H2SO4

A világ érdekes, de ezt nem mindenki veszi észre az iskolában, vagy pedig már rég elfelejtette.
Ez a blog az ismeretterjesztésről szól. Aki minden, a blogban előforduló fogalmat ismer és ért, annak valószínűleg nem mondanak sok újat ezek a bejegyzések. Inkább azoknak szól, akik természettudományos okosságokról és butáskodásokról szeretnének valamit olvasni, (ál)tudományoskodás nélkül, egyszerű, közérthető nyelven.
Ez a blog nem tankönyv, nem törekszik teljességre, nem akar az érdeklődőre ráborítani egy kisebb kérdésnél egy egész könyvtárat. Az sem rossz, de az legyen az érdeklődő döntése.

Főző Attila László

facebook

Hozzászólások

vidzset.

Budapesti légszennyezés

Budapest szmogtérképe

A Föld által felhalmozott hő

Téves tévés molekulák

2014.11.08. 18:08 :: H2SO4

Oxygen_molecule.pngA kémia szó már ott tart, hogy el sem hangzik a médiában. Kivéve azt az esetet, amikor emberek egymással való szerelmi jellegű kapcsolatára azt mondják, hogy "működik a kémia". Egy biológus ilyenkor kb. azt érezheti, mint egy kémikus, amikor a kémiai Nobel-díjat már megint biológusnak adják. Ez a "működik a kémia" inkább a sportban játszik szerepet, mert a tudományhoz értők ettől a kifejezéstől rögtön a falmászásra gondolnak és végre is hajtják azt.

Örülünk tehát, ha a kémia valahogyan felbukkan olyan televíziós csatornákon, amelyeket nappal nézhetnek az emberek. A Brutális kémia (és elődje a Brutális fizika) a Spektrum TV műsorán látható és vélhetően a szórakoztatás a legfontosabb célja, ami már eleve jó hír a kémiával vagy a fizikával összefüggésben. A részletes magyarázat nem fér be az adásokba, így a kémia valódi lényege, hogy mi is történik a részecskék szintjén leginkább kimarad, de ez nem a műsor készítőinek a hibája. Egy kémiai reakció vagy akár egy molekulaszerkezet magyarázata fő műsoridőben valószínűleg tömegtüntetéshez vezetne az adott csatorna székházához. :-)

E helyen csak arról szeretnék szólni, hogy a grafikusok sok esetben helyesen is rajzolhatnának, nem csupán szépen. A molekulamodellekkel mindig gond van. A legtöbbször a szén-dioxid (CO2) molekulájával szokott gond lenni. Ezt ugyanis sokszor a V-alakúnak ábrázolják az egyenes, lineáris helyett. A rajzoló arra gondol, hogy van egy nagyobb bogyó és két kisebb, hát sokkal gusztusosabb, ha V-alakban állnak, olyanok így, mint egy kis állatka. Vagy lehet, hogy beugrik a vízmolekula. Itt viszont a C=O kettős kötések és a hiányzó szabad elektronpárok (amik a víznél ott vannak) miatt ez a molekula nem V- alakú, hanem egyenes

Ha a keresőben keresünk CO2-molekulát, akkor már az első oldalon is találunk hibásakat!

co2.PNG

A Brutális kémia egyik adásában a hidrogén-peroxid (H2O2) katalitikus bontását mutatták be látványosan nagy habképződéssel. A kísérlet eredményét szokták az elefánt fogkrémének is nevezni. :-) A magyarázathoz egy kis illusztrációt is készítettek, ahol a keletkező oxigén részecskéit is ábrázolták kis körök formájában (beleírva, hogy O2). Ha már fáradtságos munkával rajzoltak, igazán illusztrálhatták volna az O2-molekulát kétatomosnak. Lehet, hogy nem olyan aranyos a valóság, mint az egy köröcske, de mégis úgy van. Ha valaki mindenhol így látja, lehet, hogy vizuális memóriája egyszer a kémiai tudását is segíti.

bru.jpg

ozonefehertwitter02_logo.jpgAz Ozone Network egy másik ismeretterjesztő csatorna, amelyen sok érdekes műsor és beszélgetés is helyet kap. A csatorna nevét tagadhatatlanul az oxigén háromatomos változatáról, az ózonról kapta, amelyhez sok tévhit is kapcsolódik. Az ózon molekulájában tehát 3 db oxigénatom kapcsolódik össze oly módon, hogy a szerkezet V-alakú kb. 117 fokos kötésszöggel. A középső oxigénatom a szomszédaival érdekes módon az egyes és a kettős kötés között vacillál, ezért az ózon kifejezetten reakcióképes gáz, amelynek "illatát" minden irodai dolgozó ismeri. (A keresőben az ózonnak is megtaláljuk a helytelen molekula ábrázolásait is.)

Az Ozone Network logója azonban 3 kört tartalmaz, ez kedves dolog, viszont nem egyforma méretűek ezek. Ez nem olyan jó, mert ez sérti az oxigénatomok egyenlőségét. Persze mondhatjuk, hogy a csatorna logója esetleg egy vízmolekula, de ez olyan, mintha az elefánt jele az óvodában egy varjú lenne. 

ozoneballs.png

az ózon (O3) molekulája

Ezek persze nem nagy hibák, apróságok. Nagyjából olyan, mintha azt mondanánk, hogy Mohácson a csata 1600-ban volt vagy pedig Petőfi Sándor Prágában született és alkotott.

Ez a helyzet.

1 komment

Címkék: kémia ózon oxigén molekula

A bejegyzés trackback címe:

https://h2so4.blog.hu/api/trackback/id/tr806878559

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nevergone 2014.11.08. 19:25:22

Még sok bejegyzést, szeretem! :)