H2SO4

A világ érdekes, de ezt nem mindenki veszi észre az iskolában, vagy pedig már rég elfelejtette.
Ez a blog az ismeretterjesztésről szól. Aki minden, a blogban előforduló fogalmat ismer és ért, annak valószínűleg nem mondanak sok újat ezek a bejegyzések. Inkább azoknak szól, akik természettudományos okosságokról és butáskodásokról szeretnének valamit olvasni, (ál)tudományoskodás nélkül, egyszerű, közérthető nyelven.
Ez a blog nem tankönyv, nem törekszik teljességre, nem akar az érdeklődőre ráborítani egy kisebb kérdésnél egy egész könyvtárat. Az sem rossz, de az legyen az érdeklődő döntése.

Főző Attila László

facebook

Hozzászólások

vidzset.

Budapesti légszennyezés

Budapest szmogtérképe

A Föld által felhalmozott hő

Sivatagi mágnesek

2009.02.14. 00:12 :: H2SO4

Aki a mágneseket szereti, rossz ember nem lehet, tartja a mondás. Ha mágnesekről esik szó, akkor legtöbbször az állandó mágnesekre gondolunk és valljuk be, hogy sokszor egy patkó alakzat is beugrik. Lényegesen több elektromágnes vesz minket körül, de az állandó mágnesek is nagyon érdekesek.
Miből készül a mágnes? Erre a kérdésre sokan vágnák rá azt, hogy vasból. A vas olyan celebritás a periódusos rendszerben, hogy bérelt helye van a „Kémia 1 perc alatt” című zsebkönyvben.

Az anyagok mágnessége nem egyszerű téma. A mágneskutya (mint mindig) az atomszerkezetben van elásva. Mindjárt három kutya is lehet, mivel van diamágnesség, paramágnesség és ferromágnesség is. Ez utóbbi tulajdonsággal rendelkezik a vas és néhány vegyülete, mely az állandó mágnesek gyakori összetevője.

Egy kedves kollégámtól kaptam egy kis homokot és pár érdekes fotót a Namíb sivatagból. Ez a homok ránézésre is más, mint a kvarchomok (lásd a fenti, pókos fotón is). Vörösebb és láthatók benne különböző színű szemcsék. A Mars bolygóhoz hasonlóan a vöröses szín jelen esetben is vasvegyületekről árulkodik, azonban érdekes élményben lehet részünk, ha mágnessel közelítünk a homokhoz. A fotókon látható, hogy egy erős mágnessel mire lehetünk képesek, hogyan nyerhetünk ki "fekete homokot".

Két kis házivideót készítettem (a minőségért L-nézést), amelyen látható a homok apró titka.



A namíbiai homokban sok magnetit (Fe3O4) található, melynek fekete szemcséi szemmel is jól láthatók. A magnetit a természetes mágnesek ősatyja, mivel a legenda szerint épp ezt az ásványt találta meg egy krétai pásztor (kinek neve Magnés volt) több mint kétezer évvel ezelőtt.
Egy állandó mágnes segítségével a homokból kicsalogatható a sok, természetes mágnesszemcse. A csalogatáshoz szintén magnetitet használtam, annak is csiszolt, giccsesebb változatát.


A namíbiai homokban tehát hemzsegnek a parányi, természetes mágnesek.

A vas mellett azonban más fémek és ötvözeteik is az állandó mágnesek alkotó között szerepelnek. A vas periódusos rendszerbeli szomszédai, a nikkel (Ni) és a kobalt (Co) és számos ötvözetük rendelkeznek ferromágneses tulajdonsággal. Ez azt jelenti, hogy az anyag belsejében rengeteg parányi mágnes van. Ezek tudják, mi a fegyelem, mivel mind azonos irányban állnak mágneses szempontból. A mágnesezhető anyagok külső mágneses térrel vehetők rá ugyanerre. A fentieken túl a mangán és a króm vegyületei között is találunk ferromágneses tulajdonságúakat.

A legerősebb és legdivatosabb állandó mágnesek alkotói azonban a lantanidák közül kerülnek ki. A lantanidák a periódusos rendszerben (pusztán formai okokból) a többi elemtől külön, alul helyezkednek el. A neodímium ötvözetből mágnesek a legelterjedtebbek. Ezeket az elektronikában is használják és érdekes játékokban is találkozhatunk velük.


Ez a helyzet.

A fotókat Barta Géza készítette. Köszönet értük!

 

5 komment

Címkék: mágnes sivatag homok magnetit

A bejegyzés trackback címe:

https://h2so4.blog.hu/api/trackback/id/tr17941999

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ras · http://futo.blog.hu 2009.02.17. 07:21:49

a múltkor láttam ezt a NeoCubeos videót, egyből te jutottál eszembe, hátha neked is megvan a dolog. Ismét jó poszt :)

Benkő Pál 2009.02.19. 12:53:00

hol lehet erős mágnest venni? lehetőleg nem egy egész NeoCube-ot (bár az se rossz).
(a giccses magnetit megvan.)

H2SO4 2009.02.19. 19:57:57

Egy tanár barátom a Vaterán vett erős neodímium mágneseket. Ha meglátja a kommentet, biztos ír részleteket.

lovo52 2009.03.14. 23:59:16

Szohoz sem tudok jutni! És még azt hittem hogy már mindent ismerek!

kino 2010.04.21. 13:11:03

borsmagnet, euromagnet :)
süti beállítások módosítása