H2SO4

A világ érdekes, de ezt nem mindenki veszi észre az iskolában, vagy pedig már rég elfelejtette.
Ez a blog az ismeretterjesztésről szól. Aki minden, a blogban előforduló fogalmat ismer és ért, annak valószínűleg nem mondanak sok újat ezek a bejegyzések. Inkább azoknak szól, akik természettudományos okosságokról és butáskodásokról szeretnének valamit olvasni, (ál)tudományoskodás nélkül, egyszerű, közérthető nyelven.
Ez a blog nem tankönyv, nem törekszik teljességre, nem akar az érdeklődőre ráborítani egy kisebb kérdésnél egy egész könyvtárat. Az sem rossz, de az legyen az érdeklődő döntése.

Főző Attila László

facebook

Hozzászólások

vidzset.

Budapesti légszennyezés

Budapest szmogtérképe

A Föld által felhalmozott hő

Esőcseppnyi tévedés

2007.09.09. 00:30 :: H2SO4

Esőt a legkisebb gyerekek is ügyesen rajzolnak. Gömbölyded felhőcskével, hegyes kis cseppecskékkel. Ezen gyermekek egy kicsi része később a médiában helyezkedik el (mint sok millióan) és a tévés időjárásjelentésnél ügyesen mutogatja az őszi eső hegyes kis cseppjeit a térképen.

A cseppek (sunyi, de megbocsátható módon) mélyen hallgatnak. Ha benézünk az aktájukba, akkor azonban láthatjuk, hogy az igazolványképpel gond van. Az esőcseppek nem is így néznek ki!
A vízcseppek a legjobb esetben szabadeséssel közelítik meg a szélvédőket, esernyőket és a növényeket. Rosszabb esetben a szél ezt megzavarja. Esés közben (ha szél nincs) csak a gravitáció és a légellenállás hat rájuk. Alakjuk ezért közelít egy gömbhöz. A hegyes cseppalakkal akkor találkozunk, ha a súly is jelen van, azaz a csepp valahol lóg. Például, ha a csöpög a csap. Az esőcseppek alakja akkor lenne ilyen hegyes, ha mondjuk kicsike manócskák tartanák őket esés közben a pici ujjacskáikkal. Ez viszonylag ritkán történik a természetben.
Az esőcseppek alakjával kapcsolatos problémát bárki saját maga is átgondolhatja egy kerekded, vízzel töltött lufi segítségével.

 A képen jól látható a rajzokból is ismert cseppalak (és a kolléganőm keze). Itt fellép a súly, azaz a lufiban levő víz húzza a kolléganőm kezét. Ő ennek ellenáll, tartja a lufit és emiatt kialakul ez az alak.
Ha a lufit leejtjük, akkor esés közben ez az alak eltűnik és a gömbhöz hasonlító formát látunk. (Ha nagyon figyelünk.) (Szabad)esés közben súlytalanság van. Itt látható egy rövidke videó egy vízzel töltött lufi eséséről. A filmecskéből kivágott képen látszik, hogy a hegyes cseppalak az eső esetében téves. Nem akarom a véradásszervezőket bántani, de az ő plakátjaikkal is vannak gondok.

A legfigyelmesebb olvasóknak talán feltűnt, hogy a lufis képek mellett hirtelen egy kis mécses képe is felbukkant. Nos, ha már így kitudódott...
A gyertyaláng felfelé hegyesedő alakja a felhajtóerő miatt van. Ha a gyertyát (mécsest) elejtenénk, akkor esés közben (súly hiányában) felhajtóerő sem hatna és akkor gömb alakú lángot látnánk.

Ez a helyzet.

Köszönöm kollégáimnak a felvételhez nyújtott cseppnyi segítséget.

2 komment

Címkék: súly csepp felhajtóerő súlytalanság esőcsepp

A bejegyzés trackback címe:

https://h2so4.blog.hu/api/trackback/id/tr83160721

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

PeterPan 2008.11.07. 21:35:37

A csepp rendben van, de a lánggal akad egy kis gond. Nehéz belátni, hogy az esés közben a levegő nem hat rá.
Régebben láttam viszont egy kisfilmet amikor súlytalanság állapotában (űrhajó fedélzetén) gyújtottak gyertyát. Az tényleg gömb alakú volt, de talán ha 2-3 másodpercig éget csak.

H2SO4 2008.11.07. 21:48:59

A súlytalanság és a szabadesés ilyen szempontból egyenértékű. A súlytalanság állapotában sem úgy végezték gondolom a kísérletet, hogy közben fújták a lángot.
A szabadesésnél is egy dobozban érdemes ejteni, de a tendencia már akkor is látszik, ha hirtelen leengedjük.
A cseppnél egyébként éppúgy van közegellenállás.