H2SO4

A világ érdekes, de ezt nem mindenki veszi észre az iskolában, vagy pedig már rég elfelejtette.
Ez a blog az ismeretterjesztésről szól. Aki minden, a blogban előforduló fogalmat ismer és ért, annak valószínűleg nem mondanak sok újat ezek a bejegyzések. Inkább azoknak szól, akik természettudományos okosságokról és butáskodásokról szeretnének valamit olvasni, (ál)tudományoskodás nélkül, egyszerű, közérthető nyelven.
Ez a blog nem tankönyv, nem törekszik teljességre, nem akar az érdeklődőre ráborítani egy kisebb kérdésnél egy egész könyvtárat. Az sem rossz, de az legyen az érdeklődő döntése.

Főző Attila László

facebook

Hozzászólások

vidzset.

Budapesti légszennyezés

Budapest szmogtérképe

A Föld által felhalmozott hő

Koncentrátum és koncentráció

2007.06.13. 23:32 :: H2SO4

Amikor valamilyen szennyezőanyag kerül egy folyóba, akkor a médiában hirtelen szörnyülködni kezdenek, hogy nagy a méreg koncentrátuma. (Lehet, hogy otthon is felkiáltanak az emberek, hogy a betyárját a nagy koncentrátumnak már megint, de ezt nem látjuk.)

Valójában a szennyezőanyag koncentrációja lehet veszélyes. Ez azt jelenti, hogy az adott anyagból térfogategységenként ennyi vagy annyi van, ha már elkeveredett a szép természeti környezetben. Például, ha a koncentráció 0,5 mol/dm3, akkor egy köbdeciméter (póriasan liter) folyadékban (szőke Tisza vize) 0,5 mólnyi anyag van. (A mól az bonyolult.)

Az összetételt máshogyan is ki lehet fejezni, pl. gramm/literben, de az nem hallgat a koncentráció névre. Az ásványvizes palackokon így van feltüntetve.

Ha a Tiszában koncentrátum van, akkor valaki beleönthette az öblítőjét vagy a szörpjét, mert a koncentrátum sűrítményt jelent leginkább.

Ez a helyzet.

1 komment

Címkék: koncentráció koncentrátum összetétel

A bejegyzés trackback címe:

https://h2so4.blog.hu/api/trackback/id/tr9498315

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nádori 2007.07.20. 10:24:28

Most olvastam, hogy környezetvédelmi miniszterünknek egy reggeli tévéműsorban sikerült ózonkoncentrátumról beszélnie. Láthatóan nem olvassa a H2SO4-et...