H2SO4

A világ érdekes, de ezt nem mindenki veszi észre az iskolában, vagy pedig már rég elfelejtette.
Ez a blog az ismeretterjesztésről szól. Aki minden, a blogban előforduló fogalmat ismer és ért, annak valószínűleg nem mondanak sok újat ezek a bejegyzések. Inkább azoknak szól, akik természettudományos okosságokról és butáskodásokról szeretnének valamit olvasni, (ál)tudományoskodás nélkül, egyszerű, közérthető nyelven.
Ez a blog nem tankönyv, nem törekszik teljességre, nem akar az érdeklődőre ráborítani egy kisebb kérdésnél egy egész könyvtárat. Az sem rossz, de az legyen az érdeklődő döntése.

Főző Attila László

facebook

Hozzászólások

vidzset.

Budapesti légszennyezés

Budapest szmogtérképe

A Föld által felhalmozott hő

Szilveszterkor a Naprendszer

2007.12.28. 22:14 :: H2SO4

Bárkit kérdezünk, tudja, hogy mikor van Szilveszter. Addig nincs is gond, amíg a szomszéd utcában kérdezősködünk. Amint megkérdezzük azokat az ismerőseinket, akik más országokban fogak koccintani és a mienktől teljesen eltérő himnuszokat, államelnököket hallgatni, már gond lehet. Időzónák csíkozzák be a Földgolyót. Világos, hogy II. Erzsébet előbb hörpint a pezsgőből, mint Vlagyimir Putyin (főleg, hogy a dzsúdós nem iszik).
Óriási baj van azonban, ha a Holdon vagy a Marson lakó haverjainkat kérdezzük. Mikor nézzen bolygónkra a Cassini űrszonda, ha Szilveszterkor akar minket megpillantani? Nos erre egyszerű a megoldás. Ezért használjuk az egyezményes koordinált világidőt (Universal Time Coordinated, UTC), mely a korábban használt greenwich-i idő (GMT) utóda.

Nézzük meg, hogy miként látszik a Föld a Holdról 2008. első pillanataiban (UTC)!

A képen látható, hogy éppen "félföld" van.

Egy nagyon jó távcsővel a Merkúrról más lenne a kilátás. A Naphoz legközelebbi pályán keringő bolygó ekkor több, mint 205 millió kilométerre lesz tőlünk. (Messzebb, mint a Nap.)

Jelenleg a Földtől legtávolabb járó ember által épített űreszköz a Voyager-1 űrszonda. Ha több mint 15,5 milliárd kilométer távolságból valaki a kék bolygóra tekintene, ezt látná:

A Földről nézve Szilveszterkor a Naprendszer legnagyobb bolygója, a Jupiter:

Picinyke pötty jelzi az Europa helyét. Nem azt a helyet, ahol szerencsénk van éldegélni, hanem a Jupiter negyedik legnagyobb holdját, melyet még Galilei bácsi fedezett fel. A képen barnállik a Nagy Vörös Folt nevű örvény is, mely lényegében a Jupiter szexepilje.

Az utolsó képen a Cassini űrszonda látszik, szintén a Földről nézve. Meglehetősen illusztris a társaság, hiszen ott a Szaturnusz és annak néhány holdja is. Nem meglepő, hiszen a Cassinit éppen azért juttatták az űrbe 1997-ben, hogy a Szaturnuszt és környezetét tanulmányozza és ezt ő már meg is tette. Koktélokat szürcsölgetve utazik immár 4,6 milliárd kilométerre tőlünk.A képek a NASA Solar System Simulator programjával készültek. A szimulátorral böngészni kellemes időtöltés, ajánlom mindenkinek az új esztendőben is.

Ez a helyzet.

1 komment · 2 trackback

Címkék: nap föld nasa naprendszer szaturnusz hold jupiter utc

A bejegyzés trackback címe:

https://h2so4.blog.hu/api/trackback/id/tr71277755

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mature Dating 2017.12.10. 04:03:02

Okemos Hotels - sacnonprentlog on blog.hu

Trackback: visit my web site 2017.10.20. 00:01:37

Sample employee evaluation comments - xiugajj

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

be8ki 2009.08.22. 23:17:58

nem ismerem az európai államfők alkoholizálási szokásait, de Putyin igenis hamarabb meghúzhatja a kölyökpezsgőjét... ők a GMT-hez (vagy UTC-hez) képest pluszban vannak, előrébb van az órájuk, vagyis hamarabb eljönnek a várva várt pillanatok :)