H2SO4

A világ érdekes, de ezt nem mindenki veszi észre az iskolában, vagy pedig már rég elfelejtette.
Ez a blog az ismeretterjesztésről szól. Aki minden, a blogban előforduló fogalmat ismer és ért, annak valószínűleg nem mondanak sok újat ezek a bejegyzések. Inkább azoknak szól, akik természettudományos okosságokról és butáskodásokról szeretnének valamit olvasni, (ál)tudományoskodás nélkül, egyszerű, közérthető nyelven.
Ez a blog nem tankönyv, nem törekszik teljességre, nem akar az érdeklődőre ráborítani egy kisebb kérdésnél egy egész könyvtárat. Az sem rossz, de az legyen az érdeklődő döntése.

Főző Attila László

facebook

Hozzászólások

vidzset.

Budapesti légszennyezés

Budapest szmogtérképe

A Föld által felhalmozott hő

Citrom vs. lime

2007.12.06. 17:03 :: H2SO4

A "merül vagy nem merül" játékban két gyümölcs állt rajthoz. Egyik sem doppingolt, viszont az egyik jobb úszási képességekkel érkezett a vízzel teli tál széléhez.
A citromot sárga mezben láthatjuk, míg a zömökebb lime zöld színű úszódresszt húzott magára. Az összecsapást a gyümölcsök rokonai is pattanásig feszülve nézték végig.

Rokoni kapcsolat ide, hasonlóság oda, az első félidőben bizony a citrom makacsul megőrízte sűrűségét és nem volt hajlandó elmerülni. A lime nem tudott dacolni adottságaival és bár tömegét tekintve 5 grammal elmaradt sárga mezes társától, sűrű teste lehúzta a vizestál aljára.

De nézzük az összecsapásról készült bejátszást:

Az alkohol (jelen esetben annak denaturált változata) sűrűsége (kb. 800 kg/m3) kisebb a víz sűrűségénél (kb. 1000 kg/m3). Amikor az alkohol belépett az ádáz küzdelembe, a víz már elkeseredetten várta, hiszen nem tudott mit kezdeni a citrommal. A sárga mezes résztvevő nem akart (és nem is tudott) elmerülni. A citrom sűrűsége csak kicsit volt kisebb a víz sűrűségénél, de nagyobb volt az alkoholénál. Ezért az alkohol belépése a második félidőben lecsökkentette a folyadék sűrűségét annyira, hogy a citrom kénytelen volt csatlakozni csöndes, ám zömök rokonához, a nála sűrűbb lime-hoz.

Ez a helyzet.

6 komment

Címkék: citrom arkhimédész törvénye lime sűrűség

A bejegyzés trackback címe:

https://h2so4.blog.hu/api/trackback/id/tr83254590

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lazz 2007.12.06. 18:03:31

hehe, milyen kis okos vagyok. =)

H2SO4 2007.12.06. 18:51:27

Az bizony! Gratulálok! :-) Citrom, akarom mondani, inkább lime-díjas vagy :-)

csacsipoci 2007.12.08. 22:38:45

bunda:-D:-D

H2SO4 2007.12.09. 19:27:42

Én sem tudom, hogy miért bunda. Majd Csacsipoci megírja.

csacsipoci 2007.12.10. 13:56:15

áhh, csak sajnáltam szegény, legyűrt citromot...ilyen az élet, előbb-utóbb elsüllyesztenek