H2SO4

A világ érdekes, de ezt nem mindenki veszi észre az iskolában, vagy pedig már rég elfelejtette.
Ez a blog az ismeretterjesztésről szól. Aki minden, a blogban előforduló fogalmat ismer és ért, annak valószínűleg nem mondanak sok újat ezek a bejegyzések. Inkább azoknak szól, akik természettudományos okosságokról és butáskodásokról szeretnének valamit olvasni, (ál)tudományoskodás nélkül, egyszerű, közérthető nyelven.
Ez a blog nem tankönyv, nem törekszik teljességre, nem akar az érdeklődőre ráborítani egy kisebb kérdésnél egy egész könyvtárat. Az sem rossz, de az legyen az érdeklődő döntése.

Főző Attila László

facebook

Hozzászólások

vidzset.

Budapesti légszennyezés

Budapest szmogtérképe

A Föld által felhalmozott hő

Okos zoknik

2010.02.06. 19:59 :: H2SO4

Az űrhajósoknak nincs egy nyugodt, intim pillanata. Houston és mások is árgus szemekkel figyelik őket, persze az ő érdekükben is. Az Európai Űrügynökség (ESA) nemrégiben egy 200 ezer eurós megállapodást kötött egy dán céggel intelligens zoknik kifejlesztésére. A 1,5 éves együttműködés eredményeként az űrhajósok olyan zoknikat kapnak, amelyekbe szenzorokat és EMG (electromyographia) műszert építenek. Az intelligens ruhadarab információkat szolgáltat a vér oxigénszintjéről, az izmok állapotáról a földi irányításnak, de kijelzők segítségével a zokni is világít, ha gond van.

credit: Ohmatex
 
A Ohmatex nevű cég által gyártott, okos fuszekli alapanyaga egy olyan textil, melynek fonala valójában egy, az emberi hajszálnál is vékonyabb elektromosan vezető huzal. A fonal belseje egy 40 mikrométer vastag rézszál, ezt 0,8 mikron vastag ezüstréteg borítja és kívül még egy néhány mikrométer vastagságú poliészter bevonat is van. A szövés-fonás valószínűleg bonyolultabb egy ilyen alapanyag esetében, mivel a textil egyben áramköröket is tartalmaz.
 
vezető textilek (credit: Ohmatex)
 
Nem tudom, hogy ki hogy van vele, de az én ruhadarabjaim nagyon buták. Csak úgy vannak, nem úgy mint például az, amelyik melegben összehúzódik, hidegben kitágul. Pedig ezen a területen is olyan fejlesztések vannak, hogy lassan a sapka amint észreveszi, hogy esni kezd a hó, szól a bakancsnak, hogy bökje oldalba a zoknit, hogy emelje meg a hőmérsékletet. Ezt látva, a kabát lezárja a szabadon levő végeket, hogy ne szökjenek be a hópelyhek. A sál sem rest, mivel folyamatosan méri a hőmérsékletet és irányítja a nadrág és a zokni munkáját. (Ebből néha egy kis feszültség is van, de a pulóver vigyáz a rendre.) A nadrág kapcsolja be a bakancs alsó részén levő, csúszásgátló anyagot gyártó nano-vegyiüzemet. Azon lehetne gondolkodni, hogy ki lapátolja el a sok havat…
 
mindenféle, korszerű textil
 
Valószínűleg ezt a blogot nagyon kevés űrhajós olvassa, de a horgászoknak is jó hírrel szolgál a fentebb említett dán cég, mivel egy másik projektben nekik készítenek okos zoknikat, beépített GPS-vevővel. Gondolom, ezekhez a zoknikhoz jár egy hal-képgyűjtemény és egy speciális szoftver, amely ezekre varázsolja a horgász fényképét :-).
 
Ez a helyzet. 

4 komment

Címkék: űrhajózás textil réz

A bejegyzés trackback címe:

https://h2so4.blog.hu/api/trackback/id/tr441734863

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

oramuves 2010.02.06. 22:29:57

Átlagembereknek is kapható az ún. "ezüstszálas zokni". Ezüstözött szálak is vannak az anyagában, de amúgy sima zokni. Állítólag jobban elosztja a hőt, meg pusztítja a lábgombát, de szerintem inkább csak humbuk. Ennek az űrhajós zokninak lehet a kisöccse :)

EasyFriend 2010.02.08. 23:44:25

Lassan újra kell értékelni az "agyilag zokni" kifejezést. :-)

noirp 2010.03.16. 12:13:17

Kedves H2SO4! Nem tudtok véletlenül olyan zokniról is, ami masszíroz és közben kámfort választ ki? Jelen állapotomban nagyon szeretném (olyan izomlázam van, hogy terpeszben megyek le a lépcsőn) :)

üdv: egy agyilag zokni lelkesolvasó
süti beállítások módosítása