H2SO4

A világ érdekes, de ezt nem mindenki veszi észre az iskolában, vagy pedig már rég elfelejtette.
Ez a blog az ismeretterjesztésről szól. Aki minden, a blogban előforduló fogalmat ismer és ért, annak valószínűleg nem mondanak sok újat ezek a bejegyzések. Inkább azoknak szól, akik természettudományos okosságokról és butáskodásokról szeretnének valamit olvasni, (ál)tudományoskodás nélkül, egyszerű, közérthető nyelven.
Ez a blog nem tankönyv, nem törekszik teljességre, nem akar az érdeklődőre ráborítani egy kisebb kérdésnél egy egész könyvtárat. Az sem rossz, de az legyen az érdeklődő döntése.

Főző Attila László

facebook

Hozzászólások

vidzset.

Budapesti légszennyezés

Budapest szmogtérképe

A Föld által felhalmozott hő

Türkkös tudmoáyn

2012.12.31. 18:02 :: H2SO4

A Trükkös tudomány a Discovery Channel tévécsatorna egyik népszerű sorozata, amelyben bűvésztrükknek álcázott kísérletek szerepelnek. Most, amikor Középföldén a fizika és a kémia oly sanyarú megítélés alá esik, örülni kell annak, hogy a televízióban vannak ilyen műsorok, ahol olyan szavak hangoznak el fényes nappal, hogy súrlódás, légnyomás, molekula. Mégis meg kell említeni az egyik adásban felbukkanó, a kémiai hibák toplistáján szereplő bakit. Ez a hiba jól mutatja, hogy a külső szemlélő számára apró eltérés valójában komoly hiányosságra utal. 
Az egyik műsorban egy zakót öntenek le piros folyadékkal (mintha vörösbor lenne), aztán lemossák vízzel (ami valójában alkohol), aztán meggyújtják, és szén-dioxidos oltóval leküzdik a lángokat és lám, a zakó sem nem foltos, sem nem égett. A filmesek szerint valójában fenolftaleines lúg a vörös folyadék, amit alkohollal törölgetnek, ez az alkohol ég egy kis ideig és végül a szén-dioxid hatására eltűnik a vörös folt. Ha az utcán megállítunk valakit és hirtelen megkérjük, hogy mondjon egy indikátort, akkor százból tízen a lakmuszt említenék (89-en nem értenék a kérdést :-)), de a fenolftalein is indikátor, vagyis színváltozással jelzi, ha lúgos oldatban van és lilás lesz (nem igazán vörös). Talán a filmesek másik indikátort használtak, ami valóban vörös színű lúgban, de nem merték elmondani? A hiba ezután érkezett a képernyőre. A zakón levő folt (színét hagyjuk) attól színtelenedett el, hogy az oltópalackból származó szén-dioxid egy része a zakón levő vizes oldatban szénsavvá alakulva a lúgos oldatot semlegesíti (és a fenolftalein színtelen ilyen kémhatásnál). Okosan meg is mutatták egy grafikán a CO2 és a H2O molekuláját, de hoppá, ezzel elkövették a legendás, ám súlyos hibát.
co2hibas.jpg
A képen látható molekulák közül a szén-dioxidé ugyanis hibás. Nem kicsit. Az oxigénatom kisebb a valóságban, mint a szénatom, de ez a kisebbik nagy hiba. A nagyobbik nagy hiba, hogy a szén-dioxid molekulája egyenes, nem olyan hajlott, mint a grafikán. Ó, ez apróság, mondhatnák sokan. Olyan szép, hogy sokfélék vagyunk, van, aki így rajzolja, van, aki úgy. Csakhogy aki így rajzolja, mint a filmben (és aki ellenőrizve azt, nem javíttatta ki) nem tudja az iskolás tananyagot. A szénatom ugyanis nem egyszeres, hanem kettős kötéssel kapcsolódik mindegyik oxigénatomhoz (négy kötés, darabja 2 elektron, összesen 8, ez a cél). Az oxigénatomok ennek rendkívül örülnek, mert a kettős kötés 4 elektronja mellett nekik még van kétszer kettő, vagyis 4 és így összesen szintén 8. Az oxigénatomok darabonként 2x2 elektronja taszítja egymást, de annyira, mintha legalábbis utálnák egymást és úgy lehetnek legtávolabb, ha a CO2 molekulája egyenes. Ráadásul a kettős kötés sem olyan egyszerű, mint egy = jel, ahogyan ábrázolni szokták.

Carbon_dioxide_3D_spacefill.png
A szén-dioxid molekula grafikája helyesen (By Jynto [CC0], via Wikimedia Commons)

Ezeket nem tudja, aki a rajzot így készíti el, ez pedig általános iskolai kémia tananyag. Ha ez a hiba benne maradt ebben, az amúgy érdekes filmben, akkor az jelezheti azt is, hogy más részeket sem ellenőriztek, lektoráltak. Ez a hiba nagyon gyakori, mert a szép grafikákat nem kémikusok készítik, de hogy miért nem nézik át? Az eredmény nem trükkös tudomány, hanem türkkös tudmoáyn.

Ez a helyzet.

Szólj hozzá!

Címkék: sav lúg molekula kovalens kötés indikátor fenolftalein szén-dioxid

A bejegyzés trackback címe:

https://h2so4.blog.hu/api/trackback/id/tr904989621

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása