H2SO4

A világ érdekes, de ezt nem mindenki veszi észre az iskolában, vagy pedig már rég elfelejtette.
Ez a blog az ismeretterjesztésről szól. Aki minden, a blogban előforduló fogalmat ismer és ért, annak valószínűleg nem mondanak sok újat ezek a bejegyzések. Inkább azoknak szól, akik természettudományos okosságokról és butáskodásokról szeretnének valamit olvasni, (ál)tudományoskodás nélkül, egyszerű, közérthető nyelven.
Ez a blog nem tankönyv, nem törekszik teljességre, nem akar az érdeklődőre ráborítani egy kisebb kérdésnél egy egész könyvtárat. Az sem rossz, de az legyen az érdeklődő döntése.

Főző Attila László

facebook

Hozzászólások

vidzset.

Budapesti légszennyezés

Budapest szmogtérképe

A Föld által felhalmozott hő

Piros arany

2011.09.08. 21:17 :: H2SO4

Az arany nem tegnap kezdte építeni a karrierjét a periódusos rendszer elemei között. Nem hirdet, blogja nincs és mégis. Az arany még annyi fáradtságot sem vett, hogy a színét kölcsönözze valahonnan, mindenki aranyszínnek ismeri az arany színét.

Az arany színével semmi különös nincs, amíg kalózok kincsesládájára vagy éppen szórakoztató elektronikai csatlakozókra gondolunk. Az ékszerészhez betérve kiderül, hogy arany van "egy púpú, két púpú, sőt több".

 

Az aranyékszerek sem színaranyból vannak, mivel az arany (Au) nagyon puha egymagában és életképes koalícióra lép az ezüsttel (ez az ötvözet). De van fehérarany is, amelyben az arany mellett palládium (Pd) és ezüst is (Ag) van, esetleg ródium (Rh) bevonat is. Az ékszerek itt nem is állnak meg, hiszen a réz használatával az aranyötvözet színe a vörös irányába tolható. Nem ritka, hogy egy gyűrűben többféle színű aranyötvözetet is használnak. A Wikipédiából származó mellékelt ábrán látszik, hogy az ötvözőanyaggal hogyan lehet sáfárkodni a kívánt szín elérése érdekében. 

De a réz vöröses színe mégsem piros. A piros szín valahogy idegennek tűnik az aranytól. Pedig az arany ezzel a színével sem tegnap jelentkezett először. Akinek sikerülne egy aranydarabot 0,000001 centiméteres miszlikbe aprítania, az csudát ugyan nem, de piros színt láthatna. Ez megoldható, de leginkább oldatban, amelyben a kb. 10 nanométeres aranyszemcsék pirossá teszik a látványt. Ilyen, ma úgy mondjuk, nano méretű aranyszemcsék színezik pirosra a régi kelyheket, katedrálisok ablakainak piros színű üvegeit is. Olykor nemcsak nanoszemcsék, hanem arany nanocsövek is kialakulnak (kolloid)oldatban. A régi mesterek az aranyat királyvízben oldották fel és a kapott arany-kloridot (AuCl3) adták hozzá az olvadt üveghez.

A nanorészecskék ma igazi sztárok. Régen is azok voltak, de a nanotechnológia létezése előtt inkább szürke eminenciások, ha éppen pirosak voltak is, mint a nanoarany.

Ez a helyzet.

 photo by by Le Petit Poulailler

 Ajánlott program mindenkinek: 

2 komment

Címkék: piros nanotechnológia arany nanométer kolloid

A bejegyzés trackback címe:

https://h2so4.blog.hu/api/trackback/id/tr483212399

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2011.09.11. 15:57:46

Lila arany is létezik.
Az aranyat alumíniummal ötvözik, 79%-a arany, a többi alumínium.

Nádori Gergely 2011.09.11. 23:51:50

Megjegyzem halkan, hogy a 12- 13 században keletkezett izlandi költeményekben az Eddában az arany állandó jelzője a vörös.
süti beállítások módosítása