegyzések. Inkább azoknak szól, akik természettudományos okosságokról és butáskodásokról szeretnének valamit olvasni, (ál)tudományoskodás nélkül, egyszerű, közérthető nyelven.
Ez a blog nem tankönyv, nem törekszik teljességre, nem akar az érdeklődőre ráborítani egy kisebb kérdésnél egy egész könyvtárat. Az sem rossz, de az legyen az érdeklődő döntése.

Főző Attila László

facebook

Hozzászólások

vidzset.

Budapesti légszennyezés

Budapest szmogtérképe

A Föld által felhalmozott hő

Fémsók haknija, a tűzijáték

2007.08.15. 23:51 :: H2SO4

A tűzijátékhoz nem adnak műsorfüzetet. A színházban vagy az operában van műsorfüzet, amelyből megtudhatjuk, hogy melyik szerepet ki alakítja és a játék vagy a zene hátterében kinek a művészete örvendeztet, hagy hidegen vagy idegesít minket.
A tűzijátékot valamilyen érdekes (és sokáig rágcsálható) okból már nagyon régóta szeretik az emberek. Kicsit a régi idők katonai parádéira emlékeztetnek, amikor felvonultak a rakétavetők, tankok és más kifényesített ölőgépek, hogy megmutassák magukat nem rendeltetésszerű használat közben. Az ölőgépek hétköznapjairól legfeljebb a szpíker mesélt.

Amikor égrenéző aranyhalak módjára a tűzijátékot nézzük, akkor vajon eszünkbe jut-e a szereplők neve és az, hogy a dolgos hétköznapokban mivé szelidül ez a jelenség. Ha igen a válasza az olvasónak, akkor már lehet is más jópofa webhelyket nézni. Ha nem, akkor nem.

A tűzijáték műsorfüzete
(lángfestés hangosan több felvonásban)

A show szereplői: sók
  • aranysárga - nátrium
  • zöld - réz
  • sötétvörös - rubídium
  • kék - cézium
  • kárminvörös - stroncium
  • téglavörös - kalcium
  • és még sokan mások
A show fővédnőke: Elektron Gerjesztés István
A bámészkodók sokféle, felhevült állapotban levő fémsót láthatnak haknizni az égen a tűzijáték alkalmával.
Őszinte leszek: az elektronok imádnak kölcsönkérni. A hő révén az elektronok kedvezően jutnak kölcsönhöz és a felvett energia segítségével azonnal egy magasabb energiaszintre pattannak. Ott jól szórakoznak, majd igen gyorsan visszatérnek és becsülettel visszaadják a felvett energiát, mely bizonyos esetekben fény formájában jelentkezik. Ilyenkor az akció nem marad titokban. Sőt. A fény hullámhossza nagyon beszédes. Megmutatja, hogy mennyi energiát vett fel az elektron, mely rendkívül válogatós. Az elektron csak annyi energiát tud elfogadni, amely pontosan a nagyobb energiájú szintre viszi. Sem többet, sem kevesebbet nem fogad el! (Költőpénz nincs.) Ez a folyamat a gerjesztés és az energia éppen a két energiaszint különbsége, mely jellemző az anyagi minőségre. Más színe van a nátriumban történő gerjesztés eredményének (sárga) és más a bárium esetében (halványzöld).

A tűzijátékban tehát csak lehetőséget kell adni a gerjesztésre. A különböző fémsók atomjai a lángban elegendő energiakölcsönhöz juttatják magasabb energiaszintre vágyó elektronjaikat. Azok pedig a kiruccanás végén fénnyel szórakoztatják a bámészkodó világkupa résztvevőit.
Esős hétköznapokon, amikor nincs tűzijáték, a módszer akár különböző fémek azonosítáráa is alkalmas, hiszen a kibocsátott fény jellemző a szereplőkre. Ez a módszer a lángfestés, melynek komoly változata a lángfotometria, ahol már nem szabad szemmel nézik a színeket. A lángfestésről többet is lehet olvasni itt.

Szerencse, hogy a tűzijáték este van, mert akkor még színes fényekkel meg lehet világítani az amúgy bűzös füstöket, mely a sok elégett vagy visszamaradt vegyszert tartalmazza. Az is szerencse, hogy vannak olyan fématomok, melyek a gerjesztés után kibocsátott energiát éppen látható fény formájában bocsátják ki. Az ultraibolya tartományban ügyeskedő elektronoknak nyomát sem látnánk szabad szemmel. Így amikor augusztus 20-án tömegesen nézzük a színes fényeket (picit félve a vihartól), akkor gondoljunk hálával a nátriumra, a rézre, a lítiumra és barátaikra.

Ez a helyzet.
 

2 komment

Címkék: elektron tűzijáték hullámhossz lángfestés gerjesztés

A bejegyzés trackback címe:

https://h2so4.blog.hu/api/trackback/id/tr49141076

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Serene 2007.08.18. 18:36:06

Frappáns szöveg, tetszik a leírás.

cuprum 2007.09.03. 17:15:25

A cézium valóban kékre festi a lángot, de nagyon drágává tenné a tűzijátékot.
A kék szín előállítása nehéz feladat, érdekes módom ehhez is rezet szoktak használni, mint a zöldhöz. Finom rézpor vagy pl. réz-benzoát van a rakéták anyagába keverve.
süti beállítások módosítása