H2SO4

A világ érdekes, de ezt nem mindenki veszi észre az iskolában, vagy pedig már rég elfelejtette.
Ez a blog az ismeretterjesztésről szól. Aki minden, a blogban előforduló fogalmat ismer és ért, annak valószínűleg nem mondanak sok újat ezek a bejegyzések. Inkább azoknak szól, akik természettudományos okosságokról és butáskodásokról szeretnének valamit olvasni, (ál)tudományoskodás nélkül, egyszerű, közérthető nyelven.
Ez a blog nem tankönyv, nem törekszik teljességre, nem akar az érdeklődőre ráborítani egy kisebb kérdésnél egy egész könyvtárat. Az sem rossz, de az legyen az érdeklődő döntése.

Főző Attila László

facebook

Hozzászólások

vidzset.

Budapesti légszennyezés

Budapest szmogtérképe

A Föld által felhalmozott hő

Péhá érték

2007.07.15. 00:33 :: H2SO4

Van egy csütörtök esténként jelentkező sóműsor az egyik kanálison, akarom mondani csatornán, mellyel sok gond van. Ezek egyike a mételyek mételye, az ismeretterjesztési bulvár kullancs állata. A péhá érték.

A fenti fogalmat ismerőket a nagyvilágban könnyű felismerni. Ők leginkább péhának mondják és nem mindig teszik hozzá a péhához az értéket. A legelegánsabbak, akik ritkán bukkannak fel a dzsungelben, egyszerűen kémhatásnak mondják ezt a valamit. A péhá érték problémájával minden kémiatanárnak meg kell küzdenie az osztályok százaiban. Ha nem teszik, gyáva kukacok.

A pH különböző folyadékok kémhatását fejezi ki. (Az írásmód fontos! pH és nem ph, PH vagy Ph.) Vagyis azt, hogy mennyire savas az a folyadék. Vagy mennyire lúgos. Valójában a savasságot úgy mérjük meg, hogy valamilyen módon meghatározzuk, hogy 1 dm3 oldatban hány mól oxóniumion (H3O+) van. Ez a szám általában kellemetlenül kicsi, és szükségünk van tíz negatív hatványaira is a kifejezéséhez.
Például a gyomornedv 1 dm3-ében nem kevesebb, mint 6 023 000 000 000 000 000 000 darab oxóniumion (H3O+) van. Ez a szám nem embernek való, ezért a kémikusok a mólt használják és azt mondják: a gyomornedvben kb. 0,01 mól (vagyis 10-2) oxóniumion van dm3-enként. (1 mól az az anyagmennyiség, mely 6,023.1023-on darab részecskét tartalmaz. Jelzem, hogy az anyagmennyiség SI alapmennyiség ám.)
Van olyan gyomor is, amelyben kevesebb oxóniumion van, mondjuk 0,001 mól (vagyis 10-3) dm3-enként. A mol/dm3 a koncentrációnak a mértékegysége. A koncentráció jele a  szögeletes zárójel,  például így [HCl] (azaz a hidrogén-klorid koncentrációja).

A savasságról egész jó el lehetne beszélgetni ezeket a számokat mondogatva, de volt, aki még ezt is egyszerűsítette. Ez a Sörensen nevű ember 1909-ben vezette be a pH fogalmát. A H betű az oxóniumion hidrogénjére utal, mivel a savakban ez egy nagyon fontos szereplő. A p betű azt jelenti a kémhatás esetében, hogy "addideakitevődetellenkezőelőjellel". Elegánsabban így írható:
pH = -lg ([H3O+]).

Ennyi az egész. A 10-2 mol/dm3 esetében a pH=2, a 10-3 mol/dm3 esetében a pH=3. A pH-nak nincs mértékegysége és értéke általában 0 és 14 között mozog. Lehet azonban pH=-1 és pH=2,7 is. A 0-ás pH azt jelenti, hogy az ominózus oxóniumion koncentrációja 100=1 mol/dm3. A 7-esnél kisebb értékek a savas oldatokra jellemzők, míg a 7-esnél nagyobbak a lúgosak vagy bázikusak).
A pH=7 a semleges kémhatás jellemzője. Ilyen a tiszta víz pH-ja is, melynek minden dm3-e (egyefene: minden literje) 10-7 mol oxóniumiont tartalmaz. És ezt mind meg is isszuk.
A bőr felszínén verejtékben oldott anyagok vannak. A bőr kémhatása egy kicsit savas, a pH=5,5 (nem öt pont öt kezicsókolom!).
A kémhatás mérése nagyon érdekes dolog, de ne dorbézoljunk most.

Ez a helyzet.

2 komment

Címkék: koncentráció sav ph lúg kémhatás mól

A bejegyzés trackback címe:

https://h2so4.blog.hu/api/trackback/id/tr77118175

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nádori 2007.07.15. 11:56:15

Szerintem érdemes a nagyközönség okulására azt is hozzátenni, hogy egy dm3 az pontosan egy liter.

H2SO4 2007.07.15. 19:58:58

A bejegyzés végefelé megemlítettem.