H2SO4

A világ érdekes, de ezt nem mindenki veszi észre az iskolában, vagy pedig már rég elfelejtette.
Ez a blog az ismeretterjesztésről szól. Aki minden, a blogban előforduló fogalmat ismer és ért, annak valószínűleg nem mondanak sok újat ezek a bejegyzések. Inkább azoknak szól, akik természettudományos okosságokról és butáskodásokról szeretnének valamit olvasni, (ál)tudományoskodás nélkül, egyszerű, közérthető nyelven.
Ez a blog nem tankönyv, nem törekszik teljességre, nem akar az érdeklődőre ráborítani egy kisebb kérdésnél egy egész könyvtárat. Az sem rossz, de az legyen az érdeklődő döntése.

Főző Attila László

facebook

Hozzászólások

vidzset.

Budapesti légszennyezés

Budapest szmogtérképe

A Föld által felhalmozott hő

Pontos pontatlanság

2007.11.09. 21:48 :: H2SO4

Kedves hallgatóink, maradjanak velünk, mert most hírek következnek itt a huszonnyolc pont hármon.
Pont ilyen és hasonló megfogalmazásokról írnék. Az ultrarövid hullámú tartományban sugárzó rádiók esetében a frekvencia egy tizedes szám, pl. 96,7 MHz. A magyar nyelvben a tizedes számoknál pont egy tizedesvesszővel választjuk el az egész részt a tört résztől. Pont arra igyekszem utalni, hogy a pontnak nincs helye ebben a konstellációban. A rádióadások esetében a vivőhullám frekvenciáját angolszász országokban az ottani helyesírás szabályai szerint tizedesponttal írják, pl. 96.7 MHz.
Ez az, amit nálunk szóban és írásban szajkóznak a rádiósok és mások is. Bosszantó ez a pontatlanság.

Pontosítani szerettem volna a bejegyzést azzal, hogy megnéztem magyar rádióadók honlapján a frekvenciákra vonatkozó pontos adatokat. Kereken (akarom mondani, pont) 28 darab országos és Budapest környéki regionális rádióadó honlapját néztem meg.

Ezek közül pont öt adó esetében találtam meg a frekvenciát vagy frekvenciákat helyesen megadva, tizedesvesszővel. Azt hiszem, hogy megérdemlik nevük említését itt: Calipso, Fúzió Rádió, Gazdasági Rádió, Juventus Rádió. A több frekvencián is fogható adók sokkal nagyobb arányban "pontoznak".

A honlapok között a legérdekesebb listát pont a kedvenc adómnál találtam. Ahogyan a mellékelt képen is látszik, bizony a gépelő keze néha megingott, előbújt belőle a zombi és pontok is becsúsztak. Igaz, sok vessző, pontot győz. Ezért meg kell említeni a Magyar Rádiót is, mert náluk található ez az érdekes lista, de csak a Kossuth, pontosabban az MR1 Kossuth rádiónál.

A tizedespont fullánkját azonban nem csupán a rádióadók fúrták bele a köztudat vastag bundájába.
Embertársaink jó része issza reggeli kakaóját, utazik a buszon és jár moziba abban a tudatban, hogy a semleges kémhatás 5.5 (öt pont öt). Ez az elem biztos szerepelne egy kémiatanárok számára készülő horrorfilmben.
Pontosítsunk!  Itt nemcsak a pont a pontatlan, hanem az érték is, melynek sokszor jobb a renoméja a hetesnél. Mindez egy kozmetikai termék reklámja hatására alakult így, de hiszem, hogy lassan ki fog kopni.
A semleges kémhatásnál a pH=7. Az 5,5 (öt egész 5 tized) a bőr kémhatása.

Pont ez a helyzet.

Szólj hozzá!

Címkék: rádió frekvencia hullámhossz tizedesvessző tizedespont

A bejegyzés trackback címe:

https://h2so4.blog.hu/api/trackback/id/tr24223942

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.