H2SO4

A világ érdekes, de ezt nem mindenki veszi észre az iskolában, vagy pedig már rég elfelejtette.
Ez a blog az ismeretterjesztésről szól. Aki minden, a blogban előforduló fogalmat ismer és ért, annak valószínűleg nem mondanak sok újat ezek a bejegyzések. Inkább azoknak szól, akik természettudományos okosságokról és butáskodásokról szeretnének valamit olvasni, (ál)tudományoskodás nélkül, egyszerű, közérthető nyelven.
Ez a blog nem tankönyv, nem törekszik teljességre, nem akar az érdeklődőre ráborítani egy kisebb kérdésnél egy egész könyvtárat. Az sem rossz, de az legyen az érdeklődő döntése.

Főző Attila László

facebook

Hozzászólások

vidzset.

Budapesti légszennyezés

Budapest szmogtérképe

A Föld által felhalmozott hő

Szódium és titánium

2007.07.08. 10:31 :: H2SO4

Az utóbbi időkben több "oktatóanyag" is szólt arról, hogy érdemes megnézni a termékek címkéit, leírásait. Hátha lejárt, átcímkézett, romlott, kamu, becsapós stb.

Sok a termékleírások között a fordítás, ahol a vegyi összetevők nevét úgy fordítják le, mintha egy színész nevéről lenne szó. Például a szódium nem egy angol musicalszínház, a Sodium magyar neve, hanem a kémiahiányos fordító hibája. Sőt, jobb, ha belenyugszunk abba, hogy a titánium nem egy, a Szaturnusz környékéről származó különleges anyag, melyet csillaghajók hoztak el bolygónkra.

A kémiai elemek zömének felfedezése a XVIII. és XIX. századra tehető. Már az is nagyon szép teljesítmény volt, hogy megkülönböztették az elemeket a vegyületektől. Ez még ma sem megy mindenkinek A legügyesebb felfedezők sorában Sir Humphry Davy és Carl Wilhelm Scheele nevét mindenképpen érdemes megjegyezni. Abban az időben az elemeket sokféle néven illették és sokféle jelölést is használtak. A nagy káoszból egy érdekes ember, Jöns Jakob Berzelius mutatott kiutat. Ő rendszerezte és el is nevezte az akkor ismert elemeket. Sőt, ő már indexeket is használt és azóta jelöljük az atomok számát is a képletben. Így valahogy: H2SO4 (a fenti címben sajnos nem lehet ezt :-(). Az igazság, az, hogy Berzelius bátyánk még felülre tette az indexeket. Ma már lejjebb adjuk a dolgot.

A Berzelius által használt latin nevekből aztán kialakultak a mai nevek. Így lett a nátrium és a titán is egy-egy elemnév.
A magyar nyelv nem egyszerű és talán ettől szép. "Mai nyelvvel" kimondva érdekesen hangzik az éleny, a légeny, kékleny, az iblany és a bűzeny is. Ennyi ny betűt még a betűk logisztikai központjában sem találunk.
A mellékelt kép egy érdekes diákmunkából származik és látható rajta, hogy van néhány ny betűs név, mely túlélte az ezredfordulót is. Az aranyat és a vasat sokan ismerik, bár van aki csak így: Arany és Vas. Ők az irodalmárok, meg az érettségizők. A horgany azonban  megmaradt a hétköznapi beszédben és nagyon kevesen tudják, hogy a cinkről beszélgetnek éppen.

A vegyjeleket a keresztrejtvényfejtők ismerik a legjobban. A ma használt vegyjelek előtt az alkimisták jelei azonosították az akkor ismert elemeket. A modern korban is fedeznek fel új elemeket, de ezeket gyakran a latin sorszám szerint nevezik el. Például a 118-as rendszámú elemet, melyet 2006-ban fedeztek fel ununoctiumnak hívják és a jele: Uuo.

Amikor olyan leírást látok, amelyben szódium szerepel, rögtön tudom, hogy a fordítás nem precíz és bizony más hibákra is számíthatunk. Lehet, hogy a fordító szándéka arany, lelkesedése éleny, de az eredmény halvany. A mi fejünk meg rőteny.

A szódium a sodium angol névből származik és nátriumot jelent. A titánium pedig nálunk inkább titán.
Ez a helyzet.

6 komment

Címkék: titán periódusos rendszer elemek vegyjel berzelius nátrium

A bejegyzés trackback címe:

https://h2so4.blog.hu/api/trackback/id/tr46113877

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

wanita 2007.07.31. 10:56:20

huhh...mostantól ez a kedvenc blogom, csak szólok, xal nem abbahagyni, sőt, 'Nádori' júzertárs felvetéseit is akceptálni kéretik, avagy: hajrá Schrödiger macsekja (egyik lieblingem;))

H2SO4 2007.07.31. 11:05:17

Nem hagyom abba! Jön a macsek is. Vevő vagyok az 5letekre. Nádori kolléga ihlette a tojást is, ő találta a cikket.

wanita 2007.07.31. 11:09:15

..vagy inkább Schrödinger? ezt sohsetom megjegyezni - namindegy, lényeg hogy hozzuk közelebb kedvenc témámat, a kvantumfizikát a mindennapok szintjén megérthető/megélhető 'valósághoz' amennyire csak lehet, és ez igazán neked való feladat, kedves Attila, nemigaz?:)

wanita 2007.07.31. 11:16:57

nahh, ennek örülök szívből - itt is leszek minden nap, ígérem, - és a tojás is jó kis ötlet volt, - bár az én legkedvencebb postom a periódusos-táblica-rajzolgató-emberkével 'készített' riportocska, nade nem nyáladzok itt tovább, hanem terjesztem inkább a blog fellelhetőségét, oks? :D

H2SO4 2007.07.31. 20:53:43

Minden nap nem írok bejegyzést, de igyekezni fogok, kösz, ha terjeszted :-)

Normális 2011.05.19. 21:37:41

...és ma azt hittem, tökönszúrom magam: egy háromdimenziós digitális szövettani mikroszkóp magyar kifejlesztőjétől is "Titánimot" (még jó, hogy nem "Tájténiumot" kellett hallanom az M1-en...
süti beállítások módosítása