H2SO4

A világ érdekes, de ezt nem mindenki veszi észre az iskolában, vagy pedig már rég elfelejtette.
Ez a blog az ismeretterjesztésről szól. Aki minden, a blogban előforduló fogalmat ismer és ért, annak valószínűleg nem mondanak sok újat ezek a bejegyzések. Inkább azoknak szól, akik természettudományos okosságokról és butáskodásokról szeretnének valamit olvasni, (ál)tudományoskodás nélkül, egyszerű, közérthető nyelven.
Ez a blog nem tankönyv, nem törekszik teljességre, nem akar az érdeklődőre ráborítani egy kisebb kérdésnél egy egész könyvtárat. Az sem rossz, de az legyen az érdeklődő döntése.

Főző Attila László

facebook

Hozzászólások

vidzset.

Budapesti légszennyezés

Budapest szmogtérképe

A Föld által felhalmozott hő

Beigli nagyító alatt

2011.12.25. 20:23 :: H2SO4

Karácsonykor a beiglit nem a fénysugarak károsítják, hanem sokkal inkább mechanikai hatások. Azaz nem annyira nézzük, inkább esszük. Pedig nézni is érdekes, ha van egy kis mikroszkópunk.

A képen a darált mák látható kb. 200-szoros nagyításban. A mákszemek az ópium történetének mellékszereplői voltak sokáig az ópium mellett. Az ópium a mák megszáradt tejnedve mintegy 25 féle alkaloidát tartalmaz, nagyrészt morfint. A morfin ma már nem ópiumból készül, hanem egy magyar gyógyszerész eljárása alapján mákgubóból.

A mákos beigliben is megtalálható a morfin kis mennyiségben, de ettől még nyugodtan fogyasztható, kivéve, ha élsportolók vagyunk és nem szeretnénk gondot a doppingellenőrzésen. 

A mákot már évezredek óta használják, például kenyéren, péksüteményen. A fenti képen már a mákos beigli egyik máksávját látjuk a szomszédos tésztasávval. A határvonal nem olyan éles mint mondjuk a két Korea között. A mákszemek E-vitamin források, tartalmaznak kötött formában fémionokat (pl. kalciumot, cinket, rezet) és olajtartalmuk is számottevő. Olyannyira, hogy mákolajat is sajtolnak belőlük.  

A képen kb. 20-szoros nagyításban látható egy dióbéldarabka. A dióbél 50-70%-át zsírsavak teszik ki, amelyek nagyobb része többszörösen telítetlen, azaz jócskán tartalmaznak például kettős kötéseket. Hasonszőrű társaihoz (mandula, mogyoró, földimogyoró) képest a dió több antioxidánst is tartalmaz.

 

A 200-szoros nagyítású felvételen a diós beigli határvonalainak egy kicsi darabja látszik. A sütéskor a dióban található vitaminok és aminosavak sajnos pórul járnak, így az eredmény inkább finom, mint egészséges. A nyersen fogyasztott dió azonban jó ajánlólevelekkel rendelkezik, csak előtte ki kell tessékelni a csonthéjából.

A beigliben olykor mazsolaszigeteket is találhatunk. 200-szoros nagyításnál a mikroszkóppal ott is észrevesszük a mazsolafoszlányokat, ahol szabad szemmel nem is tűnnek fel a diós töltelék sűrűjében. A mazsoláról sokan azt tartják, hogy egy szomorú szőlőszem. A mazsolák nagy mennyiségű cukrot tartalmaznak, de megtalálhatók bennük polifenolok és flavonoidok is, hiszen szőlőszem eredetüket nem tagadhatják meg.

A beiglit nézni érdekes, de ritka elfoglaltság. Persze nézni egészségesebb, mint megenni, így aki vigyáz a szénhidrátbevitelére, inkább nagyítóval vagy mikroszkóppal közelítsen ezekhez a sütemény-féleségekhez.

Ez a helyzet.

Szólj hozzá!

Címkék: vitamin antioxidáns cukor kalcium réz élelmiszer cink aminosav

A bejegyzés trackback címe:

https://h2so4.blog.hu/api/trackback/id/tr13495457

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása